你問我答 澳洲移民 (5)

1001 回覆
19 Like 5 Dislike
佢走嘅意思係離開香港喎,佢係話去到澳洲唔做嘢,走咗都入唔到籍啦
如果係離開香港嚟澳洲就無問題 我理解錯嘅唔好意思
假如按照proposing既入籍新政策黎睇(which I think 好有可能通過),你咁做好有可能會入唔到籍。

澳洲政府propose既澳洲入籍法既改革阻既就係好似你描述既呢一類新移民,對澳洲毫無歸屬感且零貢獻。
最大好處係可以黎澳洲搵工/配偶,移民成功既可能性大好多。

其實仲有另一個好處係你黎左澳洲讀書既話,你就會知道你自己是否適合移民到一個同香港好唔同既地方,就算到最好你打算唔移民,黎澳洲讀書既呢幾年都會係一個好好既經驗。

所以如果可以 afford 既話我都會建議黎澳洲讀。
Quote 埋入籍法
係咪一定要揾到工先可以移民
1/2 511112 NT Offshore Application 擔保唔需要 job offer, refer 番 comment 戈行。
https://www.australiasnorthernterritory.com.au/migrate/migrate-to-work/northern-territory-government-visa-nomination/nt-migration-occupation-list/northern-territory-migration-occupation-list-p-z

3 是的。489已經好唔錯了。

4 ACT幾時開放 offshore 仲係遙遙無期,可以盡快走NT就唔好走ACT,萬一兩頭唔到岸就無人幫到你(ACT有擇優要求,NT既話就選擇性比489/190擔保)。
It depends,有女就未必
巴打你好
想問下如果我同女友2個都係香港本地大學train既rn
已經有專科資格對移民澳洲會唔會易批d?

同埋如果遲d審緊批唔批既時候結左婚太太懷孕會唔會對個審核結果有影響?

睇住香港個環境咁樣真係要考慮下離唔離開
唔該哂
本身有香港專科資格唔會對移民澳洲容易D。

你都係要考到雅思4個7/OET 4個B黎取得澳洲RN registration同skills assessment。

懷孕既女士做唔到體檢,做唔到體檢會delay成個application process到生完BB同埋BB要加入申請之後先可以批。
澳洲degree, 28歲, 已有CPA Australia..
ielts要幾多分? accountant仲有冇位?
咁睇黎我都要搵下野做

但其實應該做咩都無所謂?定還是我要做返移民既專業?
因為自己行189依條路
又心思思想係澳洲開餐廳咁(完全唔關我既專業事)
IELTS最少4個7,ideally 4個8。

Accountant要湊最少80分先有機會申請189。
做咩無所謂,最緊要係有交稅。
ielts 4個7都難... :(

係咪PTE易D?
聽講係。未親自考過所以唔敢confirm。
巴打,我現在澳洲讀書,可以直連聯絡你,查詢移民問題嗎?
Of course.
樓主,想問下如果早兩年去完WH返黎,當時super annuals已declare左會離開澳洲,咁對移民會唔會有影響?
有女就未必係咩意思
喺香港讀hotel係咪好難移過去
或者搵工
無影響。
搵到有身份既配偶就可以行配偶擔保,唔使工作都得。

就算配偶無身份,都可以open up其他選擇(例如技術移民+配偶分就唔一定要工作經驗都可以加夠分)。
都係過黎讀書洗底吧。
我有睇過個表 有配偶直接加五分定係配偶係澳洲人先加到五分
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞