想請教有研究開鑽石的巴打買鑽石

1001 回覆
4 Like 43 Dislike
香港唔係好多鋪頭會入異型石,就算有都未必有你心目中嘅size
所以係難啲戴上手比較既
不過大細上面嘅比較其實bluenile都有教
入面比列大細又係剛剛好上下加15份既比較,你可以參考一下50份同75份的分別
https://bnsec.bluenile.com/bnsecure/assets/chrome/pdf/diamond_carat_size_0810.pdf
其實唔會有一個好Standard嘅靚同唔靚嘅標準
即時係圓形,以前嘅切割同而家嘅切割都唔一樣
最主要都係睇個人嘅喜好,有啲人鍾意肥啲,有啲人鍾意尖啲
只要你嘅切割係very good以上 都唔會話錯得去邊
咁腰棱 中等至厚,有刻面
有刻面即係點?
腰棱 中等至厚 係多數人會揀的,太薄太厚都唔好
但係異型石 尤其有尖角的石,腰厚啲反而都有市場
因為可以加強返受外物撞到的抵受力
腰棱有分粗磨、抛光、刻面

最常見的腰棱係刻面同抛光
刻面就好似下圖咁,腰邊粗磨完再有一條條直紋咁
抛光就加磨到好似桌面咁,可以好通透咁睇到入面

不過就算你哄到埋一埋粒石,其實都睇唔到腰邊係點。
係,唔好一睇螢光唔係none, 就覺得佢一定係milky
好多人都上網買
但做功課果時一定要去d店拎實物上手睇下
我上網買之前小店又去過,de beers 又去過,每次去都有啲體會
有無巴打自己有賣開鑽石?
留個telegram嚟傾下 急急哋
做左好耐功課 SI2 同I1其實差得遠唔遠?
係呀 就係因為見過有好閃既I1 同唔透光既SI2
所以唔知佢啲GRADE點分

近排洗大左 想買1卡 AROUND 30K上下
PM me
點pm啊巴打?
建議你儲多10K
i1有時真係好容易用啱我得嘅,搵到靚grade嘅時間 都已經儲左10k了
用語音打錯晒啲字
應該係:好容易肉眼睇得見

請教下呢粒石有無咩大問題?唔該曬
60k
質素黎講呢粒Si2可以嗎?
巴打有tg 嗎?
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞