你問我答 澳洲移民 (5)

1001 回覆
19 Like 5 Dislike
ACS其實一D都唔嚴,reference寫岩要求就得,其他文件都唔需要提供。

但係最主要係移民局戈步要提供好多其他材料(稅單,工資證明,僱傭合同等)。

當然可以帶上太太一起移民。
有諗NT 489, 不過寫employability statement發覺NT job market 麻麻,唔夠evidence。依家兩頭唔到岸

想問可唔可以lodge 兩個EOI for 唔同occupation
我想問下我男朋友係澳洲PR,我地一直都係long d關係。咁如果想申請我過去應該申請邊個visa? 我見伴侶visa都係要結左婚或者要同居12個月先可以申請。
同問
233211 Civil engineer
189 - 65
190 - 70 (NSW)

呢個財年機會大唔大
睇左陣 myimmitracker 同 expatforum
都好似冇結論

同埋有冇人知Naati Ccl 個難度係Ielts/Pte 既咩程度
Offshore 309/100 Onshore 820/801 >> for 結左婚 / 同居12個月up
Subclass 300 >> 有9個月時間比你去澳洲同男朋友結婚

所以都係要 結婚 / 同居
Civil得65/NSW70分既話,老實講有D忟水。

建議你好好考慮489。

個人認為NAATI係IELTS 7.5分左右難度。(利申:未考過但係根據多數客戶反映)
過黎讀書洗底。
如果只係男女朋友關係既話,咁就仲未算係“伴侶”。過黎最多可以用ETA/旅遊簽證。
我會建議你 go ahead 先,反正轉PR又唔一定要做番本行(除非你真係熱愛本行)。

如果連NT 489都無埋既話,咁就幾乎無機會了。

“問可唔可以lodge 兩個EOI for 唔同occupation”:唔係唔可以,但係你可以通過兩個唔同occupation既評估嗎?
我今年29 大學畢業 做過五年以上核數
我老婆26 大學畢業 做過一年護士

機會大嗎?考IELTS考general定academic?
我/老婆拎多d qualification (e.g., 我拎埋com sect/老婆拎埋midwife) 有用嗎

唔該
比多少少資料
我同老婆都係係香港既大學畢業 做番讀本科果行

我舊年已經無再做審計 開始去左做Corp Fin類既工
我同我老婆,一個29另一個28歲。
職業註冊護士同註冊職業治療師。
請問過去詳細要點,我淨係知要考IELTS,分數係7?straight 7定overall?兩個都要定其中一個?
如果以你做主申請人:做External Auditor既職業評估,需要IELTS 4個7(或者同等PTE成績),然後睇州擔保既情況黎申請489(https://www.homeaffairs.gov.au/trav/visa-1/489-)。攞住489之後黎澳洲兩年+最少一年full-time之後轉PR。

如果以你太太做申請人:需要做nurse/midwife滿兩年,考OET 4個B。滿足以上先可以係澳洲註冊同通過職業評估,然後按到時州擔保既情況黎申請489或者190(https://www.homeaffairs.gov.au/trav/visa-1/190-,190需要多5分3年工作經驗。
你是否有 nursing degree,係既話就需要做nurse滿兩年,考OET 4個B(或者雅思A類4個7)。滿足以上先可以係澳洲註冊同通過職業評估,然後按到時州擔保既情況黎申請489或者190(https://www.homeaffairs.gov.au/trav/visa-1/190-,190需要多5分3年工作經驗。

你太太係 occupational therapist?需要睇下佢能否通過評估先:http://otcouncil.com.au/wp-content/uploads/Step-by-Step-Process-for-overseas-trained-practitioners-June-2018.pdf
補充番,External Auditor要考A類IELTS。
我係Nursing degree,已做多於兩年,太太係occupational therapist,剛剛完成master degree, 請問OET/ 雅思係咪兩個都要考?
225212 ICT BDM 3月過左VETASSESS,5月lodge
依家想入埋ACS skill assessment之後 apply ICT PM, 但係agent 話好大機會要寫RPL
唔該哂

想請教埋:
1. 你覺得由我做申請人好定係我太太做?
2. 我由external auditor(5年經驗多d)轉左做finance manager(差少少1年), 經驗係由頭count過嗎?
3. 我以上情況應該幾時開始申請?

萬分感謝!!
1. Depends on 兩位邊個英文好D,但係你既好處係提名職位係External Auditor既話可以加10分。

2. 同上。提名職位為Finance Manager既話就無分加。

3. 盡快考出英文就可以馬上申請。
如果真係可以做到ACS評估既話,可以分開兩個EOI上。

不過again就咁睇你既情況似乎NT 489最樂觀。
如果太太岩岩先攞到OT既學歷既話,你做主申請人會好D。

OET/IELTS選一個考就得,唔需要兩個都考。

OET既好處係可以兩個test拼一個結果。註冊/評估/移民都可以。
http://www.nursingmidwiferyboard.gov.au/documents/default.aspx?record=WD15%2f16890&dbid=AP&chksum=Qp0cmuAY5gYpR%2fu3RJALHw%3d%3d
唔該哂
咁即係應該由我申請啦 我英文好D
咁我考完IELTS (ACADEMIC) 之後就可以開波啦

如果(touchwood)我第一次拎唔列st 7/st 8
咁我應該申請住先 定係再考多次先申請?

最後問埋 如果我搵agent幫手
我要預幾多錢?
想問下各位Ching 可唔可以用working holiday visa黎做移民嘅橋樑?
Ching 有無做過NT489 ICT相關嘅成功例子,今年d例轉得太快,英文又要時間操,愈睇愈頹。

另外,如果搵到朋友喺VIC出封employment offer 有無幫助 (只係offer letter, 唔會sponsor)

P.S. 亞妹岩岩喺VIC攞到PR (佢喺度讀完書onshore TR轉PR, 物理治療,60分就搞掂),不過relative sponsor 應該排喺189後面條隊,機會都微
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞