你問我答 澳洲移民 (5)

1001 回覆
19 Like 5 Dislike
樓主你好
我今年23,下年想去澳洲。ive hd engineering畢業,做左相關行業半年。
想過黎讀civil engineering degree順便想移民
D條路易唔易拎居留權?算唔算最好?
24歲係澳洲會唔會好難入大學?同埋有沒話去邊個洲易入d?
唔該你
係啊 係咪已經太遲 咩都搞掂哂差入境果下
自己都覺得點解可以咁on9
會唔會係個主申請人去找得? 佢係assume 你媽會帶晒全村人去啫....介唔介意講伯友做盛行咁強?
唔係啊 當初老母個visa係申請咗一家四口都有PR的 咁就要所有人按時落地
我同細佬都一定會過到去架喇 差個老豆臨時唔肯過
今年poly civil grad 24歲 係一間consultant 做緊engineer 想儲4年經驗再移民 想問下機會大唔大?
早申請早享受
4年後再番黎問啦。
24歲唔會太難入大學。

去Tasmania/SA讀Civil會好移民D(當地畢業生走州擔保移民會有優惠)。
你係邊度畢業?工作經驗有幾多?
唔會。
上master轉讀可以移民既occupation,例如accounting,engineering,nursing,QS等。
上面有,請爬文。
發個email比移民局,話父親由於工作關係離開唔到香港(唔好講話flying phobia),一般都可以豁免。

另外 457 =/= PR。
咁想問下係個度讀civil engineering master 洗費會係幾多?
香港 3年
巴打 我今年25歲 IT ASSO學歷 做左3年野
想移民係未讀你所講最易移民既科最好?
同埋點解QS係易D移既degree黎
嚟緊今年年尾畢業(master in accounting) 想留澳洲搵嘢做 聽人講讀會計申請PR要75分(都要等半年) 80分快批
有冇其他門路可以行?
同埋會計係澳洲易唔易搵嘢做?邊個州比較多相關既工作機會?
補充反小小
冇任何相關工作經驗
qld讀完 accounting degree 再讀 master in accounting 都係qld讀
Ielts 全8應該冇咩可能(冇時間操) 全7可以
student visa簽證好似到下年3月
會計依家最少要80分,75分都未輪到。
QLD最近連accounting master都唔擔保了。所以你只有NT可以考慮。
https://theterritory.com.au/migrate/migrate-to-work/important-information-if-you-already-live-in-australia
想移民係未讀你所講最易移民既科最好? 當然。移民簽證既option會多D

同埋點解QS係易D移既degree黎 因為一畢業就可以pass到職業評估,同埋仲係長期短缺專業清單上,最主要係澳洲大小型既建設工程都多,應該唔錯工作機會。
Tasmania既話,是的必須要有 job offer。
學費大概3-4萬/年,depends on 學校。
係澳洲讀個degree都唔平
真係要諗諗先
多謝解答

如果我想拎partner skill果5分,佢要有positive assessment ,佢既職業(Diving instructor open water) 需要個AQF certicificate IV or comparable qualification 先得

由於佢本身讀個科同個職業無關,想知個潛水教練牌(教練考試)可唔可以等同佢AQF level 4 呢個要求?定係佢係純粹指中學程度咁解?
佢要拎vetassess個positive assessment要求係
非相關科目+2年經驗 or
相關科目+1年工作經驗

咁中學有讀physics算唔算相關科目?
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞