你問我答 澳洲移民 (5)

1001 回覆
19 Like 5 Dislike
樓主你好 想請教下
我喺香港做游水教練 應該循咩途徑移民?
講下背景資料 今年25 冇degree學歷 未考IELTS
有個家姐已經係citizen
見到你第一個post覆過
游水教練(ANZSCO 452315)你建議過去進修同時搵州政府或傭主擔保
請問可唔可以講多d
例如應該進修咩課程 同埋有咩方法搵到擔保
萬分感謝
我岩岩google左一下,swimming coach 係 accreditation,無 for overseas students 讀既課程去讀黎成為游水教練。
https://www.swimming.org.au/Home/ClubCloach/Coaching/Programs/Coach-Accreditation-Information.aspx

我會建議你過黎讀個degree黎移民。
Why community service / remedial massage? 呢兩個都唔係最佳既移民職業。

你家姐父母係父母都無咩幫助,最多都係幫你加10分走489,但係親屬類擔保489要等好耐。
巴打唔係話咩,但你睇吓香港游水嘅水平同澳洲個水平,你去到點夠教人
有冇邊幾科畢業後會特別加分
以前都睇自己興趣冇話睇邊科有加分宜家後悔
同埋tafe比國際生揀既科都好少
我睇過有得揀既科好似得nursing有加分
無話邊科會特別加分。

應該係話邊科會多名額D移民。Nursing係其中一個,另外仲有 teaching,quantity surveyor,social worker等,但係最好都係 bachelor 水平而唔係 TAFE 水平。
小弟HK 2014 degree畢業 雅思6.5分
HK做左4年mechanical/environmental engineer
諗住做多一年(下年有5年exp)再調去公司澳洲office做(Melbourne/Sydney),相同position
如果我係澳州做左1年(~2020年),入到PR機會大唔大?
申請澳洲行內既professional membership(類似charter)有冇幫助?
另外如果想同女朋友一齊過去(宜家唔係同居),要點做先會申請到?

唔該晒巴打
1. 根據你描述既情況,2020年應該有60分。假如當時既情況同現時一樣既話,你都要有IELTS4個7先可以有70分,PR既機會先會大D。

2. Engineering既移民只需要評估唔需要charter,除非個別州政府擔保可能會問到,例如QLD。

3. 結婚。
wa讀物理治療
過兩年grad
係咪要70分先移到民?thanks
唔該晒巴打
engineering field 係維多利亞州拎state nomination難唔難?
另外偏遠地方係指邊度?
應該係,或者你可以過兩年grad前再番黎問。
我想問489 呢10 分係點囉?
Nomination by a state or territory government to live and work in a regional or low population-growth metropolitan area
IT 的話難唔難?
要睇番你既邊方面既IT,同埋邊個偏遠地區可以擔保你。
到畢業時有25歲同雅思4個8同NAATI既話應該就有75分了。

如果你去偏遠地區有教書工作既offer既話有可能攞到州擔保5-10分。
由你問我答 澳洲移民第一個thread開始追緊,但太多post,想心急問左先,唔該哂

Bgd:
26,
Hku grad, major statistics,
份工唔關stat事,2年經驗
Ielts overall 8, 但唔係全7, 可以考全7

上面咁樣應該55分??

想問:
1. 淨係想移民,讀咩都無咩所謂,地盤都得,open to any options。
我應該去偏遠地區讀下一年Tafe學新專業(拎5分regional + 5分澳洲讀書),之後做一年野等skills assessment?
做野呢一年計唔計working exp in aus,可唔可以再加5分?

諗住489做2年, 再887, 再PR。
以上呢個plan可唔可以俾d comment?

2. 聽過fd既fd去砌磚搏bricklayer,但個個都幾個月就放棄,你有冇幫過/見過成功做地盤移民例子

3. Ietls應該冇限邊度考? 係咪澳洲同香港考都一樣? 要揀academic?

4. Professional year in Australia呢5分點先拎到架?

Thank you.
1. 要讀兩年(而唔係一年)先可以攞到你指既兩個5分。

2. 單指係澳洲讀既話,老實講仲未有。最多TAFE成功移民既case係廚師。

3. 無限。如果單指加分既話,就General/Academic都可以。

4. PY係 for Engineering/Accounting/IT 畢業生讀既,你係stat應該同你無關係。
你見得最多個成功個案係讀咩架?

同埋我見你有講過locksmith讀cert IV先得(成年前既post,唔知而家岩唔岩),可唔可以話我知呢d資格可以去邊度check?係去番果個工種既公會網度check?

讀tafe定rto其實係咪都可以?
睇過例如bricklaying都好多間有搞個course, 有長有短, 有d又bundle埋其他course夠2年幫人加分, 可唔可以教下點樣分邊d係伏?

Thanks so much
1. 以前就係Cookery + Hospitality Management,依家我會建議

2. Locksmithing 依家全澳洲好似凈番 Melbourne Polytechnic 可以比 International Student 讀。應該可以package多個CIV/Diploma黎草夠兩年。

3. 海外生只能讀TAFE。

4. 其實主要都係睇番間學校本身有無名氣,Bricklaying既話例如Holmesglen/Melbourne Polytechnic/TAFE Queensland都OK,其他就唔清楚是否有伏了。
「1. 以前就係Cookery + Hospitality Management,依家我會建議」

建議後面係咪仲有字打漏左??😂😂

咁d certificate讀到幾多先認可可以係邊check架??
Depends on 你住邊個 city。Range 可以差好遠。

以Melbourne為例我覺得最少都要10k monthly household income。
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞