想請教有研究開鑽石的巴打買鑽石

1001 回覆
4 Like 43 Dislike
絲打呢兩粒點睇
SI1 D色 一卡 size 都standard
依粒唔錯 花位算少
不過睇石留意下crystal 接唔接受,雖然唔係正中心
但都係台面位置,顏色都要睇睇,同埋深色既話會唔會有反射重影
另外睇睇背面比較長的feather 的深度

Spec 大至上同上一粒一樣
不過我在意cavity 不會列入考慮範圍
始終係SI範圍內怕外凹陷深
而且容易埋藏污垢
唔該絲打!不過我又15 16緊GIA519嗰粒hca 2.7分,反而GIA219鑽石hca 0.9分,始終我都在意鑽石的火花效果

我打算去鋪頭用放大鏡睇下cavity的深度,考慮佢係底部近邊位接唔接受到
HCA 我都有幫你睇
但係依個網既數字唔能夠作準
之前都有巴打講過HCA 只係一個REF, 而且佢有bias
我覺得係綠色至淺橙範圍都無問題
佢計算既數字唔代表佢實閃爍度
你肉眼放係自然光下對比先夠準確
https://www.gia.edu/report-check?reportno=2298814300&s=1537327594234
比你參考下我粒石
HCA 都係2.3
賣家比過另一粒我睇, 得分1.1
但閃唔閃就無乜大分別

同埋好睇你鑲法, 你隻指戒指包到陷既話,點會閃
呢粒點睇 ....小弟無錢
寧願低淨度
都要買高colour
lm
留意下crystal 大細, 會唔會係枱面
會唔會容易見到 eye clean is ok
大概2萬內包清鑲搞掂
其實只有1卡用四爪定六爪會望落大啲?
2284223967 點睇?
個人覺得六爪會大啲 揀戒托既時候盡量選擇托得比更高的
同埋環既粗幼對比都有影響
加上如果你女朋友手指纖細既都會顯得更大
https://www.adiamor.com/Diamonds/1.35-ct-D-VS1-Affinity-Cut-Round-Diamond/D41384177
係唔係依粒? 因為我GIA LOAD 勁耐都出唔到REPORT
但係都可以係到見到個實物相
桌面暫時只見有一條短FEATHER
背面的feather 都係細短的
vs1 的基本上唔會有咩問題
你依粒都又大大一卡又攻到上頂咁滯. 巴打揀得依粒的財力應該都幾豐厚
GIA 尋日個網 short short 地

其實係識人買,佢話果價好抵 (但我係完全唔知價)

俾錢果刻已經麻木咗
樓上鋪應該8-9萬左右
始終D色淨度又高,又有返咁上下
你朋友賣比你幾錢
106k 包鑲加d碎石
都差唔多多啦
睇返先醒起係1.35 我記錯1.2
1.35 我見個價都浮 貴至13萬淨石都有
包鑲加碎鑽都打左8折
25000-30000 淨石
想要 3ex edf SI2 0.9ct up
會唔會好多黑屎
我上網搵 即使降到F色 SI2黎講都有唔少係有深色crystal
否則就係SB MB

如果你係好在意EDF,又要冇黑屎的話
我會建議0.8 F色 搵VS2 都係25-30K
多謝巴打教路

想請教下邊道搵呢 d 鑽好?
始終呢啲都係貴重嘢,人一世物一世
都係有得攞上手去睇會比較好
我會建議你先去連鎖鋪頭睇下你心儀嘅石,比較下,學下點睇先
然之後再搵樓上鋪(其實都有啲地鋪小店)
或者呢度都有啲高登巴打有賣石 你可以問吓

至於點樣搵到樓上鋪呢,你可以去婚展呀,珠寶展
呢啲展覽都係有啲珠寶商會去參加嘅
同埋你可以搵下Instagram -嘅hashtag
我哋買石嗰間鋪頭都係係Instagram follow返嚟嘅
可以搵多幾間鋪頭幫你搵石,始終佢哋定價都會唔一樣
呢粒57.5K算唔算平? 對比左其他幾粒SI1但係果D crystal係正中間我肉眼都見到, 最後揀左呢粒
https://www.gia.edu/report-check?reportno=2276858125

有個FRD 叫我去河內道果堆度睇, 果堆有用嗎? 驚地鋪食水深
岩岩搵一個agent 問0.8ct 果個spec 覆我淨石要 45000
無人講去Difxxxx買嘅
當年我都喺果度買左隻俾女朋友做生日禮物
40幾份 VVS1 D 3EX N $13k
佢自己揀 我聽佢講得多識少少

佢話返到公司開會
Meeting room啲射燈好勁
佢隻戒指仲閃過同事隻>1卡
實有啲女人prefer size細d但係要夠白同閃
我呀媽有隻D color 1卡咁上下
5萬左近,睇落有花有一撻撻
喺啲細金鋪度買
係就係好白,但係一啲都唔閃
啲師奶就貪5萬買到1卡喺度自我感覺良好
買石真係要睇下實物
就咁睇spec睇唔到閃唔閃
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞