你問我答 澳洲移民 (5)

1001 回覆
19 Like 5 Dislike
其實我而家係Sydney 讀埋出年 但移民門檻只會愈黎愈高
移民門檻肯定只會越來越高,所以更加要提升自己既水平。
已批既pr 應該冇影響?
會唔會 rrv 先加番 condition
有啲profession 偏遠地區根本好少工作機會,佢掟晒d人去山卡啦冇工番點算
其實係, regional 好多根本只有health related 嘅人易搵返本行,一係你就乜9都做
唔會加,太唔合理了。
按番依家489-887既規定推斷番,其實澳洲政府根本唔care你既profession去到偏遠地區可否搵番本行。只需要你有一定專業同英文能力,去到偏遠地區自力更新做咩都算達到左佢地既目的。
巴打我想問下, 我老婆係澳洲人
黎緊12月我會用visitor 身份過到去澳洲
再交partner visa application, 有冇問題?
而家有朋友話果陣佢都係咁樣先visitor 入左澳洲再申請, 佢話人地visitor visa 有限期, 要佢返香港等TR個visa?

唔該晒!!
注意你既Visitor Visa有無所謂8503 No Further Stay條款。

無既話配偶簽證申請就可以係境內遞交,遞交成功就會有Bridging Visa比你留係澳洲等簽證批落黎。
咁我想問下ETA 有冇8503? 如果遲D 搞partner visa 搵你搞, 大概咩收費??
THX!!
一般ETA正常係無8503。

收費可以留TG傾,或者等你過黎Melbourne見面再傾都得。
你好,我今年24歲,做緊幼師第4年,兼讀幼兒教育degree,仲有兩年grad,最近有迷惘想唔讀。
如果想移民澳洲,請問你建議用咩方法?同埋要預備大約幾錢?Thanks
最好既方法當然係技術移民,前提係你既英文要夠好。

你可以考慮黎澳洲讀個education既bachelor(見你仲讀緊可以試下申請能否轉分過黎)。畢業後基本上有4個7就可以移民。

比個 University of Tasmania 既 Bachelor of Education (Early Childhood) 比你參考下先。
http://www.utas.edu.au/courses/cale/courses/43a-bachelor-of-education-early-childhood
香港既幼教hd係咪可以上個short course 轉澳洲certificate?
唔知係咩網睇過但搵唔到相關資料
你要移民既話,轉過黎既certificate無咩大用。最多比你做child care worker,只能走偏遠地區既僱主擔保先可以有機會移民。
你好,今年24歲,想2020年喺perth讀master of physiotherapy,ielts 2年前考過,overall 7.5,但唔係全7,有信心再考可以全7。

想問用咁嘅方法易唔易移到?同埋PT難唔難搵工?
謝謝
以依家個情況應該OK。

不過最好5年後番黎呢個 post 問。
唔該晒!仲有個問題,就係可唔可以畢咗業之後,去偏遠地區工作, eg南澳/tasmania ,加多5分? 因為我本身想喺南澳讀,但嗰邊大學冇我想讀嘅科
可以加工作經驗5分,不過澳洲工作經驗就全澳洲都可以加,去偏遠地區工作唔會特別加分。

但係如果去南澳/Tas有job offer的話有機會可以有州擔保移民機會。
Construction management 有冇得搞

想黎SA/Perth 讀 degree 但係都好似唔係州擔保list上面

依家ive 相關科目
物價大概香港幾倍?
年頭交左189(65pts)同190(70pts) EOI,ANZSCO234611,想問目前黎講係咪完全冇機會
190係咪只能夠等冇其他野做到?
想問吓冷門職業, e.g. 2512/2514/2526, 依家申請nsw 190有60+5機會大唔大?定要再高分啲
如果依家60+5入咗EOI大概幾耐會收invitation
Degree 社工畢業,做咗兩年社工
想問可以用咩方法移民?
係咪儲夠3年經驗,再過澳洲讀書會好啲?
過嚟讀書係咪唔一定要讀返本科都可以加分?
謝謝樓主🙏
想問下巴打移民事宜
我30歲,3年註冊護士經驗
已有master
Ielts以前考過有overall 7.0, 但無4條7
打算改考OET, 有信心應該B到
有老婆(普通公務員,大學學歷)
有個2歲小朋友
想移民澳洲,應該點plan?
移去澳洲邊part容易啲?

因為想同老婆想儲多幾年錢先過去
所以想問最遲係應該幾時走

同埋想問,有無得我自己移左先
之後再帶老婆同仔再去?(方便儲多啲錢)

另,老婆家姐準備嫁個澳洲人
會否有幫助?
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞