你問我答 澳洲移民 (5)

1001 回覆
19 Like 5 Dislike
UST個 Degree 係咪 Washington Accord 你應該可以直接問學校。

其實Electronics Engineer同Programmer差唔多,照你咁描述好似工作經驗分係兩個occupatios點都唔會有。

都係走489吧啦。
你又有道理, 兩邊最後都無得靠word exp 加分, 唔該曬ching !
係有可能既。比如話已經等左兩年以上,關係材料已經補充過既話,移民官有權係批TR後好快就批埋PR。

我係Melbourne。
你好,

如在澳洲大學和碩士畢業,在香港已經工作八年會計工作(有牌),考埋ITELS之後想去Tasmania,請問機會大嗎?
去 TAS 係想讀書定係移民?

讀書既話去讀個Master應該無問題。

移民既話,offshore applicant只能有個 job offer 先有機會。
聽講如果澳洲大學畢業gpa 有6以上,直接考個ielts扲7既話就可以扲PR,係咪真?
你應該係指南澳州政府既州擔保優惠:

http://www.migration.sa.gov.au/International-graduates/high-performing-international-graduates-of-south-australia

只限南澳既大學畢業。
想移民,因已經在Melbourne 讀了master, 我計過而家如果ITELS 6分會有70分左右,請問而家要有job offer 先有機?
Hi巴打 想問讀言語治療可以點拎PR?
想去Launceston 果面長住
1 你連雅思4個7都未有既話連評估都做唔到(會計要求),評估係申請技術移民既第一步要求。

2 Job offer 係 Tasmania 批offshore申請州擔保既必要要求。
同其他人一樣,考英文,過評估,草分入eoi。
明白,那如果無job offer 就要考到7分先有得諗,另外,如果配偶要+5分係咪itels 要6分?
你好呀 無知一問
而家我係香港讀緊building engineering 相關嘅degree
之後係香港儲相關工作經驗charter先 定係去aus讀postgrad再當地搵工儲經驗會易啲移民?
Master coursework 可以。
當然係黎澳洲讀postgrad會易D移民。
IELTS 4個7 係必須,同有無 job offer 係無關係。

配偶加分除左需要IELTS 4個6,仲要要求主申請人準備申請既簽證係489/190同埋需要通過相關簽證對應既職業清單上其中一個occupation既職業評估。
明白,我見occupation 有分level,請問是否入面工種都要ITELS 7先可以?如financial credit control,人工又已經meet 到高级別,是否都要ITELs 7分?
想請教一下
我無起澳洲讀過書
但去緊澳洲working holiday
Tasmania有小型餐廳想我繼續留起到幫手(中餐廚師) 亦願意做擔保
我有無辦法可以行到pr條路
eg起tas讀書再拎擔保之類
我想請教下
我係澳洲syd 讀過大學 IT科
返黎香港做左5年IT野 交過比ACS 佢地都冇扣我exp
年齡30 IELTS 得6
英文點考都上唔到7
想知有冇其他方法
考pte啦
同職位級別或者人工高低都無關係。一樣要IELTS 4個7先可以通過評估。
可以考慮留係Tas讀個 cookery 兩年攞學生簽證,畢業後攞畢業生簽證繼續留係Tas完成職業評估後,走州擔保移民。
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞