你問我答 澳洲移民 (5)

1001 回覆
19 Like 5 Dislike
想問下
如果我qld讀完master of it再去tasmania打工係咪唔會有分加?
仆街 政府想趕晒d移民去rural area
想知佢點樣執行
樓主請問宜家建築師仲有無邊啲州政府做擔保?我仲未考到4個7 上次成績係 8/6.5/6.5/7.5 ,28歲,master grad, 5年工作經驗,我計過應該4個7先夠65分, 但聽聞宜家189要70分先有機會被邀請,睇州政府啲list好似唔見有開architect 想知仲有無機?
Finance 無優勢。

簡單黎講,讀澳洲政府高 priority 既職業就移民機會高D(priority係根據當時澳洲社會對該工種既需求)。

Priority可以refer番所謂MLTSSL同STSOL。MLTSSL上既職業既需求較高同比較有優勢D。

https://www.homeaffairs.gov.au/trav/work/work/skills-assessment-and-assessing-authorities/skilled-occupations-lists/combined-stsol-mltssl
個親戚同你係咩關係,同埋依家係澳洲邊度定居?

你依家又係咩情況,年齡學歷背景工作經驗?
IT Sales難好多。最好以太太為主申請人。

太太學歷同英文程度如何,是否願意黎進修Master?

LIHKG無PM,你可以留TG。
Google左RPSGT都係唔知咩黎。

More details?
係Tas有job offer會有機會攞到州擔保加 5 - 10分,然後走489/190。

具體點做需要 more details (i.e. 年齡/英文水平/工作經驗/評估)。
好簡單,加個visa condition就可以。

一被查到無係偏遠地區居住/工作既話就取消PR,要執行其實一D都唔難。
邊間大學 grad同咩major?睇下過唔過到評估先。

190有 NSW(最少70分) / TAS (Job Offer) / ACT (未開) / SA (最少80分)。

489只有NSW既Far South Coast, Murray, Northern Inland, Orana。要求可以睇番該區既具體情況,攞到489後係該區居住最少2年並且工作1年(唔一定要做番 architect)就可以轉PR。
我知IT Sales難,不過我可以走去讀Project Management,做PM,有冇幫助?佢本身係master,你有冇TG?我add你可以嗎
唔該樓主

https://www.aaca.org.au/wp-content/uploads/Accredited-Architecture-qualifications.pdf

我係在佢AACA表上的大學畢業,係香港讀master of archi, 應該姐係互認到學歷?

190 NSW 70分係咪可以計埋州擔保的果5分定10分?姐係英文4個7都ok?
最新個政策: 強制移民定居偏遠地區的政策
只係會影響189?
如果係咁,我不如要190 仲好啦
問題係澳洲政府是否會改埋190既 visa condition。
我係在佢AACA表上的大學畢業,係香港讀master of archi, 應該姐係互認到學歷?
是的。直接申請Verification就得。
https://www.aaca.org.au/forms-fees/verification-of-australian-accredited-architecture-qualifications/

190 NSW 70分係咪可以計埋州擔保的果5分定10分?姐係英文4個7都ok?
NSW唔計州擔保最少70分先有機會比擔保。
不過我可以走去讀Project Management,做PM,有冇幫助?
Not really。

will1878
澳洲歧視問題係咪比較嚴重 比起英國個啲
唔覺有歧視。

自己歧視自己反而見唔少。
加左你TG
如果咁既話移民到perth會唔會易啲
你要係Perth讀書黎滿足佢地既州擔保Graduate Stream。
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞