想請教有研究開鑽石的巴打買鑽石

1001 回覆
4 Like 43 Dislike
我都係買左H色
好多人一開始都係搵DEF色 VS1 以上的
不過睇得多就會知道自己想要啲咩SPEC
揀自己接受到既顏色再平衡返自己想要既淨度同大細
我自己排就會係
carat >>> color > charity

題外話啦
聽好多女人對住男朋友話 / 男朋友話自己女朋友話
「今日見到邊個邊個粒石好大粒但係一啲都唔閃」
「我依粒80分好閃,啲人話似一卡」
令到好多巴打變相好注意個spec 怎至角度都計到足

但最後果幾個女人就會私底抱怨「唔知點解佢唔買夠1卡」
「好想換過粒大粒啲,但係求婚石拎去換好似唔係咁好」

唔係話女人膚唔膚淺,可能其他巴打女友真係好好
但係絕對唔好睇少女人妒忌心
女人第一眼永遠都係睇大細,你留意返佢地成日都係同人比,話人地粒石大
比你睇睇大細先

Van Cleef & Arpels?

60萬再加上你個名 真係....
咁真係要兩卡up
謝詳細解釋
在合理價錢內,只有依2粒問題係最細
因為我反而唔太鐘意有太多既Feather係鑽石上面

另外我想問indented natural對鑽石既影響係顯得更加凹嗎?因我見都好多鑽石都有依個問題
時間唔係趕住要嘅話可以搵多幾個sales
我自己都係寧願有Crystal都唔想太多feather
因為我做嗰款戒指feather 太多嘅話真係會爆
所以SI2以下既 / SI1 勁feather 都會reject

Indented natural 係代表天然內凹
通常出現係腰位
我自己買石嘅話,indented natural 都會西走
怕會崩,反正大把石
你都可以睇石果陣用顯微鏡果枝鏡去睇返鑽石indented 果個位

呢粒點睇💎
其實我都搵左好幾個sales睇過,甘你認為如果f色個隻賣5萬是值嗎?缺點只有枱面這個問題,而我睇過都唔太明顯既

而有d係貴多幾千,好似我睇過既2307027371,但我又唔想有d 甘長既feather係度

indented natural原來會甘嚴重,好似仲衰過cloud
想問樓上絲打點睇6282552834?
朋友quote左105k
唔可以話值唔值既,價錢上有可調整既空間啦
朋友果隻淨係講基本spec
係1.01 E色 SI1 3EX FAINT
47000 包埋清托
所以我覺得有得再平點點的
但螢光度係咪唔算太重要?肉眼睇過其實分別唔大,只係照燈紫外燈時先見到分別
唔係好知Inscription(s): GIA 1283616212, K1121001
K果組數字代表咩
依粒你係睇實物嗎?
佢張圖唔花但係SI1 我會擔心會唔會係比較多pinpoints會好似汽泡咁
其他大致上無乜問題
VS2黎講我覺得比較多crystal
仲要岩岩睇完樓上有巴打張CERT係SI1 但勁少花
要留意番枱面有兩粒Crystal,同埋圖下方都有粒係比較大嘅
因為粒石都比較大所以Crystal會相應地明顯啲
睇石嗰陣時最好左右上下都睇清楚會唔會見到有深色點點

回正題,
合理價錢,1.4 卡其實市面上都比較少供應,
我都搵左一段時間先買到
尤其要D VS2 NONE 依個要求既話10萬都差不多了
非常貼緊BLUENILE價,睇過實物無問題的話扺買
謝絲打!睇過實物唔太覺有黑點(可能睇得唔夠仔細 ) 不過最緊要無俾人水 買得vs2預左係有些少缺乏
faint幾乎都睇唔到有分別
睇相既話我要去到strong blue先會見到有偏藍
有次試過佢同我喺車入邊傾計,LED燈底下佢粒石閃啲
如果遇到一粒 價錢又相宜左嘅話,不妨一試
我覺得買鑽石始終有內含物係正常嘅,
如果要買一粒完美無瑕嘅鑽石,邊上好似不如買一粒人工合成嘅,
淨度黎講都一樣係完美無瑕

其實 VS2 都已經好清㗎啦,只不過GIA咁大間公司,
係一啲標準上始終都會有出入,
我係婚展有見過一粒好清嘅SI1,
亦有見過"依粒會係VS1?"

唔知你有冇上網見到其他討論區有人講過,
有人將佢媽果這粒陳年嘅舊石再拎GIA到重新評估,
佢張證淨度竟然升左兩個GRADE
所以我都覺得無問題了 只係想知俾人mark up左幾多
絲打覺得呢粒咩價位合理?🙏
GIA 張cert 會唔會講呢D 問題?
1卡以下的話
唔講原來仲有奶鑽, 其實淨係睇4C, 3EX 都唔係好夠
4 萬尾,五萬頭
一卡以下的話無圖
但係clarity characteristics 會LIST 有咩瑕疵
只不過你無睇係張CERT 到睇位置/程度
要用鏡睇

基本上如果你見到clarity base on cloud 就可以SKIP 左粒石佢
張cert 仲有無咩字句要留意下
因為唔識睇呢D
indented natural 會唔會寫埋落去
會寫 所有瑕疵都會寫既
基本上以下既我會skip
Knot,cavity 同indented natural 係比較常見
以下比較少見 我都會skip
Chip, extra facet, laser hole,

Buenile 有簡介 瑕疵的圖示同代表意思
(都有啲無list出黎)
https://www.bluenile.com/hk/zh/education/diamonds/diamond-characteristics
無咩睇 因為無圖
G配SI1 對我黎講係性價比高的
SI1 feather 其實唔會有啲咩大問題
除非好似之前有位巴打SI1 而feather只有一條
咁你就要留意下係咪裂得好長好深喇
價錢的話2萬頭有交易
高汁
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞