想請教有研究開鑽石的巴打買鑽石

1001 回覆
4 Like 43 Dislike
有無巴打絲打去過周生生 睇過infini love系列?
今日去睇過 見到70分要$4-5萬 佢話8心8箭
E色 淨度就無講 話一定vs2以上 3ex 我見好閃但真係勁貴
其實 樓上鋪買既石 E色 VVS2出黎既效果其實係咪都會好閃?
佢瑕疵算係靚既SI2
顏色上G/H我都覺得係價錢相怡又唔會好睇得出
我都會諗點解會坐到依家
通常依啲貨好快會比人買左
不過唔排除賣家定價高 一路無人問津
而且好多連鎖店都坐好幾年貨
反正出面新証都可能係收完二手再update過張証
想請教下4-5萬budget,卡D-F colour,會有咩選擇? 樓上舖穩唔穩陣?有冇推薦邊間老實價錢合理?
一卡
八箭八心唔係一個評石標準
就算cutting VG都會見到
EX都會有一個心一個箭偏差啲
一粒石好唔好火 閃唔閃都要靠自己睇
而且周生生咁多射燈唔閃你都唔好買

留意返VS 同VVS 價錢都差咁段愈大粒差距愈大
樓上鋪70份E色VS2 大約三萬內 搞掂
VVS2既話就三萬起跳

內含物愈多 容易睇到之餘 亦會影響粒石的折射
之不過VS2以上已經清到無乜野睇到
閃的程度就無乜分別了 相差大部分就係價錢了
以下全計3EX non
D色 SI2 (可能要揀營光faint先得,選擇少,好少人會買D色配SI2,因為要得D色通常都對spec有要求)
E色 SI1 (非常少5萬內)都係要配SI2先meet 到budget
F色 會有SI1
朋友上年買過F色SI1 婚展價 48000包鑲 但faint

搵多幾個sales 話佢知你既要求同幾錢
佢地會幫你搵
最近我見到有間連鎖店推咗幾粒石減價 唔知會唔會有啱你嘅
我之前貼過, 你睇下
si....係就揀低兩格色水,唔拍落粒D color 到其實一樣好白
買太細 點知女朋友d 八婆朋友會唔會笑 唔洗專登上d色 E同F 都仲好白 淨度洗鬼咁高 晒撚氣 D女係睇大唔大粒同顏色 入面d老鼠屎 除非好大粒 如果唔係要30放大鏡先睇度
上星期同老婆拎左隻一卡鑽戒入保險箱
我都ns買,感覺老實唔會嫌你煩,聽講仲可以壓下價
拜年或者新年掛
打擾講句
唔好信哂女人鍾意大粒only
好似我呀媽個啲識睇證書一定唔會要黃嘅先
Thanks
屌,識睇cert仲煩乜春,帶埋一齊睇啦,,但要set budget
識睇cert 就會要又大粒又高色又高清
我果陣都有去睇 太子果間
我想要既大細佢比較少選擇
不過有啲細少少佢價錢都好吸引
可惜揀唔岩
準備買求婚
目標
~1.02c D VS1/2 3EX None
Table 57%
Depth 60%
Crown 34

Budget 5皮夠唔夠
基本上無可能
睇#256
唔洗睇啦5萬budget 無可能買到佢個spec
SI1 都難,仲好多都帶MB/SB
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞