想請教有研究開鑽石的巴打買鑽石

1001 回覆
4 Like 43 Dislike
Thanks 就係想知個range會係幾多
咁呢個spec應該預幾多先夠?
都唔只加多少少
D 色VS1 要十萬
VS2 都要九萬
食水都好深下
我就見到
1.01 D色 VS1 3EX NON $ 69,000
Thanks 巴打
除咗clarity 我諗我其他spec都 firm
爬晒文知道clarity真係用眼望冇乜大flaw就ok SI我都會去
Btw 其實0.9 同1.02分別大唔大 定只不過係心理關口
睇片睇下唔同份數與 1 卡大細的分別
https://www.youtube.com/watch?v=uW8VpRGQj6s

一卡以下細証,無淨度圖
一卡以上大証
每50份價錢就會跳一跳
d女就睇大粒
沒有比較就沒有傷害
佢一拼埋去同姊妹比你就GG
我係你就顏色落E
揀大粒
買1.01不如買0.9x
邊度買有呢個range?
我都想邊間做到咁平
我係bluenile 撳直頭乜都無
0.9X 你搵到都同1.01差唔多價
根本呢行食水好深
呢間樓上舖黎
我唔賣廣告
唔過1同大過1價錢上有明顯分別
唔再係呢個問題討論 費時騎劫
我屋企人啱啱開左個ig 賣鑽飾果d 野,佢好似有幫d 同學訂結婚介子果d, 想要可以pm 我比contact 你
做緊周大福 可以問下我
Blue Nile 其實都貴好多
搵d印度賣石公司平好多
我想由上網㨂到石直到完成品通常要幾耐?
想預返時間求婚
我由上網,同埋鋪頭搵石開始,大概用咗兩個月左右,就搵到我心水個粒石啦
整合一下先,咁樣易比較啲
6.52 - 6.55 x 4.10 mm
1.08 G色SI2 3EX NONE
比例上都合標準的 淨度方面黎睇,主要係雲狀問題,無咩特別好衰的瑕疪,要挑剔的只可以話係最大的CLOUD係近中間位置,但係CLOUD的影響不大,除非佢係好似bluenile成日見到一片雲都係深色。。。

6.41 - 6.42 x 4.01 mm
1.01 E色 SI2 3EX NONE
如果你係要求一定高色的,咁你當然會揀E色,雖然話E同G差左2 級,但係拼起上黎顏色都係比較難以分辨。瘕疪黎講,我會注意一下佢果2粒crystal 都比較大粒,雖然唔係table但係實物會唔會多重反射/顏色深淺要靠你望真啲,同埋正面正下方的係feather的話要小心,少雲

6.39 - 6.43 x 4.00 mm
1.02 G色SI2 3EX NONE
差3K我會揀返6292970913
有indented natural我會skip

6.38 - 6.42 x 3.94 mm
1.01 E色 SI2 3EX NONE
兩粒E色的石都有surface graining 不過唔用超級放大鏡基本上無人睇到,而依粒石瘕疪都發生係近中間位置,可能你就未必喜歡,不過都係輕微,細細粒架姐

我個人就衰,有新鐘意新Cert的石,雖然話有得renew張Cert但係我都係貪新鮮。
如果要我揀平行依幾粒我會揀第一粒6292970913 ,大粒少少近1.1 價錢相宜,但係都要留意雲會否令石變啞色左
如果追求E色又要透切的話 就第二粒5306438706
要問下邊間賣呢幾粒?
唔該哂巴打 詳細分析
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞