想請教有研究開鑽石的巴打買鑽石

1001 回覆
4 Like 43 Dislike
https://www.jamesallen.com/loose-diamonds/round-cut/1.08-carat-f-color-vs2-clarity-excellent-cut-sku-6225289

呢粒點睇, 51K買左, 1.08C, F, 3EX, VS2, 放到20x 仲係清到仆街, GIA 唔算好花
但佢係Faint, 問過細店, 佢地話狗也不屌, Sell 我53K,1.01, D, 3EX, SI1, N
點睇
同埋香港買鑽石基本上都係以下呢個標準, 個個人都揀, 推到個價格好貴
Round Shape, 1卡, 3EX, D/E色, SI1

IG 睇人外國求婚, 好多唔同
同一個價錢, 買1.3卡, 3EX, H, VS2, Medium/Faint

現實黎講, 我覺得後者搶眼好多
你個粒51K算係咁

SELL你個粒53K搵笨柒
師兄不如分享下唔用鏡睇唔睇證書

粒石驟眼落去 邊幾個SPEC最緊要

已經幫到好多人
1.01, D, 3EX, 靚SI1, N
呢個"Classic Hong Kong Specification"
係香港細店又好, 網上BN, JA買都好, 大部分都開51-53K
個價算係咁, 因為份GIA 靚, 粒石又新, 放大20x 都好靚
網上間唔中都會出一粒呢D 高CP值石
有時尋到寶都想買番香港賣
香港買呢粒都會開幾貴
0.7卡,D色,3EX係咪大約萬中至兩萬,如果3萬筆直係咪冇可能買到同spec既1卡
呢啲都係靚SI1, 香港人最愛嘅Spec. :
1卡,D色,N螢光,靚SI

其實可以考慮埋1.1X卡,GF 色,中至微螢光,VS2

因為現場睇其實搶眼啲,大一個圈
嘩幾錢
J 色有螢光會好睇好多,啲火閃啲
唔好意思 真係狗也不屌 (淨度上黎講$
1.08 係好
F vs2 大大粒黑花 係台面

20x都清? 係架....
但粒黑花隨時肉眼都望到...唔係eye clean

小店sell你d si1 係狗d....
但只少 你可接受黑花vs2
可以買更好

但你買左既話。只能說佢賺你錢係應該 亦合理利潤....非開天殺價既
實物呢粒1.08好正, 粒黑花10X 都唔覺眼, 肉眼Eyeclean 到仆街, VS2真係放心好多

SI1 份GIA 多數都花, 風險高過VS2 , 要揀好石真係要搵人留
BTW 51K左右有無石介紹, 幫人買, 要情人節前到手
靚SI1都得
最好有我上面果粒咁大同份GIA咁靚
間店叫我放番我粒1.08 VS2比佢 (因為今日上左去比佢地影20x相)
佢用番粒值53K,1.01, D, 3EX, 靚SI1, N 俾番我
即係我賺2K
我仲諗緊
咩石都好
第一樣野就係有冇矇 即係行內叫MILKY

第2樣野同第3樣野 就係GREEN 同BROWN

如果粒石係鑲左既係好難睇

但係未鑲既

問佢拎左試色卡紙黎睇

開白光管燈黎睇

口講比教難

晏D補圖

同埋咩石都好 EYE CLEAN好重要
有咩簡單方法可UP圖

新手唔太識
我做project 入到九龍塘大學
佢個chem lab 有部UV box, 又可以較埋唔同光度
仲有電子顯微鏡 大拿拿二百幾萬
一般個lab 啲人都係用嚟睇化學碳纖維材料
我就用嚟睇自己買果粒鑽石
Comments: Clarity grade is based on clouds that are not
shown 係點解?
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞