想請教有研究開鑽石的巴打買鑽石

1001 回覆
4 Like 43 Dislike
我寧願就揀隻無黑crystal, colour可以降2-3度, carats 去到1.1卡
點解咁講 唔係二手市場
我以為你影響個價係指resell value
不過實有影響個價
比佢好既SI1 有唔少
Thanks 巴打
如果50K budget想要1卡可以買咩spec?有冇巴打留個tg傾下 ?
未必,我Prefer實物乾淨
巴打大大 呢粒石點睇呀 - 大約HKD78K
D 車工得唔得?夠唔夠閃?

同埋買完石香港邊到配戒指好?
想問下瑩石中等強度大唔大影響?肉眼分到?
開始有輕微影響
Strong-very strong 就要肉眼對比其他none既會唔會有milky 出現
有時有人會覺得medium blue係某啲光下會閃啲
Faint or medium 係咪都會有機會出現milky?
有強紫外光時先會出現?
0.65算唔算細粒 budget有限個女同事有左
女同事唔係女朋友?
宜家變埋準老婆
Faint無咩可能出現milky
Medium都比較少
Strong-very strong先有機會出現,但唔係一定會milky

有螢光反應最現出現係你去clubbing/有紫外光燈照既環境就會見到喇,而且螢光唔一定淨係blue,會有黃有綠
你可以參考下條片 自然光下唔會有咩分別
https://www.youtube.com/watch?v=-Ix-xw10ILs
無咩好評
又D色又VVS
65份係brilliant round會細
但係係異型石 馬眼黎講佢又長身啲 所以唔會話好細粒
咁我買0.8 同0.65 視覺上個分別大唔大?
呢個shape個厚度要點先叫靚?
唔該巴打
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞