想請教有研究開鑽石的巴打買鑽石

1001 回覆
4 Like 43 Dislike
thanks a lot!
我再研究下先
https://www.youtube.com/watch?v=r__3Cb3jKbw
岩岩睇完

其實有冇人係香港買石睇埋ideal scope
好似冇乜人講咁, 但又好似有用
去買無啦啦要求 條友會唔會唔知我UP乜架
好似好怪咁
岩岩買左求婚鑽石了
70份 F si1 vg ex ex none
肉眼望無黑點
係放大有少少明顯既crystal
不過萬五蚊算唔算抵
$2000
6爪款
Check完bluenile個價仲貴過佢
請問各位Ching HRD證書同GIA既質素差幾多?
琴晚真係睇第一間就一槌定音, 都廢事多幾間鋪
肉眼無黑點都收貨, 不過係個女Sales (後生女) 唔太識講野
"話無錢就買住粒平既先, 等有錢先買粒大粒"
果陣係度諗緊買E色VS2 定F色SI1.....相差5千銀望落又差不多(主要係肉眼)
講真女人戴隻鑽戒都係戴一排就唔戴........自己又唔係搵得特別多
有隻70份都滿足了
想買鑽石但budget 有限,大家點睇
D/E/F色,1卡, 3EX NON但I1
取捨大細同顏色黎換個淨度

我未睇實物,但想上去之前有d心裡既打算
因為有個親戚做鑽石sell過我買粒E色3EX NON,但無工具放大比我睇,我見張Gia 寫淨度係I1
基於未買過既關係我決定自己出去樓上鋪睇睇先
Ching覺得哩粒值幾錢?
犀利!接近!
實際睇過 同GIA既G色差唔多 落鏡都唔多瑕疵
但其他就唔識睇🙈
可能因為有瑩光?
日山
唔該巴打,假設咁樣,肉眼睇會點?我上網搵架咋,35xxx,我想知證書上見到佢好似好花咁,一般黎講實物係咪都好大影響?點先為知ok既i1 ?
我預36k買石
多謝巴打比意見,上面粒石唔係我親戚介紹,我上網搵粒相類似spec黎問意見
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞