想請教有研究開鑽石的巴打買鑽石

1001 回覆
4 Like 43 Dislike
Where buy?
下面果隻咁我不如買D 色 1.1卡 VS2
貴多5000$
VS1 VS2 係咪全部 Eye Clean
d 野唔係中間唔會太覺
落鏡睇先睇到就唔怕啦,最緊要夠大粒 你老婆先威,同埋顏色唔可以太差,去到h 個分別會幾明顯。 講真買鑽石佢都係要威畀d frd 睇啫,肉眼睇最緊要。
想問下table,depth,crown angle,crown height同閃唔閃都有關係?
有。記得高登時代有個chart, 不同組合會有唔同rank
有但應該都唔明顯
SI 好煩, 好蝦人揀
我打算直上D + VS2, 至少Eye Clean
Medium Strong Fluorescence 都無所謂
medium 以上螢光會濛喎
Strong Fluorescence Daylight Bare eye 睇唔睇到?

我去I Primo 睇過一隻None vs Strong Blue, 係佢間店睇用佢啲燈分別唔係好大
自己取捨啦, 最緊要條女點諗
係aluxe個網見到有堆0.38 D色 IF
做緊<$9000
又算唔算扺
有冇師兄姐去開邊間樓上舖買?求介紹
0.33ct先啱sorry
cutting ex 就基本上係必須,因為完全直接影響個閃度。而另外兩項即使係very good,絕絕絕大部份人都睇唔出的。

而螢光呢part,Strong blue/ very strong blue 部份係會略帶濛,有d甚至係超濛的。超濛個d 好易睇得出,但略帶濛其實係雖要有比較之下,慢慢睇先睇得出(唔係人人隻眼都咁好睇到)。幾時會睇到變藍呢?日常情況下就係當日紫外線好強,好猛太陽就會見到微藍。
我幾鐘意微藍,但Cloudy 或濛真係接受唔到

Medium Blue + VS2 最安全
但medium blue 日常又睇唔出微藍
fluo 要用紫外光燈先睇到
日常好少會望到大分別
MB/SB 以上先會到白濛濛咁
38份有需要買IF?
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞