想請教有研究開鑽石的巴打買鑽石

1001 回覆
4 Like 43 Dislike
我諗死左圖
鑲起左係點架你果隻?
我果隻岩岩造好,雖然未到手但係睇相好靚,超級期待
無圖呀 但實物好閃,閃到睇落好大
女友都滿意,佢返到工見同事嗰粒大啲但唔閃
我都見到網上有啲鋪post d cutting grade good-poor 既出黎,然後拍片話好火勁閃 仲話半卡 價錢一卡享受
無錯佢拍片的確係閃,鬼咩十幾支燈打落去 膠杯都閃啦
所以唔敢上網買 樓上鋪就已經夠平
睇/買石時除咗問攞放大鏡之外仲可以有咩要求?未買過唔識
唔係上網買架,
係佢地係IG FB 做promote
都係樓上鋪黎架 我自己一開始都有諗過blue nile
但係始終唔放心同埋唔係買靚淨度, 都係肉眼睇到好啲
有啲鋪會有埋好似顯微鏡咁去睇
未去過可以去大行學下睇石先,睇貴價d 既都無所謂反正唔會買
大行都會教你基本野,主要係色同淨度 同埋睇圖
通常都係會sales 問你有咩要求多
去過周xxx睇,明明睇到有黑屎,個sales都話冇,又冇俾圖睇
Btw樓上幾粒石都係ALXXX睇,遲d去樓上鋪睇
上網睇鑽石又好又唔好,就係通常佢哋都會提供超級清晰嘅鑽石圖俾你睇,啲瑕疵點睇都唔明顯
同埋好多都會夾雜着黑點
即使係vs等級都一樣有黑點

所以我揀SI 只係盡量要求eye clean
十倍鏡放大先見到都ok
因為放喺其他高倍數放大鏡底下,粒粒都污糟都想熄左部機佢
不過我冇睇過 IF FL 唔知係點
4皮
都係果句:攻spec定攻大細
0.9 F-G 色 Vs2-SI2
0.8 D-E色 VS1-2
0.7 D色 VVS1

覺得你可以係依會range到搵下
我搵淨石23000-27000
預你指環清鑲大概2000-3000
上網都見到有唔少選擇
有啲樓上鋪會包埋戒托,咁有多少少就再推高啲
純粹自己睇價 可能其他巴打會有更好推介
主要睇bluenile / jamesallen 做price range
樓上鋪通常貴少少 但唔大分別
除非內行,我覺得cutting ex穩陣
其次係symmetry 再polish 但基本上大部份鋪賣求婚用鑽戒都會係3ex
其他very good / good會用黎做耳環 其他首飾

閃唔閃要靠肉眼睇,但係你都可以搵返幅standard 角度深度%range 的圖去篩選,當reference 無壞

一卡以內 大部份內含物 除非i123 都好難肉眼睇到
一黎面積細,二黎鑽石閃爍度都會令你難以睇到瑕疵
不過都要留意返某啲內含物/clarity based on cloud 就盡量不要揀
Btw 因為未夠一卡只會有細證
張證係無畫低乜野係邊到
只會講有咩內含物
所以都最好留意下crystal 會唔會深色
會唔會係近table
Feather 會唔會又深又長
Knot/cavity 都絕量不要揀
絲打可唔可以幫手睇睇:
GIA 286202417
唔該
GIA 5286202417
想買人工石係咪真係平好多
有無邊間抵
依粒幾好唔錯
1.01 meet到6.4
SI1 G色我覺得依個range係性價比高既
價錢合適可以扑趣
我預39-45k
見有幾條feather貼邊,應該係冇問題?
樓上舖睇連托要52k
問題不大 好多即使VS都會貼邊
我覺得只要唔係頭尾都貼/長而深就可以
但係52k 唔值
我係NS 連鎖店睇過48K 1.1 G SI1 已有,齋石
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞