想請教有研究開鑽石的巴打買鑽石

1001 回覆
4 Like 43 Dislike
最近買咗粒0.8 D VVS2 3EX None
勁多汽泡 似乎肉眼都睇到
仲有冇佢放大好清360張相係到呀?
買之前有冇搵線上果個人叫佢sd相比你睇?
試下contact退貨
買左幾錢?好似話買過第二粒貴一倍可以全粒退款
我發覺覺男人買石都係攻色攻淨度
其實女人全部睇都係睇大細
最後係ipromo冒同樣價錢只係買到0.5
table and crown size主要有咩影響?
大細同閃唔閃
放心,我已經同我女朋友講咗
我問佢要大但黃,定要細但白
佢揀後者
係大部分女人之間比較先會講大細
慶幸我女朋友唔係咁膚淺嘅人
買粒莫桑石好過 幾千蚊
有d款太大唔好睇。
我去ipromo 放粒0.7已經唔好睇。
最後揀左0.5 vcs
我幾個朋友求婚時都係買左細石高色
條條女帶左幾個月之後都怪條仔點解唔買大啲
話求婚一定要最少一卡
仲有一個話想賣左粒求婚石 加錢買粒再啲
有個直頭係帶埋女友去揀 最後一樣都係比條女哦
你自己參透下

你以為女人之間比較先計較大細?
就算一開始無野 之後一樣變得你所謂既敷淺
我覺得係連鎖店貴左唔抵
分分鐘買到大粒啲 再搵圖比鑲果個人搞 整埋都平過ipromo買
講緊我見佢齋戒台都6-7千
同樣重量
Table 大啲睇落大啲 但深度就淺左
Table 細啲睇落粒石細左 但深度就長左
冇話抵唔抵嘅。
出邊冇連鎖店嗰個款
退左la
fedex $400 + ups 160保險
請問呢粒石如何?幾錢係合理價格?
GIA 1192448460
https://www.gia.edu/report-check?reportno=1192448460&s=1535599354029
1.03 卡 G 色 SI1 3EX NONE
圖睇算清. additional 要睇你肉眼
6.53 - 6.54 x 3.95 mm
table算係偏大 成6.53, 59%

blue nile 價40-50k
Thanks 絲打
巴/絲打可否幫眼睇睇幾粒石質素如何?

GIA 1283531088
GIA 2193195815
GIA 6285483353
GIA 1285614153

另外睇淨度係唔係有 cloud / cavity / 黑屎都盡量唔好揀?
GIA 1283531088 無cert圖睇, 我見係aluxe tw 門市先有
1.00卡 e色 vs2 3ex none
6.34 - 6.37 x 3.99 mm table 56%
Lower Half 75% (有巴打會覺得80% 個箭尖啲會靚d, 不過我覺得差不多, 不大影響)
大細都係標準,淨度要留意返Indented Natural (內凹) 我唔會揀,怕日常會加深佢凹陷撞崩
依粒石1.00 少0.01就變90份價錢
*HCA 測閃爍度3.6分,不過HCA 都係只供參考,始終cutting ex,建議返實物夠唔夠火
(其他佢唔比我測喇佢話我過左數,你可以打下D SPEC 查下)

GIA 2193195815
1.01卡 g色vs2 3ex none
6.46 - 6.50 x 3.98 mm table 59% 依粒相對上會比平均一卡睇落大少少
好多時1卡都未必足6.4 但依粒有6.46-6.5
內含物主要都係留意返Crystal 明唔明顯,會唔會一粒反射變成多粒,Crystal顏色唔深
另外要睇你對 G 色既接受程度,有人放係A4紙睇會覺得比DE色黃
(個人覺得D-H 色上左托基本上無乜分別)

GIA 6285483353 無cert 圖睇
1.00卡 F色VS2 3EX NONE
6.35 - 6.38 x 3.98 mm
依粒係以上2粒的平均,一樣都係concern 粒石1.00 少0.01就變90份價錢
內含物都係果D,因為無圖睇,要留意返Cloud大細/明顯度,不過VS2應該問題不大既
Natural 就表皮,好多時都係腰圍唔影響

GIA 1285614153 頂你個肺四粒石三粒都無圖睇
1.00卡 E色 SI1 3EX NONE
6.36 - 6.40 x 3.99 mm
大細都係果D 野喇
SI1 既內含物會比較多,而且我見佢Crystal放頭,要睇清楚會唔會係黑石 同有幾大粒
而且又係有Indented Natural

如果4粒黎揀我會揀 GIA 6285483353
第二粒會揀GIA 2193195815
感謝絲打
搵到兩粒石圖
https://imgur.com/XnZispT

https://imgur.com/rt7h97b

另外點樣網上check到粒石閃爍度?
有冇話特定切割角度比例會較閃?
其實標明3EX係唔會有大分別?
迫揀 si1 3個ex夠做 依加買要唔要6-7萬
利申 屋企做呢行 以前直接喺啲阿差到攞 差唔多質數大約4萬

依一粒石呢左右腰邊都有表皮,範圍都唔算好細
另外要小心右邊嘅feather 有機會崩,我見佢頭尾都貼住腰邊
依個情況我未必會揀依粒了

我個人對indented natural 都避得就避

我會揀返GIA 2193195815
1.01卡 g色vs2 3ex none
早排買嗰隻,鑲咗落戒指度之後好閃,睇落都大
上面#26 post咗 仲俾你哋話女人要大就得
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞