你問我答 澳洲移民 (5)

1001 回覆
19 Like 5 Dislike
我個人無相關記錄

其實用489同887拎左PR後,如果中間出過境,都要每5年拎一次RRV?
點解我聽人講registered nurse 冇得搞州擔保 (qld)
Registered nurse fresh graduates are consider registered nurse nec , only 189 accepted
移民美國定澳洲好
美國出街隨時被人用槍射,你話呢。
RN nec Bachelor Fresh Grad 係QLD可以跟 I'm working in QLD 個 Stream 同 QSOL,但係只能走 489。

可以考慮 VIC Nomination。
你無入籍既話,一般都係每5年申請一次RRV。
What exactly do you mean 'is it good'? More info?
多謝,換言之我每五年起碼要stay兩年係果邊?我既伴侶使唔使都一齊跟足呢個要求呢
Not sure, never live in Cairns before. Only been there once for tourism.

You need to spend some time there to see if this place suits you. Jobs are definitely one of the factors, but the lifestyle and environment may outweigh other factors and keep you there, who knows.
打算brisbane讀碩士(已收offer).畢業後應該有一年485 visa..如果個個period 懷孕.是咪就算有保險都會潛在天價費用?
因為男友到我畢業都36歲..我都31歲..要諗埋呢步..
如果當持有學生簽證時生BB既話,OSHC係全包,講緊既係私立醫院全包。

但係485簽證既保險就未必全包了,要睇番個package。
黎緊同女友(澳洲citizen)係香港註冊之後再過澳洲落地幫我申請PR
而家PARTNER VISA 普遍等幾耐?
我地香港既supporting doc 到時係澳洲係咪要俾錢人翻譯?
I always encourage people to come see for themselves. Some like Sydney some like Melbourne or even some like Hobart. That's no right or wrong, just like or dislike.
Onshore partner visa 大概12-18個月。

所有非英文支持文件都需要搵個NAATI翻譯。
我媽聽佢朋友講話又係申請左partner visa, 幾星期前批左TR 俾佢, 之後話一星期後批左個PR 俾佢.....
我自己覺得唔多MAKE SENSE 咁
想問下你有冇可能?
Btw 你係syd 做移民?
Ching 多謝曬你解答我先

背景回顧: 我做左5-6年Programmer 但degree唔係it, 係electronic engine

我最近睇緊另一條path唔知可唔可行?

因為我當年係ust electronic engineering (2012 grad) , 其實我是咪可以 ANZSCO 233411
移民?
我見EA 個skill accessment 提到如果有The Washington Accord 就連CDR都唔需要, 只係我唔肯定我地香港UST個elec degree grad左係咪就算有The Washington Accord?

如果用engineer 果條PATH 移民, 會唔會好過我用programmer方式移? (如果係engineer方式移, 應該咩visa比較好?)

唔好意思, 問得比較多問題, 因為我自己都好confused. 感恩巴打
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞