你問我答 澳洲移民 (5)

1001 回覆
19 Like 5 Dislike
ielts 成績 下年5月夠2年,只要係夠期前收到invitation 就可以,還是要等到批visa?
移民局承認受邀前36個月既雅思成績。
英文差D可以上語言班補足後直上Master主課。
SA畢業生要SA擔保應該唔難。
ICT Business Analyst 依家係移民清單上。

https://www.homeaffairs.gov.au/trav/visa-1/189-?modal=/visas/supporting/Pages/skilled/the-points-table.aspx
睇下自己基本分有幾多先。

聽人講先去NZ會易D??

Maybe。
巴打有個問題想問

岩岩189收到invitation

大部分野都齊就差香港無犯罪證明

我google完海外申請 係咪要果堆手指模同要求無犯罪紀錄果張野

呢兩項

(丙) 由有關領事館/移民局/政府部門發出的信件的影印本。信件須載有申請人的姓名及清楚列明領事館/移民局/政府部門需要檢視無犯罪紀錄證明書;

戊) 由申請人現居地當局認可的警察或執法機構替申請人印取的全套手指模。全套手指模應包括申請人每隻手指的指紋,以及其左、右手的四指平印及左、右姆指平印。這套手指模須由該機構證明屬實。此項證明須清楚說明:

麻煩哂
咁即係2020 年5月前收到invitation 就ok? 還是要係2020年5 月前grant visa?
受邀前。
你要先遞交簽證申請後,等移民局send request你做香港無犯罪記錄時先可以攞到香港警務處要求戈份文件黎申請。
問多樣野 唔該哂

申請左之後係咪會有BVA?
想番香港hea兩個月轉BVB 影唔影響個PR申請

同埋申請BVB寫番去過年得唔得
樓主

本人今年25歲 社工
移民澳洲有咩辦法
呢個post 由一睇到五,終於可以同樓主講我畢業了
剛收到grant email, 190 for Victoria
轉BVB唔影響申請。

可以。
第一步首先睇下你既學歷同工作經驗是否符合澳洲評估機構 AASW 對於海外社工既要求。
https://www.aasw.asn.au/careers-study/assessment-of-social-work-qualifications-international-or-australian-for-migration-and-or-employment-purposes

可以過到既話先講第二步點做。
恭喜賀喜
恭喜
估計下個月會收invitation, 有咩要準備?
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞