你問我答 澳洲移民 (5)

1001 回覆
19 Like 5 Dislike
Should be okay.
樓主好犀利,我琴晚開始睇 (1),原來已經年幾前,而家已經去到 (5)
首先多謝你一路以來咁耐心

問咗先

我 29,香港 bachelor 畢業,畢業後基本上都係做 Journalist,你當 4 年經驗
仲儲緊錢,唔介意去「偏遠地區」讀書同埋拎當地嘅 PR,更加唔介意轉行
會努力 chok 四條 7 返嚟
BTW 計落自己應該 32 歲前都冇辦法起行,age 嗰度應該得 25 分

我個 case 係咪都係嚟 Bachelor / Master,189 或者 190 比較大機會?thanks
RN都係同一個Unit Group (2544)入面,所以經驗係相同既。

我上面既回答係混合兩個問題一齊,RN既工作經驗必須為專科經驗,唔可以係醫療產品培訓人員經驗。
You are welcome

你可以考慮先做個職業評估出黎先,然後去Tasmania讀個2-year既 master,畢業後就可以申請州擔保黎申請489/190移民。
我成日覺得自己啲工作經驗好廢(呢度咁多工程 nursing IT 會計點都有牙力過我啦係咪),所以唔係好想理呢 part

Anyway 都真係可以做一做個職業評估先嘅

Thanks,有咩再問你
辛苦哂巴打

想問本身香港有個bachelor degree再去澳洲讀另一個bachelor, 本身件事係咪有d可疑, 其實student visa批得緊唔緊? 學校收左, 但簽證比人彈好似好煩

有個U-mate去讀tafe, 比人約埋去interview, 佢話問得好刁鑽, 好似迫佢認想移民咁

係咪只要過澳洲唔係向上讀上去(e.g. bachelor, tafe, diploma, cert), 就會捉得緊好多,
因為佢地會sense 到你想移民
Bachelor -> bachelor 係有可能既,前提係年齡唔好太大(25以下),同埋最好係兩個bachelor有一D相關性。
Tasmania現時既移民優惠政策係歡迎絕大部分既中高技能工種,只要係當地完成一個學位就有機會擔保。所以係一條值得考慮既移民方法。
琴晚朋友話好難移,傾傾下我都冇再覆
佢係理工科嗰邊,同埋熱門州分... 重點係佢都係聽佢嘅朋友講多,冇真係做過 research
建議當然都係搵專業既咨詢下啦。朋友既朋友都唔知從邊個朋友度聽番黎唔會準確得去邊。
見到UniSA入面有個option 可以喺SA讀graduate diploma/MBA

想問下如果讀一年diploma 可唔可以符合到下面加分條件:

- At least one degree, diploma or trade qualification from an Australian educational institution that meets the Australian study requirement (ref: https://www.hkma.org.hk/pdf/samba.pdf) +5

- Study in regional Australia or a low population growth metropolitan area that meets the Australian study requirement (As Entire State in SA is entitled as regional area) +5

好耐都唔該 🙏🏻🙇🏻‍♂️
唔可以,必須讀滿2年先可以加呢5+5分。
你好,想問有關Employment Reference嘅問題,如果舊嘅reference letter唔齊所需資料,係咪就要搵人證(舊同事)做Statutory Declaration?

補充:189/190 visa

唔該晒
巴打,又係我黎問讀物理治療既野。我今日問過一個升學顧問,佢話聽過澳洲黎緊會剔除物理治呢個職業,職業治療就唔肯定,佢仲提議可以讀audiology,但係我就從來無諗過呢科。其實我而家仲揀緊,唔知你知唔知呢d科既移民前境呢?讀完都可能2,3年後,到時讀果科比人剔走真係玩_完
唔係調轉咩,職業治癒flag 咗好幾年
https://www.anzscosearch.com/flagged-occupations-2017-18/

上面係所謂既 flagged occupation 既清單。其實好多occupations都係講左好多年都一直仲係上面,而之前被remove既都無出現係上面。OP都係上面好耐了。

尤其係依家既移民方針咁唔穩定,根本無得預估所謂移民前景。
唔一定要stat dec,可以近期補充一個新既reference letter都可以。
190邊個州?
教書要7788, 大學方面master 唔難報嘅, 當年我得pass avg 都有大學master offer
因為我見有d u 寫住要7分 例如u of Melbourne
你當年係邊間u?
入學一個req,個估計你都想留低㗎啦,要留低一定要7788先註冊到做老師
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞