[硬件撚]討論硬件知識、砌機LIST、解答問題集中帖(3)

1001 回覆
4 Like 3 Dislike
悠二巴打page出左新list
8000不直既list Cpu同mb都唔同左
是咪跟住換就得
唔洗等review?
Corsair自己賣火牛custom cable
唔知幾錢呢
cablemod好貴

應該淘寶平d

信唔過
特別係火牛
同埋用返corsair自己應該都有保養掛
仲有 就係1070邊個牌子最好?msi?

Palit

想問下咩事 ?

想問下咩事 ?

http://www.w10zj.com/Win10xy/Win10xf_1032.html
呢個方法信唔信得過?
我想問下點解我一開機所有usb插位都無反應 滑鼠同鍵盤都無反應?
我因為依個情況reboot左部機好多次搞到現家一開機滑鼠同鍵盤都無哂反應
是咪跟住換就得
唔洗等review?

買左未?
是咪跟住換就得
唔洗等review?

買左未?

未既巴打
仲研究緊個list
Display卡好似用平左
SSD又用貴左
想問下個分別
7k - 8k 應該點砌好
唔打機 剩係寫program ( R, python )
主要做大量運算
Cpu 想要7700k

有冇人幫手
我因為依個情況reboot左部機好多次搞到現家一開機滑鼠同鍵盤都無哂反應

6系/7系裝win7

6系/7系裝win7

小弟對電腦無咩認識 咩叫6系/7系?

6系/7系裝win7

CPU

6系/7系裝win7

我果個應係7系 現家一開機所有usb位都無反應 唔知點算

6系/7系裝win7

CPU

現家會唔會係因為塊底板燒左所以usb位無反應
仲有 就係1070邊個牌子最好?msi?

Palit

Palit?

想問下咩事 ?

http://www.w10zj.com/Win10xy/Win10xf_1032.html
呢個方法信唔信得過?

6系/7系裝win7

第七代好似強制裝win 10

申利:睇新聞見過下

6系/7系裝win7

http://technews.tw/2016/09/06/kaby-lake-will-support-only-for-win10/

6系/7系裝win7

i7 7700k + Z270 可裝win 7喎
想買返隻external hdd 放嘢
而家2.5同3.5其實大唔大分別
我唔需要mobility
是咪跟住換就得
唔洗等review?

Kabylake i5-7500同Skylake I5-6500 有幾大分別?
msi z270 gamaing m3抵唔抵屌?望過asus堆z270同msi比較就覺得asus好無誠意一路買開asus都想轉會啦
msi z270 gamaing m3抵唔抵屌?望過asus堆z270同msi比較就覺得asus好無誠意一路買開asus都想轉會啦

未睇msi

巴打下唔下以講下點解你覺得msi有誠意啲?
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞