[硬件撚]討論硬件知識、砌機LIST、解答問題集中帖(3)

1001 回覆
4 Like 3 Dislike

k版無跟散熱器,你圍返條數又咪一樣
7700 + B250
SSD 上256GB, 你都唔想係hdd load game架

板唔洗gaming? 我見得msi先有pro gaming

啲底板其實差唔多 除咗你想睇底板燈打飛機
我底板係B85
用唔用到Samsung 960 EVO Series - 500GB PCIe NVMe ?
我底板係B85
用唔用到Samsung 960 EVO Series - 500GB PCIe NVMe ?

隻SSD插M.2,唔係插SATA,有D底板有M.2,有D無
想upgrade部機
i7 4790
h97 pro gamer
coolmaster v650
cm690 iii
ichill 970

如果970換 1080 / 等1080 TI
火牛夠唔夠火?
想upgrade部機
i7 4790
h97 pro gamer
coolmaster v650
cm690 iii
ichill 970

如果970換 1080 / 等1080 TI
火牛夠唔夠火?

小弟平時用雙mon只係睇片同執相,筆直大概預6千蚊樓下
如果遲D真係想打機時再加張: GALAX GeForce® GTX 1060 OC 6GB GDDR5,就可以?

CPU - Intel® Core™ Kabylake i5-7500 3.4GHz 6M Cache 4 Core 4 Thread LGA1151
Motherboard - MSI B250M PRO-VDH M.ATX
Displaycard(舊機)  - SAPPhiRE HD5670 512MB GDDR50
SSD - Intel SSD 600P Series M.2 80mm PCIe NVMe 3.0 x4 256 GB
HDD(舊機)- Seagate 500G S2-16MB (7200.12) 16mb
RAM - G.SKILL DDR4 Value Series DDR4 2400MHz 8GB (1x8GB) Ram
PSU - Antec NeoEco II 450W NEO-ECO2-450CaseSHARKOON VS4-V
我底板係B85

隻SSD插M.2,唔係插SATA,有D底板有M.2,有D無

用pcie m2 adapter 有冇問題?
想問下換cpu 既話有咩要注意
除左斷電之外

小心彎針

用消毒火酒抹走本身d散熱膏先,同搽過d散熱膏上去,不能太多又不能太少最好岩岩好,唔好掂到皮膚

點解要抹走

點解唔洗抹走?

散熱膏耐左會乾硬化 唔平均又會影響到個導熱

原來係咁 唔洗識physics

點解要抹走

點解唔洗抹走?

散熱膏耐左會乾硬化 唔平均又會影響到個導熱

原來係咁 唔識physics
啲ram幾時先跌價 而家成4百幾一條8gb
好撚後悔兩年前換motherboard嗰陣唔知咩叫m.2

無咁快

咁事實上.兩年前係完全唔興m.2

m.2興都係上年年中先開始既事
係香港終端 買機會唔會中伏 有冇評價

之前睇過話係samsung玩嘢
呢一季應該都唔會跌著

之前睇過話係samsung玩嘢
呢一季應該都唔會跌著

手機爆炸要補番成本?
係香港終端 買機會唔會中伏 有冇評價

認住悠二就得

咁事實上.兩年前係完全唔興m.2

m.2興都係上年年中先開始既事

因為PCIE X4, 加上INTEL 600P拖垮成個市場
但係事實上打機開機都唔見得快得去邊, 而且散熱問題又係煩, D仆街貼紙又唔俾整爛, 又貼喺正面, 真係仆街
老母板應該點揀?
預要7700同1070既話老母板用MSI B250 BAZOOKA會唔會易壤?
老母板應該點揀?
預要7700同1070既話老母板用MSI B250 BAZOOKA會唔會易壤?

usb3.1: ASM2412/INTEL/ASM1142
audio: ALC1220/1150/892
lan: killer 2200/2400/2500; intel 1218v/1219v
其餘冇乜分別
你要一塊玩齊新野嘅B250, 應該好貴

你如果筆直緊, 落I5 K版再超RAM都不失為一個玩法
想問香港會唔會有 g4600/ g4620 賣?
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞