你問我答 澳洲移民 (5)

1001 回覆
19 Like 5 Dislike
即係其實我讀緊書無收入都要報稅?
正路黎講其實要,零申報都算係報稅既一種。

況且一般人都會有幾蚊銀行利息收入,都算係收入既一種。
Dietitian 要移民唔容易。最理想既情況要有維州擔保(要求係2年post qualification工作經驗),其次係Tas有Job Offer,或者南澳(前提自己要有70分)。

你問我%.... 努力D+有運氣搵到工既話都有6-7成既。
1 是的。
2 Depends on 你既 nominated occupation,你 nominate 你自己係engineer既話,IT經驗就唔計,vice versa。
2. 咁即係話我要讀多個it degree
3. 咁藍領呢? 如果我有degree,但我做水喉佬(say 3年經驗),咁計分方面會點計呢? 同埋講真做得水喉佬(plumber),學歷都唔會高,咁計分(學歷方面)係咪會蝕底? 但d人又話水喉佬易移既?
咁如果純粹想畢業後留係澳洲做2-3年野先(移唔移民遲D先諗,同埋都要隨緣)
有邊種VISA 岩我?係咪有D叫 post-study visa?

唔該晒樓主,覆得好詳細
會有 sc485 Post-Study Work 畢業生簽證,如果有雇主願意擔保既話,咁就有機會可以攞到 sc482 工作擔保簽證。
我而家28歲
岩岩報左幾間南澳既大學讀 nursing
grad係果邊移民機會算唔算大??
gpa夠高就得
應該Ok,畢到業同埋考到4個7。
A仔啊,申請上有分別?
我搵唔到佢對工作上有咩要求
g持
樓主你好,我目前係Victoria讀緊U, 未來想轉校去Tasmania既U繼續讀書,因為個邊可以洲擔保拎PR

想請問有冇得諗?謝謝你
想問如果做左PR/ citizen 之後,返左香港做野,會唔會比人追tax
https://www.aasw.asn.au/document/item/7401

師兄呢份野第19頁有講工作經驗要求,列左封信要包含咩內容
你不如襯仲有一年先儲夠3年經驗係呢一年快手考左IELTS 全7先啦,係註冊既要求黎架
當然有得諗。不過要考讀書黎拎州擔保既話,對讀幾耐書有要求。

https://www.migration.tas.gov.au/skilled_migrants/skilled_nominated_visa

參考 Requirement: Category 1
Cheers
Syd 兩大土木畢業 係syd 土木大firm做緊野半年 低過25歲 點先拎到pr
你呢個 tool 應該係 for 非PR/Citizen 要離開澳洲時是否要報稅。
香港有Hkie 牌移唔移到澳洲?🙏🏻🙏🏻
HKIE唔係移民澳洲既其中一個要求。

年齡/學歷/英文水平/工作經驗先係打分要求。

https://www.homeaffairs.gov.au/trav/visa-1/189-?modal=/visas/supporting/Pages/skilled/the-points-table.aspx
唔該晒巴打
我都要開始溫書準備考ielts
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞