你問我答 澳洲移民 (5)

1001 回覆
19 Like 5 Dislike
再搵洲擔保?

差唔多。但係比如話係維州畢業既護士freshgrad既話,你畢業之後盡快註冊通過職業評估既話就無需要1年工作經驗直接走維州州擔保都仲得。

成個過程太約需時幾耐?

唔知你從幾時到幾時計起。最理想既情況當然係畢業後一年內可以攞到PR,依家普遍都係2-3年。

如果我拎到pr 之後想再轉citizen 讀書個陣留澳嘅時間會唔會計埋?

以今日既政策黎講就仲可以計埋,遲下應該會改為從PR後先可以開始計。

我留tg問可以嗎?

可以。
而家IT 係唔係無75都無機會?
是的。最少都要75。
最新個round 都係1000/month, 似乎可見將來都唔會改?
唔會。
巴打 如果我做開水喉工(plumber) 但因為日薪工 係咪都要公司信証明?同埋係味要有中工/大工牌? 另外 我有個degree in enginerring 但唔關水喉事 學歷方面係咪冇方加?
咁如果水喉工想移民點先夠65分?
想喺TG 問唔該哂你呀

https://t.me/j8798
你好樓主,請教下你:

本人超過三十二歲,做IT,香港讀了两個IT Top-up Degree,9年IT工作經驗,本人正在澳洲讀第三個Degree,上大學之前考IELTS 得6,在澳洲讀了一個英文證書,正在讀YEAR 1,已經在澳洲住超過一年。

本人想查詢,如果想申請澳洲移民要如何準備?本人是否需要考IETLS 到7, 如果考PTE 會唔會易一些? ACS 職業評估是否都接受PTE? 本人做Programmer/Analyst programmer多年,如何才能成功通過ACS 職業評估?如何證明工作經驗?是否可以用強積金雇主供款紀錄做證明?本人批的機會多大?要等多少時間才申請成功? 雪梨新聞透露現在申請入籍澳洲,中國人獲准率大跌至3%,是否用BNO人士有利移民澳洲?現在本人如用BNO是否可以強調英籍人士去申請移民澳洲?

雪梨新聞網址:
https://www.smh.com.au/politics/federal/plunge-in-number-of-chinese-residents-granted-australian-citizenship-20180816-p4zxsd.html

另外澳洲入籍法是否只是對居住時間提高要求,5年內要住滿4年,英語大概雅思5級水平?

請給予本人寶貴的意見, 謝謝。
本人是否需要考IETLS 到7, 如果考PTE 會唔會易一些?
依家IT類occupation要技術移民,IELTS 4個7/PTE 4個65係標準配備。

ACS 職業評估是否都接受PTE?
ACS評估唔需要英文。

本人做Programmer/Analyst programmer多年,如何才能成功通過ACS 職業評估?如何證明工作經驗?是否可以用強積金雇主供款紀錄做證明?
https://www.acs.org.au/content/dam/acs/acs-skills/Skills%20Assessment%20Guidelines%20for%20Applicants%20-%20Feb%202018.pdf

本人批的機會多大?要等多少時間才申請成功?
Depends on你既情況背景同文件完成度,唔係留個言我就知道機會幾大要等幾耐。

是否用BNO人士有利移民澳洲?現在本人如用BNO是否可以強調英籍人士去申請移民澳洲?
BNO係英籍人士?

澳洲入籍法是否只是對居住時間提高要求,5年內要住滿4年,英語大概雅思5級水平?
未定。不過你連PR都未有,入籍對你仲係遙遠左D,focus左攞PR先啦。
樓主 細佬我係香港讀緊environmental engineering 想一grad就申請476過去做野
讀嘅科都符合476嘅要求

不過工作經驗就得份intern

想問下476可以申請到嘅機會有幾大?同埋如果去到申請到pr嘅機會有幾大

樓主一世平安
你合乎年齡/學歷/英文要求就實申請到476。唔存在大小既問題。

PR就睇你到時候夠唔夠分/有無搵到工/考唔考到4個7/有無讀PY等等了。
想問多少少

476佢計畢業後兩年嘅意思係咪咁:
假設我係2019年7月畢業 我最遲可以係2021年7月開始申請476? 定係我要2021年7月就已經要申請好過到去?

同樣係時間嘅問題
我用476去到澳洲果18個月時間 我係咪要盡早申請pr? 如果已經到左18個月期限但係我嘅申請仲處理緊 我係咪一定要離開澳洲?
假設我申請pr嘅時候仲係24歲 工作左半年 但到佢批嘅時候我已經25歲 工作左一年 咁佢計分會計我幾多歲同有幾耐工作經驗?

麻煩曬樓主
識玩
假設我係2019年7月畢業 我最遲可以係2021年7月開始申請476? 定係我要2021年7月就已經要申請好過到去?

遞交前24個月內畢業。

我用476去到澳洲果18個月時間 我係咪要盡早申請pr? 如果已經到左18個月期限但係我嘅申請仲處理緊 我係咪一定要離開澳洲?

可以申請其他簽證留底,例如學生簽證,配偶簽證,僱主擔保簽證等,唔一定PR。

咁佢計分會計我幾多歲同有幾耐工作經驗?

算24歲同無工作經驗分。一切按收到邀請戈刻計。
489 要點申請?
樓主你好
我岩岩攞左189
諗住過多幾個月安排好哂啲野就走
但我想問下入藉啲野

我上網睇見好多人話政府要睇下我對澳洲晚歸屬感等等
如果我去左澳洲依5年
唔做野(當然唔攞任何政府資助)
9fingfing咁渡過
入藉既時候會唔會有咩問題?
恭喜,你嚟到無人理你做唔做嘢嘅
今年dse retaker, 有悉尼UTS同香港Uni測量offer, 未決定係邊到讀好。想25歲開始搞移民,淨係知係悉尼讀有多5分,想問除咗呢5分多咗之外,仲有冇其他分加或者好處如果係悉尼到讀?係香港做測量會唔會難啲prove香港嘅學歷同海外經驗? thanks巴
先唔講新嘅入藉法案過唔過(已經係國會spring sitting),您入藉申請極大機會會有問題,唔係因為您無做嘢,係因為你拎咗PR就走。你咁做嘅話移民局會問點解你唔係澳洲住,會質疑你根本無intention留係澳洲,詳細你可以睇返section 21(2) of the Citizenship Act。

呢個政府(不論Malcolm Turnbull定可能將會上任嘅Peter Dutton)對移民收得好緊,佢地會搵理由去拒絕你嘅申請。呢家citizenship application申請大約14-17個月先批,加上你先啱啱拎pr,換句話講你可能係拎到PR後有兩年無係澳洲住,你要說服到移民局你係想長住都幾難。

以上未必啱,我等樓主比意見。
留名
巴打,請教有關州擔保既問題

我既工作應可通過225311 (Public Relations Professional) 或511112 (Program or Project Administrator)既職業評估,但前者需要扣減較多年數,預計評估出來會少於3年,即無工作經驗加分;後者應可獲評3-5年。

呢兩個職業能做既州擔保分別為190 ACT同190 489 NT,要取捨當中獲擔保機會較高既一個做職業評估,咁問題嚟喇~

1. 在NT官網見到: “For a number of occupations on the Northern Territory Migration Occupation List, if you are applying from offshore, you must provide evidence of an offer of employment in your nominated occupation or in a closely related skilled occupation.” 呢句喺 NT Migration Occupation List 既版面出現,唔知係咪都適用於511112?
2. 511112無“Offshore applicants must provide evidence of having received an offer of employment by a NT employer in their nominated occupation or a closely related occupation” 既備註,是否表示不用提供job offer?
3. 以巴打既實際經驗,申請NT SS有冇成功案例係唔駛job offer? 事關有論壇話489就有但190唔會批,近排情況係咪咁?
4. 比較ACT同NT SS,以現時環境邊個成數較高?佢哋係咪有其他擇優因素(好似有某啲州唔一定係睇points高揀先)? 當然最好批到190

問題1同2有啲重覆,太累贅先講聲唔好意思!謝謝~~
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞