想請教有研究開鑽石的巴打買鑽石

1001 回覆
4 Like 43 Dislike
唔記得用返MEMBER ONLY
不過你依間價錢黎講好好喎! 介紹一下得唔得
你係上網㨂完石先落舖睇? 定喺舖頭睇完石mark低no.?
上網睇
所以未見過真石
唔夠一卡無圖睇
淨睇spec係咪無咩用?
好似唔會知cloud crystal 位置係咪近中間
同埋如果有黑屎張證會點寫?
Thx
<1.0 基本上靠估
同埋50份以下果啲太細其實都唔會見到啲乜
你可以搵下GIA鑽石有咩瑕疪分類, 然後有下有咩接受到有咩接受唔到
好似我咁,我會寧願要CRYSTAL>FEATHER
同埋好多時都會有某啲瑕疪(尤其係外部特徵) 係通常都會skip 以我黎計
Laser Drill hole
Knot
Chip
Cavity
等等等等
<1.0 基本上靠估
同埋50份以下果啲太細其實都唔會見到啲乜
你可以搵下GIA鑽石有咩瑕疪分類, 然後有下有咩接受到有咩接受唔到
好似我咁,我會寧願要CRYSTAL>FEATHER
同埋好多時都會有某啲瑕疪(尤其係外部特徵) 係通常都會skip 以我黎計
Laser Drill hole // Knot // Chip // Cavity
等等等等
黑屎都係crystal, 你要睇相/落放大鏡睇先知係咪黑色
多謝 囊吞婦嚥 巴/絲 之前介紹我搵隔離 po 果位巴打睇石

煩左佢個幾兩個月專登叫佢搵粒10倍放大再驗屍咁驗都睇倒內含物既 0.9 腰幼,岩比例,3ex none d vs2

連托都 custom made

上親去都煩左佢成兩個鐘學野
仲要成日睇完佢十幾粒都唔岩 我諗第間鋪一早踢我走

今日終於收貨 返去影相
煩左佢個幾兩個月專登叫佢搵粒10倍放大再驗屍咁驗都睇唔倒內含物既 0.9 腰幼,岩比例,3ex none d vs2

漏左個字
其實睇細證既話,例如0.7 SI2,內含物得一種:Cloud。咁就基本唔上唔洗比街客揀了,留返黎賣落舖,因為呢d 9成都係唔閃既,係地舖先咁好野賣到呢d貨。同埋如果SI2 得一種內含物,個內含物就一定係好嚴重。不過凡事都有例外,例如淨係得feather/twinnings wisp,其實有機會係d 好靚仔既SI2

同埋都要注意返,除左crystal 會有黑屎,其他內含物都有機會有,不過機會細D。岩岩有粒係手,係黑屎knot

恭喜晒 唔洗多謝我 多謝你比機會自己做老襯
巴打們都好有心 我之前都係靠睇佢哋嘅留言學下點樣睇石

期待你張相
北川巴又袋錢入我袋
但點解依粒knot咁大粒都只係 SI2
我覺得I1 I2都不為過喎
有無巴絲係 adiamor買過石? 穩陣嗎?
呢粒雖然畫到好大,但又未至於到i2既差。但i1既話,主要係佢knot 以外既內含物未夠勁,如果再勁d 應該會落左i1。張cert 既圖佢唔一定係on scales咁畫,明明好大就畫到好細,明明好細又畫到鬼五馬六。

GIA 有時grade d 石都好莫名奇妙馬馬虎虎,近年成日都見到VS1有大大粒黑屎係正中間,反轉個底仲會見到重疊影。feather 又grade 左做crystal ,又或者grade 漏野。仲見過好多離譜野,例如落左request 要打laser number 但無打。跟住又打錯第二粒石既number 落去。 個次真係嬲到核爆
lm
唔好講價錢住,我見你應該心大心細,唔知應該買大粒好定應該買高色超高淨度好

不如你講下你對VVS1同SI1 有咩睇法
呢粒SI1睇落圖唔係好覺 所以先放左落考慮之列
其實睇圖唔係好見到野就得 黑屎就一定唔收貨
如果睇圖唔係好見到就得,咁可以唔洗諗VVS。不過呢d圖真係只供參考 有時好陰濕可以避開影唔到,同埋好多時crystal 正面唔覺,但係側面睇會好明顯/有重影。
7301627024 0.65 D VS1 27k
https://www.gia.edu/report-check?reportno=7301627024
就咁睇我會揀依粒
但係ASTOR SYMBOL我唔知係咩,北川巴可唔可以講解下?
我間唔時就見到有啲石INSCRIPTION(S)會有其他野寫
有試過係周生生/周大福的MARK
係咪任人加架呢啲INSCRIPTION(S), 係張CERT 上面
石大約40k
用手機影極都影唔倒
可以點先影得清

係呀,astor 係bluenile既signature 。最多可以刻15個letter 或者圖形
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞