你問我答 澳洲移民 (5)

1001 回覆
19 Like 5 Dislike
大學難唔難升班?
6分考到啊 但係唔係要min 7分咩
巴打啊,依家技術移民邊有咁容易一步登天。攞住485再謀其他加分/州擔保啦。
你應該問你自己會唔會好好讀書。
快問多句 - 除左我要考IELTS之外
我做申請人既話 我太太使唔使都考埋IELTS/OET架?
唔該
唔該下次quote番自己既background

你太太好似係nurse?配偶要加分既話一定要通過評估同考到最少4個6,就算唔加分建議都考最少總分不低於4.5,如果唔係就要比額外申請費比移民局。
Cool - thanks bud!
4個6應該都開到 咁我逼埋我護士太太考埋IELTS啦
不過請注意護士既評估需要雅思4個7/OET 4個B。
我chok到4個7出黎既話 佢4個6都夠做嗎
定係佢都要4個7或4個B? 呢個我真係無信心
我係Brisbane 讀physiotherapy
畢業之後會用485 visa留低
想問如果我有70分
難唔難轉到PR
最快可以幾時開始申請

年齡 25-32 30分
IELTS All 7 10分
(可能 All 8: 20分)
Aus work exp. : 1-3年 5分
Overseas work exp: nil
Qualifications Bachelor 15分
Aus Stud 5分
NAATI 5分

Total 70分
4個7或4個B係評估既要求。如果你太太考唔到咁高就最多幫唔到你加分only,唔影響你申請。
考到4個7 or even 4個8既話,應該唔難。
上兩個星期見完agent,我打算去讀early childhood education & care,行childcare centre worker -> manager 條路拎pr

請問喺nsw/ vic 搵呢類工易唔易?會唔會好難由worker 升去manager?我怕到時對方唔升我,我就企喺度

background: 英國大學讀乞食科,返到嚟做personal assistant
點解要揀 childcare?係你自己原本既興趣定係agent推薦?
因為以移民角度黎講,CC Worker只有偏遠地區僱主擔保先可以移民。CC Manager就幾乎無可能一入行就做到,最少都要2-3年。

同埋讀Childcare黎移民需要比較detail既計劃,所以唔知道你既agent點同你講。
因為D 乜師物師唔到我讀
惟一有D 把握同埋經濟能力又負擔到係呢樣,agent 話可以讀兩年adv dip,呢兩件都有placement 做

讀完後好多人用都喺返做placement 嘅centre 度485 做返full time 1 年,咁樣加埋前後應該有兩年exp,希望呢一年佢哋會升我做cc mgr 跟住就入紙457 申請pr (如果我冇記錯d visa type)

佢都有講要搵regional area 僱主

請問我仲有咩要留意?因為年紀唔細,又想生小朋友 唔想拖太耐先去做
咁既Advice都幾comprehensive,除左應該係482而唔係457,同埋好靠你黎澳洲之後搵到好僱主可以配合你既plan。
請問你知唔知,多唔多人行呢條路而最後成功拎到pr? 因為agent show 俾我睇,呢幾年派得唔多,唔知係手緊派得少定係真正apply 嘅人都少

btw 多謝你覆我
不如你講下有咩科你係可能有興趣既,我再話你聽戈D科有無移民可能好過。
澳洲移民及職業技術清單係會有增加減少既可能。但係最穩既一般係護理/社工/教師/測量。

南澳/Tas/NT/QLD都係俾該州畢業生有一定州擔保優惠。
Childcare類既除非本身係海外就有工作經驗,如果唔係要技術移民幾乎無可能。一般都係考偏遠地區僱主擔保。
想問申請緊820, 揸住BVA期間駛唔駛為香港收入(股息,存款利息)報稅?如果要由邊段時間計起?
THANK YOU
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞