你問我答 澳洲移民 (5)

1001 回覆
19 Like 5 Dislike
係配偶
咁講假設符合資格前後可以留最多8年?
你意思係個Task 同份工啱定一定要係乜乜manager ?
係TAS搞緊489,8月收左invitation
我agent話要等7個月左右就批
想請問7個月後唔批嘅機會有幾多?
無犯罪,無病,無假材料,無虛報既話,唔會唔批。
可以咁講。
Task要一致,title無所謂。
而家喺澳洲讀緊 mechanical engineering bachelor想問畢業了移民路可以點行?求巴打教路
意思係 apply 482 job task唔係一樣但 task 一致都 ok?
1 盡快練好英文,雅思4個7基本,最好4個8。
2 畢業後馬上申請485PSW畢業生簽證。
3 完成職業評估。
4 盡量搵到一份相關工作一年加5分 / 讀翻譯加5分 / 讀Professional Year加5分。
5 個人夠最少65分同完成評估就盡快入EOI,越高分就越快有機會移民。
可以咁講。
Job title I mean
都係一樣??
Thanks
如果喺澳洲搵到份工顧住sponsor, 咁應該直接申請189定通常都會同時申請482拎住temporary 去邊做邊等批189?
而家喺澳洲讀緊 mechanical engineering bachelor想問畢業了移民路可以點行?求巴打教路
1 盡快練好英文,雅思4個7基本,最好4個8。
2 畢業後馬上申請485PSW畢業生簽證。
3 完成職業評估。
4 盡量搵到一份相關工作一年加5分 / 讀翻譯加5分 / 讀Professional Year加5分。
5 個人夠最少65分同完成評估就盡快入EOI,越高分就越快有機會移民。

係咪夠分=/=一定移到,重要睇其他因素?
夠分係基本要求,依家係越高分越快收到邀請。

除非係有州政府提供擔保既話就馬上邀請。
邊條路快D攞PR就走邊條。

所以要睇番個人既背景條件。
Job Title 唔一樣但係 Task 一樣。呢個情況好少見,所以Title唔會差太遠太唔合理既話OK。
Job task 係差唔多但又至於係manger 果個職級
我會建議你考慮州政府擔保 190/489,Mechanical Engineer 可以被除西澳外所有州擔保,當然每個州既擔保要求都會有唔一樣(例如維州就額外要求雅思4個7同5年相關工作經驗)。

有州擔保既話就無需要斗高分了。
咁就叫公司升到你做manager黎做僱主擔保。

如果你真係transport呢行既話,唔係manager既話不太好批。
謝謝巴打
或者走
計分工作經驗部分是不是必須為指定專科?
是的。

醫療產品陪訓人員可否視為相關職業經驗?
唔可以。
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞