你問我答 澳洲移民 (5)

1001 回覆
19 Like 5 Dislike
仆街喇70分先得
仲諗住下年開始過黎讀社工 3-4年後先移民..
對的。
3-4年後既移民政策又可能唔一樣呢。太遠之後predict唔到。
本人 28歲,澳洲會計畢業後回港,工作3年幾。
想問下如果想番澳洲需要咩資格?

唔該巴打!
照咁睇只會愈收愈緊
愈黎愈難移了
我應該唔讀degree喇,IT門檻太高,如果讀整車果D南澳有冇州擔保?條PATH應該係點?
多謝你!
自己數分啦,你澳洲grad已經多5分,視乎你邊到grad,南澳又多5分
修車既話同上面Carpentry差唔多。

完成之後走1.5年既Graduate Stream畢業生簽證,期間搵到1年full-time工作經驗黎完成職業評估。有左職業評估之後去申請州政府擔保,申請州擔保成功之後可以申請移民簽證。
考4個7,然後睇489既州擔保啦。

其他CPA戈D唔需要。
肯定既。前20年太多低質素既移民黎左澳洲(唔係凈指大陸人)。所以估計近呢幾年政府會控制減低移民人數,並且提高要求。
小弟 岩岩28歲,
香港科大electronic engine degree (唔係programming degree但有program course)
做左5-6年it programmer 行業
有一年去左澳州working holiday (都係做IT, 但唔係白工)

如果想移民澳州, 想問下點行條PATH好?
之前自己上australia 果gov 網, d info好鬼亂, 都唔知咩年資/學位先算夠資格移民

求解答, 唔該巴打!!
你既情况比較弱,因為degree同工作經驗不對稱所以工作經驗個邊應該加唔到分。

所以你既情況一定要考到4個7先可以考慮489簽證(年齡30,學歷15,英文10,加上州擔保比到既10分岩岩好65),然後先轉到PR。
唔該巴打解答!!

同埋知唔知用programmer技術移民既話, 有無要求工作經驗幾多年先得嫁?
你唔係IT Deg ACS (澳洲電腦學會)會用嚟工作經驗嚟代個deg, 會減4-6年不等, ACS 個網有份guidelines 好清晰
年頭Agent 話行NSW Stream 2 & NT 190
到5月lodge EOI apply 225212
依家話轉攻SA 489 High Point Supplement List 但要80分
但係我仲操緊PTE, 下個月考到嘅話,等到佢出invitation 果下又到33歲就少5分

Qualifications: 15
Work Experiences: 15
English: 0 (IELTS all band 6, will attempt PTE to target +10)
State Nomination: 5 (for 190)/ 10 (for 489)

Total points as at now: 65 (for 190)/ 70 (for 489)

Ching 有無咩建議,到時再考CCL 定再做skill assessment 轉攻ICT PM博189
9 exp, 但係驚ACS覺得degree 唔夠ICT relevant 扣6年
其實acs係咪咁嚴 一陣當我完全無任何degree

Ching 想問多樣,如果我想帶埋老婆一齊移民得唔得
189既話,IT類occupation只有65分就唔使考慮了。有排都輪唔到你。

225212既話NSW已經唔收了。SA既話你黎80分又太遠。

你有無申請NT489?似乎已經係最佳選擇了。

https://www.acs.org.au/content/dam/acs/acs-skills/Skills%20Assessment%20Guidelines%20for%20Applicants%20-%20Feb%202018.pdf
對下你既transcript既units。不過最好係盡快做個ACS評估就最準確,反正遲早都要做。
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞