想請教有研究開鑽石的巴打買鑽石

1001 回覆
4 Like 43 Dislike
岩岩搵到隻
0.81卡, F色, SI1, 3 EX, None
不過直徑5.94 - 5.97*3.74

可以幫手睇下嗎, 大約兩萬五
大細算係正常
雖然佢唔係話clarity is based on cloud
但係淨度只有一樣cloud
你需要搵一隻同樣係F色嘅鑽石對比一下
我怕粒石嘅cloud大太範圍會懵
其實邊句英文先係好
兩者分別好大?
夜d 研究
clarity is based on cloud係唔好
代表成粒石都係有片雲覆蓋住
因為一卡以下係細証 無圖睇粒cloud係邊
而1298649373 淨度只有cloud就已經SI1
所以我會擔心cloud的大細/ 量較多
一陣upload張相比你望下
影相同埋肉眼都會有分別
相片始終唔夠肉眼真實
如果你喺鋪頭有實物睇的話,你可以叫佢攞返同樣顏色,差唔多大細嘅石俾你做對比,咁樣會清晰啲

upload返張圖先
GOOGLE
GIA 1298649373
簡體網 第一條link
粒石有奶
如果個網係正確的話
咁代表粒石cloud面積都好大
變左奶鑽
其實moissanite實物可唔可以一樣同鑽石咁靚
如果奶鑽係唔係可以唔洗考慮?
三十萬有咩選擇? size 質素平均小小的話
想問下1-1.0x卡左右,cutting 3ex 1 none, 唔同既color 同埋clarity 會相應咩價錢?如果budget 50k 會有咩質素?
其實google下, 網上都有價錢報埋
想問下依2粒點睇,2粒相差2萬,好難揀

奶鑽會死白
懞查查咁粒石
不用考慮
無睇過咁貴既石
三十萬可以直接買三卡
好的
其實G色同H色係唔係用肉眼分唔到
G 同H 既分別就係
D同E 既分別 你分唔分到吖?
我自己E同H色都唔係好分得到

放係白紙上會明顯啲,但係你老婆對手唔係白色架嘛
所以放左上手仲難睇到係咩色
第一粒 1196569615
1.00 F色 SI1
輕微Indented Natural 問題不大可以用爪 爪返果個位做好保護
(係唔遮蓋GIA number前題下)
有粒Crystal比較大粒而且都係TABLE位置,須要留意下會唔會肉眼睇到同顏色

--------------------

第二粒1192528473
1.01 D 色 VS2

一樣都有crystal 同Indented Natural
crystal 雖然比較細粒但係都係係table
而且Indented Natural範圍比較大,我自己會介意
所以揀石我通常唔會選擇,因為始終都係向內凹
-------------

1.01 D色依粒石一定比1.0 F色既貴
如果1.0 F色crystal 唔明顯無大問題既話
我會揀第一粒 1196569615 1.00 F色 SI1
買H色又平多幾千
依家開始搵到自己要求既range
不過最慘係唔知邊D 係奶鑽
呢個價DEF VS2以上揀最大已經屈機
兩卡左右, D色, VS1, 3 Ex, None
岩岩check到應該買到呢D spec
兩卡係咪已經夠大 唔知60萬夠唔夠買VCA 兩卡
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞