想請教有研究開鑽石的巴打買鑽石

1001 回覆
4 Like 43 Dislike
似cloud
個覺得D-F 無分別,G-I 無分別
而D同 I 係白紙上的確係有分別
但係上左托之後,要2粒拼埋細心睇先會黃
朋友有隻F色,我H色,望落無咩分別。

至於瑕疵基本上VS2 或以上都好難睇得到,
SI1 - 2肉眼黎講都要超用心先睇得到,但係除左你同你老婆之外,邊個會哄咁埋睇你有冇內含物?

所以買石要睇你對唔同SPEC 的要求
如果你價錢行先既話
我會覺得G/H色 SI1/2 其實都夠

叫你揀E/F 色純粹係等你條女比人問果陣E/F色自我感覺良好D
VS1同VS2 只係一點同兩點既分別咁滯...
有冇巴打幫眼睇下呢一粒(2317288569) ge GIA report 俾下意見, 開價42k
巴打,之前學擇石果時出去實戰睇石,
SI2 大部份肉眼都睇倒
SI1 就部部肉眼睇倒,全部一落鏡都好易望倒
VS2 就肉眼望唔倒,落鏡就好大分別,有 d 望極都好難睇,有 d 就好似 SI1 咁
所以我最後要左 VS2

可能我做 design 眼利
D 同 F 好大分別
F 同 G 同 H 都見倒一級級黃落去

D 同 E 反而係好小分別
唔想抱憾一定要 vs2 起步
如果唔係日後無啦啦肉眼比你見倒 d 野就。。。。

我之前都係 si12 vs12 爭扎左好耐

睇過好多 si12 , spec 幾靚都好一睇實物都係 fail , 可能我眼利。
絲打可唔可以睇下呢粒石點同可唔可以估個價?

唔該晒
淨石 150k樓下可接受
F 色SI2 價錢上算係差不多
不過留意返Feather 少但係長肉眼睇果陣望真啲, 睇埋側邊Feather到底幾長幾深
Indented Natural 位置都幾大下
我會搵過第二粒
但如果你係鐘情呢一粒既話,唔遮number 前提下,要叫師父用爪保護果個位
最近啲石好多都偏細
bluenile 標準table 係7.4
1.5 大細應該要起碼要 7.3
E色vs1 其實都無咩好執架喇,
bluenile 最平做11萬左右,鋪到做到既話就幾抵喇,合理價格agree 樓上150K
石愈大瑕疵愈易睇到,所以淨度好睇你揀咩size 的石
講緊樓上80份其實SI 都唔會睇到啲咩
但係上到2卡的話,最好緊係VS以上啦
BUDGET 有限既SI 係唔錯既選擇,但係就要時間等靚既SI
睇過其他grading既石,其實落鏡都會見到好多內含物
因為gia 畫出黎果d係講緊在 10 倍放大鏡下的淨度

而鑽石既顏色,放係白紙上面當然睇到分別
但實際上,你隻手唔係白紙,皮膚同戒指托都會影響顏色的對比
如果有錢,係人都揀晒攻頂spec 啦,仲要左揀又揀咩,嫌黃嫌細嫌瑕疵咩
所以根據你的budget,balance 唔同spec 同可以接受的程度先係最好,而唔係下下要最頂級的
路過
2粒都有cloud,要睇實物會唔會矇到唔夠閃
閃度我都覺得sharp醒 一般人分唔到個種
至少我唔識睇
1.02 D色SI1 算係幾靚既SI1
雖然中間輕微CLOUD 但相信唔影響
6萬貴
即使佢係D 色,但佢只係SI1 覺得5萬左右先係合理

六萬買90份你覺得呢?
我係你條女 我都唔知鬧你晒錢定話你愛我愛到傻好
additional cloud are not shown 係好common 的clarity detail
有cloud 太細畫唔到出黎
clarity base on cloud 先係嚴重問題

主要都係靠肉眼睇, 清唔清澈
係 wor 屌搞錯左呢兩句分別

不過但 si1 果粒 cloud 係中間都驚驚地
想問問2314116188 同 2316141039 邊粒好啲

兩粒樓上鋪開我45k

後者條feather用放大鏡幾秒就搵到 前者睇圖好花用鏡睇又唔係好覺 唔知點揀好
Thank you both
咁我真係再再睇睇
1..02個個59,000
90份個個45,000

其實好唔好買1卡 clarify推上vs colour就㩒低去F/G
DEFG分別會好大嗎
個人感覺
D -> E 難分
D -> F 一野睇得出
F -> G 一野睇得出
自己行量下邊樣重要啲,我觀察左幾個POST 同其他討論區
男人: 顏色>淨度>大細
女人: 大細>>>顏色>>淨度

樓上果過唔好抱憾就買VS 我係唔同意既
我見最多女人哦條仔係買70份80份,話求婚點都要一卡
就算買果陣話唔介意幾年後就反轉豬肚就係屎
第一大細最易比較,
第二大部份人都識顏色ranking
第三無人會拎起你粒石驗屍咁驗(除左你自己買石果陣)

所以我會建議買一卡 揀F色 SI1 淨度
最近依個條件都係4萬尾5萬頭

要記得睇鑽石人地放係張白紙上面一定見到色差,但係你對手唔係白紙

請教下呢粒點睇
唔洗問啦呢粒 講個價錢睇下抵唔抵屌仲好啦
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞