[硬件撚]討論硬件知識、砌機LIST、解答問題集中帖(3)

1001 回覆
4 Like 3 Dislike
請問悠二網上面 砌機list 最高價錢係去到2萬? 因為印象中以前有5萬既list

睇你想點玩架姐 雙u板 加兩粒xeno都差唔多

咁係唔係即係無左2萬以上既list

不如講下咩用途
洗唔洗機箱好靚好型棍
我想問各位ching 邊隻係成日推薦同性價比最高wd

性價比好似冇WD份,得Toshiba 3TB

之前係某公司 試hdd ,

pt 兩個在前苧後後 test 左過千隻

最多問題係 死雞 > hgst > wd

不如講下咩用途
洗唔洗機箱好靚好型棍

打機 60k左右 想睇下個list 參考下 又唔駛成日問人 煩到人
想問有無M.atx機箱介紹? budget under 500

Corsair 88R
List求評

i5-7600 3.5Ghz
Asus PRIME B250M-K
GTX 1060 6GB(唔知邊隻牌子好,見inno同GALAX都係19xx左右)
DDR4 8GB Ram*2 都係唔知咩牌子好,同2133同2400Mhz有咩分別?)
Antec NeoEco II Series NEO-ECO2-450 80Plus Bronze 450W PSU
Kingston SSD UV400 240GB

用第一頁第一個post個網站嘅list
想知有冇平價顯卡推介
btw budget 得1500$

MSI RX 470 Armor OC
小弟想買個外國HDD FOR MACBOOK 做 BACKUP(TIME MACHINE)
有冇牌子 OR 型號 介紹下
唔洗好容量 最緊要易平靚正輕身

WD My Passport
HGST Touro

不如講下咩用途
洗唔洗機箱好靚好型棍

打機 60k左右 想睇下個list 參考下 又唔駛成日問人 煩到人

60k

不如講下咩用途
洗唔洗機箱好靚好型棍

我勸你唔好浪費金錢
錢多得濟冇地方洗都唔係咁
60K嘅電腦打機同30K分別好細
真係論性價比可以話10K止步

不如講下咩用途
洗唔洗機箱好靚好型棍

我勸你唔好浪費金錢
錢多得濟冇地方洗都唔係咁
60K嘅電腦打機同30K分別好細
真係論性價比可以話10K止步

應該投資落MOON到
今日手機用teamview control 部電腦去sleep
番到屋企一開機就出事
而家情況係開機>有燈有電無畫面>關機>自動重啟>無限loop

除錯步驟應該係點?
想問有無M.atx機箱介紹? budget under 500

Corsair 88R

介唔介意比多少少?
Fractal Design Define C mini $638
想問下啫兩樣嘢全新可以放幾錢
第一次裝既時候 裝WIN10 裝底板DRIVER 裝DISPLAY DRIVER
之後打機10 分機左右就會藍MON

IRQL_NOT_LESS_OR_MORE
MEMORY_MANAGEMENT

之後拎返左砌個到比人整 話掃過哂部機無事 最後幫我換過隻HDD TOSHIBA

之後第一次開機無內就會藍MON
REBOOT左之後就無事

第一次打機都會藍MON
都係REBOOT左之後無事

而家我洗左部機 咩DRIVER都唔裝
去device manager 都睇唔到有 '?' 既DRIVER
之後裝返個microst visual c++ 之後打機

情況都係咁

上網睇話可能KEYBOARD 搞到出IRQL_NOT_LESS_OR_MORE
之後換左第二隻 都係出事

行過MEMORY TEST個個PROGRAM 掃唔到有事

有無人可以幫到我??收錢都可以
我搞左成個月都搞唔到

同埋如果我想FORMAT左SSD 隻WIN10 裝WIN7應該點搞??

CPU Intel CORE I7-6700 (3.4G, 8M Cache, HD Graphic 530) Skylake
Motherboard MSI B150M MORTAR ARCTIC M.ATX

RAM G.SKILL Ripjaws V Series F4-2133C15D-16GVR DDR4 2133MHz 16GB Kit (2x8GB)

HDD WD Blue WD10EZEX 1TB SATA3

SSD Samsung 850 EVO

Display card MSI微星 GTX1060 ARMOR 6G GDDR5 OC 雙風扇顯示卡

PSU Antec NeoEco II 450W NEO-ECO2-450 450

Case Antec
CPU
- Intel® Core™ Kabylake i7-7700 3.6GHz 8M Cache 4 Core 8 Thread LGA1151
主機板
- ASUS PRIME B250-PRO ATX
顯示卡
- ASUS Dual GeForce® GTX 1070 8GB GDDR5
RAM
- Kingston HyperX FURY DDR4 2400MHz 16GB (2x8) CL15
火牛
- Antec NeoEco II Series NEO-ECO2-550 80Plus Bronze 550W PSU
SSD
- Intel SSD 600P Series M.2 80mm PCIe NVMe 3.0 x4 512 GB
散熱
- GELID Tranquillo Rev. 4 CPU Cooler 12cm

求評 部份參考 悠二巴LIST 自己改左少少野

另外想問底板呢隻係咪OKAY? 追POST 見到巴打介紹B250
第一次裝既時候 裝WIN10 裝底板DRIVER 裝DISPLAY DRIVER
之後打機10 分機左右就會藍MON

IRQL_NOT_LESS_OR_MORE
MEMORY_MANAGEMENT

之後拎返左砌個到比人整 話掃過哂部機無事 最後幫我換過隻HDD TOSHIBA

之後第一次開機無內就會藍MON
REBOOT左之後就無事

第一次打機都會藍MON
都係REBOOT左之後無事

而家我洗左部機 咩DRIVER都唔裝
去device manager 都睇唔到有 '?' 既DRIVER
之後裝返個microst visual c++ 之後打機

情況都係咁

上網睇話可能KEYBOARD 搞到出IRQL_NOT_LESS_OR_MORE
之後換左第二隻 都係出事

行過MEMORY TEST個個PROGRAM 掃唔到有事

有無人可以幫到我??收錢都可以
我搞左成個月都搞唔到

同埋如果我想FORMAT左SSD 隻WIN10 裝WIN7應該點搞??

CPU Intel CORE I7-6700 (3.4G, 8M Cache, HD Graphic 530) Skylake
Motherboard MSI B150M MORTAR ARCTIC M.ATX

RAM G.SKILL Ripjaws V Series F4-2133C15D-16GVR DDR4 2133MHz 16GB Kit (2x8GB)

HDD WD Blue WD10EZEX 1TB SATA3

SSD Samsung 850 EVO

Display card MSI微星 GTX1060 ARMOR 6G GDDR5 OC 雙風扇顯示卡

PSU Antec NeoEco II 450W NEO-ECO2-450 450

Case Antec

試下只用一條RAM,都係咁就試另外一條,有機會條RAM 壞壞地

邊到有得買

淘佬搵 追風者 風扇 集線器

唔該

我之前淘寶買phanteks機箱唔知佢入面送埋
又另外買左個 原價平d放俾你有無興趣

Corsair 88R

Sharkoon Ma-w1000 呢?
內置有2個風扇,前置4個usb port
ASUS VANGUARD B85 TUF (The Ultimate Force) Series 唔相容i5-7500
我應該換邊隻底板
ASUS VANGUARD B85 TUF (The Ultimate Force) Series 唔相容i5-7500
我應該換邊隻底板

200系板
我應該換邊隻底板

200系板

可唔可以講埋邊隻 新手唔識野
有無手足試左,用7代cpu 200系底板 可以用windows7?
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞