你問我答 澳洲移民 (5)

1001 回覆
19 Like 5 Dislike
純粹想問下你意見, 如果我去perth好多親戚果邊
又比較有人脈可以易d搵野做 加上果邊發展緊
新政府又有埋州擔保

定去Adelaide 為左果5分 但果邊感覺上冇咩工程工作 比較冇發展
聽起上黎係西澳好D。
想問三大grad有無可能係澳洲搵到野做
唔該哂巴打 咁我都開始apply果邊既學校先
@hadoken2
難D。
巴打, 可唔可以直接tg你傾? my tg: @haruka80
巴打 可以係tg傾嗎?
你可以留TG。
你好巴打!

本人 29歲,澳洲會計畢業後回港,工作4年多
想問下如果想番澳洲移民需要幾分?謝謝!
想請教下graduation visa係點整
會唔會要搵到工先比申請?
你無簽證咁易搵到工咩,個grad簽就係俾你搵工
Accountant最少80-85分。
唔需要job offer都可以申請 Temporary Graduate Visa。

具體要求:
https://www.homeaffairs.gov.au/trav/visa-1/485-#tab-content-1
本人 29歲 civil engineering hk degree
做過其他行業 無engineer經驗

老婆 29歲 design hk hd

33歲前點準備自己好 得返4年時間 呢4年時間會做返civil

需要charter ice/hkie 先再申請?
目標想NSW 但知好難
有咩州推介
簽咩證好
洗唔洗係當地讀master?加幾分
我老婆又可以做d咩幫到手 例如讀咩科 做d咩
65分係咪好難有機會?
33歲前得返4年 我呢個情況講唔講得切 仲有咩方法

感謝!
Civil 既話首先第一睇下 Engineers Australia 既評估是否可以通過。
https://www.engineersaustralia.org.au/For-Migrants

第二係我依家會建議走 Queensland 既州擔保。前提係可以係BPEQ註冊。
https://www.bpeq.qld.gov.au/BPEQ/Navigation/Registration/Registration_-_the_RPEQ_system.aspx

你既情況年齡30分+雅思10分(4個7)+學歷15分=55分,再加上QLD既10分州擔保就可以走489。攞到489之後兩年轉PR。

如果以上有困難既話,我會建議你黎Tasmania讀個2年engineering課程。到時候年齡30分+澳洲2年讀書5分+偏遠地區讀書+5分+學歷15分就有最少55分基本要求走489,係澳洲浸左兩年考到4個7應該唔難+10分,就可以直接走190PR了。
老婆既姨媽係澳洲pr, 但申請人係我 係咪唔屬於親屬擔保
當然唔屬,拉到咁遠
巴打 講左咁多技術移民 不如講下投資移民 識得有個中同未讀書中學同屋企投資移左民
如果算係aunt既話,可以。
https://www.homeaffairs.gov.au/trav/visa-1/489-?modal=/visas/supporting/Pages/489/sponsors-definitions.aspx

但係估計最少80分,同埋排到天荒地老,因為每round得好少配額比489 relative sponsor pathway。
我係第一第二個post既#1都有提投資移民,你可以睇下先。
請問如果我從事水喉工程師工作(design&supervision) ,用plumber(general)呢個工種申請技術移民可以嗎?
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞