[硬件撚]討論硬件知識、砌機LIST、解答問題集中帖(3)

1001 回覆
4 Like 3 Dislike

之前有巴打講過換socket 1舊水

其實係咪睇代理? 之前我試過用msi同asus 問漢科都係3舊水

我asus

自己整囉
https://youtu.be/O10BEZHxYY0

其實係咪睇代理? 之前我試過用msi同asus 問漢科都係3舊水

我asus

自己整囉

我怕愈整愈衰
底板個RAID 有咩用?
見有0/1/5/10 一係就N/A
同埋想問新板 唔計其他 係咪 B>H ?
底板個RAID 有咩用?
見有0/1/5/10 一係就N/A

raid 0 最快最危險 最少要2個hard-disk
raid 1 慢但係安全 最少要2個hard-disk
其他raid 同原理自己 google

同埋想問新板 唔計其他 係咪 B>H ?
大過係指緊啲咩?
講chipset提供到嘅擴充port黎講
h270>b250

有部舊機 諗緊救唔救番佢定係賣左佢好 求建議

cpu:i7 2600
MB:msi ph61a-p35 3.5mm壞哂
gpu:colorful gtx 550ti
ddr:team ddr3 1333mhz 4gb x2 (壞左一條) 垃圾team
PSU:跑車連機箱牛
case:跑車箱
storage: wd 1tb black

budget 1500 唔洗打到機
啱啱洗完機,裝緊lan 卡driver果陣藍mon自動熄左機,之後部電腦就不定時咁自動熄機,有時就load左兩秒底版個info就熄,有時就比我登入左windows禁幾禁先熄,到底衰邊樣同點check點解決

成晚無人理過

ddr:team ddr3 1333mhz 4gb x2 (壞左一條) 垃圾team

換MB 同火牛大約$800,條RAM攞去換條新,再加隻$350 120GB SSD就重生

你自己試唔識換?
啱啱洗完機,裝緊lan 卡driver果陣藍mon自動熄左機,之後部電腦就不定時咁自動熄機,有時就load左兩秒底版個info就熄,有時就比我登入左windows禁幾禁先熄,到底衰邊樣同點check點解決

成晚無人理過

一係火牛就死,一係散熱出事

跑車1500蚊換完卡我覺得要換埋牛

換MB 同火牛大約$800,條RAM攞去換條新,再加隻$350 120GB SSD就重生

你自己試唔識換?

ram 可以換新?但係啲單唔見左 保都應該過埋?

顯示卡正常運作可以唔洗換
牛諗著買vs450 巴打點睇?

顯示卡正常運作可以唔洗換
牛諗著買vs450 巴打點睇?

幫公司砌左部就係用緊vs450,無咩問題

當然抵玩既係neo eco2 450

但係2者差兩舊水only

你自己試唔識換?

ram 可以換新?但係啲單唔見左 保都應該過埋?

ram 永久保,你上漢科可以憑ram同上面張lable換條新嘅,無單都得
正都千7果張480抵唔抵屌?
好似公板黎?

壞左display card 但想等埋vega

我asus

自己整囉

真係整得返
win10換底板係咪唔洗重裝?
火牛用咩牌子會比較好
利申會打機,應該買1060
火牛用咩牌子會比較好
利申會打機,應該買1060

抵玩既有Antec Neo Eco II 450/550
係終端砌機
但唔砌hdd同DVD writer
應唔應該叫佢留線
個cs解釋完我都唔係好明
留線姐係唔幫你紥起佢比你自己駁?

我想紥起啲線留返足夠長度比我自己駁返線
CPU:Intel,Core,i5-7600
底板:MSI H170 GAMING M3
顯示卡:MSI,NV,GTX1050Ti GAMING X
RAM:G.skill ,DDR4-2133,CL15,8GB(2*4GB)
HDD:Toshib toshiba 500gb sata3 desktop hard drives
火牛:Cooler master GX550
預算$5500
可以點改善?
CPU:Intel,Core,i5-7600
底板:MSI H170 GAMING M3
顯示卡:MSI,NV,GTX1050Ti GAMING X
RAM:G.skill ,DDR4-2133,CL15,8GB(2*4GB)
HDD:Toshib toshiba 500gb sata3 desktop hard drives
火牛:Cooler master GX550
預算$5500
可以點改善?

新人對電腦咩都唔識
以下呢set 除咗張顯卡用咗唔夠半年之外 其他都接近一年 有時打機全開 fps都唔係好穩定 求upgrade建議 budget3000左右 唔該晒

CPU: i5 4570

MOBO: AsRock Z97 Extreme6

SSD: ADATA SP900 SSD 256GB
Apacer AST680S 240GB

PSU: Cougar powerx700

Case: Antec gx500

HDD:500gb 1tb各一 唔知咩牌子

8gb ram 唔知咩牌子

GPU: MSI gtx 1060 gaming x 6g
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞