你問我答 澳洲移民 (5)

1001 回覆
19 Like 5 Dislike
又爆一個 Post,繼續回覆。

利申:澳洲註冊移民代理。

再利申:非HR所以我唔會知道搵工機會,其他巴絲打可以幫忙回復搵工機會
1. 因為移民局調整所有職業既邀請分數,所有都要最少70分先可以有機會邀請,唔係凈係251211。

2. 申請。251211有4個州可以擔保190黎加5分,ACT/NT/SA/TAS。
http://www.canberrayourfuture.com.au/portal/migrating/article/skilled-visa-act-190-nomination/

https://www.australiasnorthernterritory.com.au/migrate/migrate-to-work/northern-territory-government-visa-nomination/skilled-nominated-visas

http://www.migration.sa.gov.au/skilled-migrants

https://www.migration.tas.gov.au/skilled_migrants/skilled_nominated_visa
而家70分先有邀請? 咁係澳洲讀完書加埋州擔保都係得65分未無機會?
利申: 係澳州讀緊RN
如果有州擔保既話,就可以跳過189戈個70分最低標準直接邀請申請。
姐係如果我申請190,我65分都可以有機會可以受邀請申請?

對的。有州擔保就可以跳過條隊直接受邀。
咁我放心得多啦,唔該巴打
可唔可以講多d 讀cookery移民的pathway?
點解要畢業後3~7年先有機申請pr?
巴打有冇做過485?
我上個Student Visa 係14-17 UNSW degree grad
然後再申請多次visa
宜家usyd master 1.5年
問題係合併兩個學位申請485得唔得
因為master唔夠兩年
但unsw grad咗超過半年失去申請資格
同埋移民局寫2011年後第一個visa 係咪=我unsw個visa 冇申請485,其實我己經冇可能再申請
你好樓主,請教下你

先講下我既情況:
就28歲,
已經結左婚,
學歷係IVE IT HD,
但從事緊政府文職工作,無IT相關工作經驗。

最近先有個移民既諗法,我可以利用既渠道係咪去澳洲讀個移民LIST專業(即IT)?
如果係,讀完再做IT工作會唔會已經太遲?

唔該晒!
你既情況係香港幾乎辦唔到(IT degree但無相關工作經驗)。

依家28歲已經係最好時機,再遲既話,畢業過33歲就更難了。
所以2個degree 唔同visa apply 都唔係問題?
我交文件係咪兩個degree 嘅 letter of completion 一次過交?
Thanks
依家廚師(Cook)無可能直接走獨立技術移民或者僱主擔保黎攞PR。

另外,Cook一定要係畢業後申請485留底做1年ft先可以通過職業評估。然後攞住職業評估同最少4個6黎湊分申請489(例如NSW偏遠地區/TAS)等,攞左489之後再2年先可以申請PR。整個過程最少3-4年。

另外有可能係畢業後湊夠5年工作經驗(海外/澳洲均可)黎走維州190州擔保。咁就最多6-7年。

或者你會想問Chef,但係一般黎講初畢業都無可能馬上做Chef,所以不討論。
無問題。一次交。
明白,咁有冇其他渠道建議?
其實係咪順住讀基本上冇咩問題?
假設1.5 年master 先再3年degree就有問題
過黎的讀master已經係最好既建議。
你呢個假設唔會成立,學校同移民局都唔會批Master倒轉讀番佢Bachelor既申請,無論係offer定簽證都唔會批。
master唔會讀到,我連bachelar都未有。
我有諗過轉做藍領,讀廚你覺得係咪好既選擇?
如果人地有$,本身香港 bachelor 去澳洲 master, grad咗再讀bachelor 唔得?
如果唔同學校點會知
最多申請到485但 student visa應該ok
28歲過黎讀 Bachelor 都未遲。

讀廚既移民路可以參考 #11。
移民局接唔接受超過兩年前嘅IELTS成績?定係一定要兩年內先有效?

Academic IELTS 會唔會接受?

唔會接受過期

Academic 好似accept㗎喎
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞