想請教有研究開鑽石的巴打買鑽石

1001 回覆
4 Like 43 Dislike
個人喜好
乜嘢為之好乜嘢為之唔好?
好少睇螢光石
不過四萬內可以搵到G/H SI2 3ex none
時間上要等下,搵多幾個sakes 幫你搵石做到你budget
通常都盡量避免螢光反應
但Faint都可以鑽石降多少少價位而反應亦不明顯
指環清鑲都係二千內
有見過珠寶展內買會送清鑲托
純粹淨度黎計
6282930708 幾好只有少量FEATHER 係側邊
1305478457 當然清,VS1唔清都唔要啦
3275952637 SI2 黎講佢圖既瑕疪都好輕微,當然都要肉眼睇下"pinpotins la
第三粒個si2 其實係要留意feather,同crystal。pinpoint 唔會點睇到的。

如果crystal 好接近表面而又大粒既話,係會比較容易肉眼睇到。圖雖然畫得唔大,但要睇下實際有幾大。同埋睇下會唔會係個底/側面睇變左萬花筒咁。

另外呢粒石si2主因係feather, 圖係好靚仔但要留意返其實條feather 係由上面經過girdle 貫通到落下面,肉眼係100%明顯見到的。
我見佢Crystal 就畫得好細
我就諗係咪pinpoints太多令佢跌落SI2
你話feather 通左落下面係咪指依個位
買石要睇report 佢有冇cloud 呢啲 半年前求婚 買咗粒
係呀,就係你圈個part,pinpoint 影響好細,feather 係致命原因。
六爪遮石比較多
四爪遮得少

如果買d 會見到內含物既,六爪可以遮一遮。
大家會唔會去珠寶展睇
再次求評:

依粒大家覺得值幾多同有無咩評價

價錢上3萬中差不多
不過feather 比較多,而且有條係中間,可能唔落鏡都見到
諗住係大陸買?
唔記得講埋, 我自己唔會揀indented natural
2307331524 1.01 G SI2 EX EX EX None
瑕疪集中係中間,建議揀過粒
而且有crystal 雖窄但長係卓面,可能容易見到

另一粒 6262162714
gia 下載唔到圖, 睇唔到分佈
不過都係個人唔揀有 Indented Natural 的瑕疪
1.x姐係幾多
1.1 同1.9 價錢差好多
forever mark 係De Beers 應該都會貴啲
https://www.forevermark.com/zh-hk/our-diamonds/

大鋪賣得既通常都有GIA 証,或者其他驗石機構
無証更加唔會用成八萬買

thx ching
更正1.1x ct度 + H color
我問佢有無GIA,佢話無得forever mark既自家證書
舖頭通常都好多燈, 點知夠唔夠火?
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞