你問我答 澳洲移民 (5)

1001 回覆
19 Like 5 Dislike
唔該你先 想再問下只要畢業後有4個7就移到,唔洗再搵擔保?Thanks
香港grad major Acct 未開始做嘢
唸住過去澳洲讀master 之後留低做野
Ielts 上年考overall 7.5
再考有信心8
大概幾時申請好?等master grad?
如果另一半係澳洲出世
咁用技術定伴侶方式?
Construction Project Management 去SA可以有州擔保,不過屬於 Supplementary Skilled 所以會有額外條件(i.e.工作經驗要求)。
其實唔差好多,如果係呢邊定居工作既話,收入唔會負擔唔黎。
睇下邊度可以加多5分,爭取189 70分機會就大好多。

190你係邊個州?
以我所了解,NSW 190 要70+5先有機會。
你幾歲?英文好唔好?

社工既話你睇下自己既學歷同工作經驗是否符合要求先:
https://www.aasw.asn.au/careers-study/assessment-of-social-work-qualifications-international-or-australian-for-migration-and-or-employment-purposes

如果可以通過評估既話,咁就隨便去Tas讀個學歷(唔係本科都得,前提係符合GTE)兩年攞州擔保移民。

但係如果你香港既社工背景通過唔到評估既話,我就建議你過黎讀個master of social work了。
依家既趨勢係移民越早越容易,越拖越移唔到。

你已經30歲,年齡仲係最高分(30),一過32歲(即係33開始)分數就少5分,少左呢5分就可能難好多甚至移唔成。

最近已經有風聲唔太收海外Nurse了,所以你要辦就盡快。唔係嚇你(亦唔需要)。比如話維州已經開始限制海外護士州擔保既審理程序了。

你要做既盡快考到雅思4個7/OET 4個B。然後睇走邊個州既州擔保。

太太家姐要成為PR先有機會幫到你地既申請加分。
你係澳洲讀滿4年書既話,就4個7就夠分。如果唔係既話就要 R7 W7 S8 L8。
你既情況目測應該係master畢業之後先可以夠分做技術移民。去個偏遠地區大學(例如UTas)會有優勢。

另一半係澳洲出世 =/= 有澳洲身份。More details if possible。
謝巴打解答先
咁我就先準備考IELTS & OET先
但係州擔保方面,我唔太明白,可否解釋下點樣先申請到州擔保?
現時有咩州係有得擔保?

另外,真係好想知道,如果係要盡快搞移民
有無機會係我自己過左去先,做左PR,先再搞太太同埋小朋友過去?

仲有想問澳洲既移民監係點計? 我上網睇又分永久居民,又分入藉
其實係點分?

麻煩巴打解答
拎左澳洲護照呢?
你係邊個部門既護士?

http://www.abs.gov.au/ausstats/abs@.nsf/Product+Lookup/1220.0~First+Edition,+Revision+1~Chapter~UNIT+GROUP+2544+Registered+Nurses

一般黎講都係一家人一起先攞簽證,不過可以主申請人過黎長居先。家人遲D再settle都可以。

PR即係永久居留身份,無澳洲國籍。主要分別除左國籍之外就係有D福利係只有入籍先攞到。基本福利例如醫療等就PR就有。

你指既移民監應該就係入籍要求,要求係最近4年最少有3年係澳洲居住。
咁就配偶移民會容易好多。
非常感謝巴打咁快回覆

我3年護士經驗,兩年係hospice and palliative care, 一年medical
所以我估我應該NEC個個 category

明白的,即係話有PR,就基本上可以LONG STAY AND WORK,但如果要入藉就要3/4年的要求? 可否我有左PR之後就回香港,然後做一兩年野先再帶全家過去,到時再住夠3/4個個要求申請入藉?

另外想問埋巴打熟唔熟其他地方的移民事宜? 例如NZ or Canada?
我睇佢nomination priority 唔係睇職業先?
申請嘅係100?
仲有冇咩條件?
應該係309/100。

有材料證明雙方既真實配偶關係就可以。
係無錯,但係唔會收60+5。
明白的,即係話有PR,就基本上可以LONG STAY AND WORK,但如果要入藉就要3/4年的要求? 可否我有左PR之後就回香港,然後做一兩年野先再帶全家過去,到時再住夠3/4個個要求申請入藉?
是的。

另外想問埋巴打熟唔熟其他地方的移民事宜? 例如NZ or Canada?
No. Only Australia.
報左最早都要下年先有CCL考 應該暫時得呢樣,pte已經79+

190 NSW
巴打點睇Adelaide?
連Perth都唔再係偏遠地區
好驚讀完個master佢連adelaide都取消埋
澳洲d政策話轉就轉 好難捉摸
謝巴打

係咪即係even我結左婚,我都可以淨係申請自己技術移民過去,然後一羅visa,入左境,留一段時間羅左PR,就可以返香港,再做幾年嘢,再帶太太同小朋友返AUS,再幫佢地申請PR,然後一家再住足3/4年個要求,就可以入藉?

如係的話,羅左visa後,要留幾耐先有PR?
一定要係香港結婚先?
去澳洲讀個 master 係咪多好多分?

唔知 1年制 FT master 多唔多呢。。。
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞