想請教有研究開鑽石的巴打買鑽石

1001 回覆
4 Like 43 Dislike
就咁睇360度圖片
問題都不大,只係見到好細條Feather喺桌面
不過始終網上買冇得睇實物
你可以同先生佢俾啲(其他)實物相你睇
囊吞婦嚥巴打,小弟budget 唔多
以下呢一個評價如何?
不如講吓你budget有幾多
i色 i1 無圖睇 有點難搞
大概25k, 想閃啲
咁樣顏色係咪要降grade?
i1 係咪冇咁清透?
我睇過粒石,用手機電筒照過,個面好似有層奶左咁,睇唔到反射光出黎。
囊吞婦嚥巴打,小弟budget 唔多
以下呢一個評價如何?
不如講吓你budget有幾多
i色 i1 無圖睇 有點難搞
大概25k, 想閃啲
咁樣顏色係咪要降grade?
i1 係咪冇咁清透?
我睇過粒石,用手機電筒照過,有一個斜面好似有層奶左咁,睇唔到反射光出黎。
唔建議買I1 = included
好有可能肉眼已經內含物/ 裂得多裂得深
你話斜面好似有層奶咁,但係張cert就無講有cloud

如果25k 其實唔洗將budget set到咁低
你可以搵H色 SI1/SI2 同樣都係80份左右
都有唔少選擇
3EX none-faint 都可以
唔好比一個sales 困死自己
而且唔會話無左依粒就無既情況出現
大把鑽石 日日都有新GIA 石推出
如果你條女係要比既
大細要比 閃唔閃都一樣要比
買鑽石 都係想佢閃 你話大緊要d 但買完粒石 唔閃 買鑽石黎做乜
Colour 係分唔出 不過你唔好話俾佢聽係乜Grade 講完乜Grade 明明睇唔出 都變專家 一樣可以有說話聽
想問下囊吞婦嚥巴絲
GIA 7281906372
雖然佢多Crystal係面 但肉眼睇唔係好覺 可能因為閃
係燈照同檯底暗d咁睇
個閃度同GIA 1227252293都差唔多
但後者要成10萬 差3倍價錢
如果識人拎貨 前者3x k 連托又抵唔抵買
一粒D 色 i1 EX VG VG NONE 係佢價錢唔set得高既原因
一粒D 色VVS2 3EX NONE接近頂級的程度當然價錢差得多
要足一卡價錢行先就一定係低色/低淨度,但係要睇你接唔接受到較多瑕疪

7281906372 主要都係crystal問題,左上有粒比較大,唔知這你肉眼睇唔睇到
cutting ex的話好少話唔閃,即使VG我都一樣覺得佢閃
clarity係 i 的話係無射燈情況下 肉眼有機會容易見到,而且i1 好多時都會有小黑點
另外要注意的係底部有點cavity即係外露的crystal
保護得唔好有可能脫落,腰邊Indented Natural都是同樣
不過上左爪應該問題不大

如果價錢係你的concern的話就無須要理會1227252293
我睇過其他SPEC的 例如一卡E-F色 SI2 3EX 要三萬左右的話好多時都會有較強螢光
又或者未必有3EX
所以7281906372 雖然一般般,但係如果你係追求D色的話,其他地方係需要犧牲了,三萬頭的話可以 三萬尾就唔值了
Twinning Wisp雙晶紋 如果短既話其實算係比較易接受的瑕疵
不過見圖佢既就長左啲,而且延伸橫跨TABLE 所以會去到SI1
要睇真石會唔會容易睇到,

另外要小心碰撞,, 因為Girdle 係thin
鑽石腰圍係脆弱啲既地方,而且有feather 係底腰
如果買呢粒石既話最好個爪可以保護到果個位

顏色我相信你都唔會太在意,GH色我覺得係價錢上係唔錯的選擇
絲打GG?
什麼GG
GRADUATE GEMOLOGIST
唔係啦 純粹興趣 鐘意睇下石
你見我講啲野都唔係專業
睇中呢幾隻
GIA 7308178271 1.01cart F SI1 3EX NONE $52000
GIA 1298607116 1.10cart D SI2 3EX NONE $52300
GIA 2176526649 1.00cart F SI1 3EX NONE $53000
自己睇落第一隻最好, 3隻有咩評價, 價錢合理嗎?

囊吞婦嚥絲可唔可以幫下眼睇呢粒, 價錢$58000上下
Revised:

囊吞婦嚥絲可唔可以幫下眼睇呢粒, 價錢$58000上下
直徑細左d 會睇落無咁大粒
同埋係medium blue, 算貴
MEDIUM BLUE呢個亦都係問題, 有聽講D-H有MEDIUM BLUE都會冇咁白影響火數, 係咁易睇過下圖太陽底下又唔係真係好藍....
有係係鋪搵支藍燈照?搵粒none既比較下
上JAMES ALLEN搵的, 唔係鋪頭睇
搵多幾粒啦 依粒仲唔係3ex
我見如果你要用返E色VS1 3EX NONE 一卡的話都要>65K
佢58的原因係樓上巴打都講左MB 同其中一個VG

如果要用返58K budget 一卡3EX NONE 就一定降低淨度
E色機會細啲,F色會多啲揀
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞