你問我答 澳洲移民 (5)

1001 回覆
19 Like 5 Dislike
感謝巴打指教

你唔講我都唔知ACT原來無開放offshore 係新財政年無開放過定開放過但關閉咗?
6月29 closw到依家。未知幾時或者會唔會開番
請仔細閱讀 Poin Test 入面 partner skills 既加分要求。
睇完 唔識曬巴打
Morrison上場有冇重大影響?
過幾個月先知。
Thank you 巴
想問下政府有冇公布某啲職業收移民嘅分數?呢個網(https://deltaimmigration.com.au/Quantity-Surveyor/233213.htm)寫明70分呢個行業就有會收,想問一問呢個分數或者呢個網其他啲資料(州擔保)準唔準確
另外想問一問如果想從州擔保條路,有冇話要係澳洲本地大學畢業生先可以行,還是香港local U都ok?
https://www.homeaffairs.gov.au/WorkinginAustralia/Pages/11-july-2018-invitation-round.aspx

除左所謂既prorata occupation(即係俗稱既熱門專業)有較高既底線分數之外,其他所有專業都係跟番上面個weblink中間個表既分數,即係70分。

大部分州擔保都係比澳洲畢業生比較多既優惠政策,對海外人士要求較高。所以一般都係建議黎讀書然後走州擔保。
讀完醫要移民嘅話係咪跟skillselect?
但喺移民局網站又見到有樣嘢叫doctorconnect
先唔該晒咁多位巴打幫手
Doctorconnect 應該係 for 海外醫生到偏遠地區搵工既網站。

Medical Practitioner 讀完都係跟番 Skillselect。
而家只有qld 仲sponsor 緊初級醫生
想去澳洲讀OT, 想問係咪畢業就可以register 同pass 到skill assessment?
Occupational Therapist 澳洲畢業生仲需要雅思4個7就可以通過評估。

http://otcouncil.com.au/wp-content/uploads/Stage-1-application-for-desktop-assessment-Jan-2017.docx
Tas同SA應該都仲可以。
巴打,想搵migration agent 做ca 既express employment assessment. 麻煩check 高登pm 睇下可以點做
Replied.
巴打 我想問300 轉 820要幾耐
如果唔係立即轉到 中間個真空期係咪一定要離開澳洲定係有其他方法可以留低

同女朋友long d 左勁耐 佢準備申請189/190 留低 諗緊到時點樣可以申請過去同佢過世
你好巴打 小弟今年23
做學校TA 做左一年
本身part time讀緊有教育degree
兩年後畢業 會全職既social work master
我想問 工作經驗會唔會計埋我做TA期間
同埋SW 畢業後
大約27歲 考埋雅福試直接申請
機會大嗎? 定還是再做野 儲工作經驗
麻煩巴打 想聽下你既意見
唔該晒你
最理想既情況其實係你地兩個盡快結婚然後等佢申請189/190時帶上你作為配偶一起申請PR。
我估你應該係係香港讀緊。

學校TA工作經驗同Social Worker無關,所以唔計。

香港SW學歷要睇番你是否符合相關機構既評估要求。
http://www.aasw.asn.au/document/item/7401

同埋如果係海外直接申請的話,有可能要考4個8先會有比較大既機會。
我都明呀 夾埋我申請仲有得幫佢加多5分
但大家都唔想為申請PR而結 想再相處多少少時間 遲多一兩年先結 但又驚到時189/190 d分要求仲高左 (依家岩岩好夠70分

所以想知300 條路點行 300轉820要等幾耐
證明你地既互相既commitment(例如已經見過對方父母,有共同聯合財務,訂左婚等)。其中一個要求係要係澳洲訂好結婚日期。

300落黎之後9個月內結婚就可以轉820。
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞