你問我答 澳洲移民 (5)

1001 回覆
19 Like 5 Dislike
讀緊獸醫,畢業可以點樣移民
畢業後係唔係要做翻同學歷相關工作,先可以申請移民?
定係做occupational list 是但一個工作一年就加分
要做番同你既nominated occupation相關既工作先可以加分。
thanks,
如果有spouse 果5分,除左ACS + IELTS 外,有沒有額外文件要提供?如工作證明,稅單等,
之前用左同一個eoi submit左189 &190, 現在收到190 invitation , 如果唔accept, 會不會影响189?
還是直接開個新既189?
乜canberra 都算偏遠地區?
無。
唔會影響。

不過我建議你accept 190好過等189了。
因為估計下一round 189 會收到invitation
係我quote錯,我個link係申請偏遠僱主擔保既postcode。

你個表先係岩既。
咁就等等先,如果兩個189 round內都無invitation就accept 190吧。
幼教miss想移民但技術移民好似要過職業評估考7788,但我ielts listening 冇咩信心8,係咪冇望 州擔保如何?
打算係澳洲讀master 定直接草exp申請比較好?
SA remote undergrad + hk master +10 yrs exp + ielts 6666
com sec 有冇得走?
7 7 8 8 係評估甚至成個移民既基本要求,州擔保都需要你有評估先有機會。所以加油考雅思啦。Listening係最容易 improve 既一個 area。
Company Secretary 既話試下搵個偏遠地區既公司擔保啦。

學歷 major 係邊方面?
想問
我本人美國大學畢業 男朋友英國大學
佢做medical physicist 想申請skilled worker移民 機會大唔大
我地打算係結完婚先去
依家我地兩個都24歲打算儲兩三年工作經驗先
有咩情況係會申請PR 被reject?
最怕辛辛苦苦等到invitation, 最後白費心機
Medical Physicist 最少要1年工作經驗先可以有機會技術移民。

最少要65-70分,先幫自己打個分先。
https://www.homeaffairs.gov.au/trav/visa-1/189-?modal=/visas/supporting/Pages/skilled/the-points-table.aspx
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞