你問我答 澳洲移民 (5)

1001 回覆
19 Like 5 Dislike
巴打想請教下你

23歲, 澳洲會計 u grad
坊間有人話過讀書時期好似都計入居留權, 到底係咪真
同埋會計要移民係咪要做auditor/management accountant嗰方面發展會比較易移民?
依加打算返香港做夠3年工作經驗 夠25歲就手揸65-75分過去 州擔保perth/mel/bne條路會唔會易過189? 如果香港工作影響而唔係澳洲工作經驗 會唔會大大降低拎到州擔保嘅機會

請教下巴打意見, 依加應該路向可以點樣行?
坊間有人話過讀書時期好似都計入居留權, 到底係咪真
未聽過。

同埋會計要移民係咪要做auditor/management accountant嗰方面發展會比較易移民?
Not necessarily. 會計點樣都係難。

如果你係以移民為目標既話,唔會建議番香港工作3年,唔化算。3年香港工作經驗先得5分,instead係澳洲工作1年都有5分。

州擔保肯定會容易過189,但係你有無查過會計依家幾乎無州擔保?除非你係南澳/西澳/Tasmania畢業先有機會以該州畢業生黎攞擔保。
岩岩有frd會計有nsw州擔保
不過佢有85分 兩年澳洲相關工作經驗

如果我用grad visa去apply澳洲d會計師樓, 好多公司冇pr都唔請, 仲要低人工又冇得升
所以為前途加分小都返香港做

另外想問state sponsor喺嗰個州grad會易d? 我喺qld grad

聽過有人60分會計去Canberra state sponsor 唔知嗰面係咪易d
QLD Graduate 要 Master Level 先可以擔保。

Canberra 如果非當地 graduate 而係 overseas/interstate 既話一D都唔容易。
我想問ict business analyst 無job offer 嘅話,咩地方有洲擔保,同個條件係咩?
NSW: 個人最少70分。
https://www.industry.nsw.gov.au/live-and-work-in-nsw/visas-and-immigration/skilled-nominated-migration-190

QLD: Require 80 points; Require minimum post-qualification work experience of 5 years in accordance with ACS skills assessments
https://migration.qld.gov.au/skilled-occupation-lists/
巴打 想問下civil有70分既話 非熱門189/190要等幾耐先收到pr offer? 1/11先submit application 黎緊呢round會唔會有機會?唔該哂
3日前submit你想今個月就有, 你當無人申請咩
70分 civil 189要等最少3-4個月。

190 depends on State.
想請教下 我老母前幾日話終於批咗457 其他家庭成員landing 就要十二月前 咁我就拿拿臨買機票過去喇 點知輪到我老豆話有乜flying phobia 死都唔肯搭飛機 如果佢最後landing 個日子前冇去到澳洲的話我地個PR係咪收得皮? 心急人上
巴打 可唔可以留個contact傾
457無咗喇喎,同埋457唔係pr嚟
如果讀個科唔係occupation list
本身bachelor of business
4個7 有買屋 2x歲 冇working experience
可以有咩途徑
二月去讀書
拎單程機票會唔會唔俾你入境?
因為2019 年 12月尾先番,而家買唔到機票住
同埋都未confirm 幾時番
佢係最後一批果d 3年前開始搞嘅 (唔記得457定乜 係技術移民來) 個網寫話you and all your family members included in your application must enter before the initial entry date to validate the visa

咁係咪就算我老豆有醫生證明佢搭唔到飛機都唔得?
巴打我有個問題
Valuer (224512) 有60分申請塔斯 190 有冇機會?
係咪要有job offer先有機?
你打算留低佢喺香港?
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞