[硬件撚]討論硬件知識、砌機LIST、解答問題集中帖(3)

1001 回覆
4 Like 3 Dislike
其實如果唔計BUDGET
最抵屌係咩價位既機?
計耐用 run到咩game咩setting之類果d
利申電腦白痴

唔會話最抵屌,只有睇岩自己用途,再去整部電腦

你不如你講左你用途同埋你最大budget先

都係打機
最近係steam sale買左rise of the tomb raider
部960m既laptop run唔到 嬲嬲地想整部desktop
以後想upgrade又唔使成部電腦換
目前無玩d好大食既game 不過主要係因為run唔到先唔玩...
最大budget就10000 唔使咁多既話就可以另外用係其他地方咁解

買左兩次laptop既傻鳩

$10000包唔包埋MOON?

唔包
MOON既話想買個144HZ/120HZ既
benq xl2411好似唔錯

話說 依家部LAPTOP係咪基本上無野可以重用?
i7 4720hq
gtx960m
細條kingston ram
samsung msata ssd 240gb
sata harddisk
疑似無線網卡
其他再詳細d既我都唔清楚

msata ssd同hdd掛?

$10000包唔包埋MOON?

唔包
MOON既話想買個144HZ/120HZ既
benq xl2411好似唔錯

話說 依家部LAPTOP係咪基本上無野可以重用?
i7 4720hq
gtx960m
細條kingston ram
samsung msata ssd 240gb
sata harddisk
疑似無線網卡
其他再詳細d既我都唔清楚

Notebook好多野都整合左,就算拆出來都未必啱用,賣左佢補貼番買新機的錢好過

有諗過下
我上dcfever果d網見到二手laptop好似都好平
如果賣左部原本萬二既laptop拎返二千我寧願放係度
求救
半個月前買左隻wd elements protable 1tb
諗住插落錄影機到 但插完唔知點解read到access唔到 無法係錄影機到save野or做其他動作 只能退出
咁上網search過叫試下用hp嗰個格式化software再轉Ntfs格式 (本身已經係)
之後一㩒就彈左咩 written protected ,然後就搵唔到隻hdd 但係磁碟管理係有
咁上星期拎左去代理整,今日拎返發覺得931gb剩,諗住用同樣方法試下格式化,點知又出現返同樣問題
google左好耐都搵唔到方法
好似出左kaby lake, 點解d list 通常都係俾返skylake?

清舊貨

以為係兼容性之類… 即係而家可以放心用kaby lake?

你覺得每件貴幾舊而效能增加10-20%, 可以用

邊有咁誇
skylake同kabylake效能增長幾乎0%
得clock speed有快到丁屎咁多 但real world performance絕對冇增加10-20%
不過都係有新買新
除非真係冇錢
CPU : I5-7500
MB : MSI B250M Bazooka
RAM : G.Skill Value DDR4 8GB 2400Mhz
HDD : 舊機Seagate 1TB,WD Black 600GB
SSD : Intel SSD 600P 256GB
火牛 : Antec NeoEcoii 450W
DVD : 舊機LG 24X DVD Writer
機箱 : Antec GX900

遲啲會再加多條8GB RAM同MSI RX470 Gaming X顯示卡
咁樣有冇問題,舊機既HDD同DVD用得返?

買2133Mhz夠用,直上16GB可以省一個ram slot

如果2400同2133價錢相差唔遠
一定買2400
打機(某 d game)有明顯著數
其實你有4條ram slot
一條8gb最盡都32gb 除非你32gb會唔夠用
而且可以dual channels(記得插同顏色ram slot)
雖然冇乜用
不過一條16gb可能平過兩條8gb少少 自己諗
舊機HDD同光碟機只要係行sata就可以用返(多數係 除非你d舊野係十年前以上)
之前砌機唔小心上網買錯左老母板
買左GA-H110M-A 後尾唔想要m atx
另買左一塊

多左出黎你地會點做?邊度有得放?

得肥花有得放

肥花依家好多新高登收機佬係度搵水魚撳人價

fb反而多水魚
想請問下Budget 7500左右,
唔連mon的話砌唔砌到i7 6700k+N卡1060 6GB?
主要係買俾細佬打機,
佢打開OverWatch TitanFall2想玩BF1(舊機玩唔到
Thank you

7700 non k la

其實我唔係咁識,只係想砌部7代新啲可以玩耐啲
咁budget上到8000會唔會好啲
如果8000 budget嘅list大概可以有咩

7700 non k
有k嘅一定要另買heatsink 同埋多數買埋z板 9成唔夠錢
ssd必備 唔買必後悔 最少買256gb左右
想問下5000budget最好可以點砌
砌唔砌到1060
想買部電腦,無乜點打機,多數上網睇下韓劇,睇下live,睇下波,原本想買廠機睇中左部AXC 780
5648GITGW10(要$56xx),行i5,有ssb卡(上網爬文話有ssd會耐用d,唔會咁易慢),貪佢有3年上門包零件保養,同埋有重置功能,但係比人話洗唔洗買咁貴,你又唔打機既⋯

所以想問砌機會唔會平好多,砌機既會唔會有重置功能,唔洗自己好似以前咁要洗機先清到d野⋯

同埋想求張砌機list⋯

咩叫重置功能

條友話可以按一個鍵就可以幫部電腦重置,變返做原廠設定喎⋯

其實一鍵重置都係洗機一種囉
不如自己洗仲好

win10本身有
砌機一定平d 樣樣零件都有保養(部份唔止三年)
買嘅野合理d
但window要自己買自己裝
買嘅過程一定會煩過買廠機
自己諗
想問下5000budget最好可以點砌
砌唔砌到1060

1060有分3gb同6gb
前者砌到 但砌470更好
後者起碼要5千尾

7700 non k la

其實我唔係咁識,只係想砌部7代新啲可以玩耐啲
咁budget上到8000會唔會好啲
如果8000 budget嘅list大概可以有咩

7700 non k
有k嘅一定要另買heatsink 同埋多數買埋z板 9成唔夠錢
ssd必備 唔買必後悔 最少買256gb左右

用過ssd真係返唔到轉頭 剩係開機嗰下已經爽左一半先

另外想問呢部抵唔抵屌?
sorry d 殘體字
個apps 係睇美國d 減價野
不過係大陸人整

咩網黎
依加部機用用下無啦啦會無鬼左畫面 黑哂
然後display風扇極速咁轉 開Nvdia個control panel 睇佢就話detect 唔到Nvdia graphics card
然後我張其中一個mon插落onboard display都係咁
但係插onboard display個邊就會黑一黑然後有番畫面
但插display個邊就同樣黑畫面然後極速風扇
咁樣似display壞定乜?
依加部機用用下無啦啦會無鬼左畫面 黑哂
然後display風扇極速咁轉 開Nvdia個control panel 睇佢就話detect 唔到Nvdia graphics card
然後我張其中一個mon插落onboard display都係咁
但係插onboard display個邊就會黑一黑然後有番畫面
但插display個邊就同樣黑畫面然後極速風扇
咁樣似display壞定乜?

GTX1070黎 試過裝裝最新diver
用番跟card黎既 driver都係一樣
有冇得買
Corsair Carbide SPEC-02 Blue LED 呢款機箱
入面嗰把無黑框全透明風扇?
我見CM同CORSAIR機箱風扇都係有黑框
CPU : I5-7500
MB : MSI B250M Bazooka
RAM : G.Skill Value DDR4 8GB 2400Mhz
HDD : 舊機Seagate 1TB,WD Black 600GB
SSD : Intel SSD 600P 256GB
火牛 : Antec NeoEcoii 450W
DVD : 舊機LG 24X DVD Writer
機箱 : Antec GX900

遲啲會再加多條8GB RAM同MSI RX470 Gaming X顯示卡
咁樣有冇問題,舊機既HDD同DVD用得返?

買2133Mhz夠用,直上16GB可以省一個ram slot

一定買2400
而且可以dual channels(記得插同顏色ram slot)
雖然冇乜用
舊機HDD同光碟機只要係行sata就可以用返(多數係 除非你d舊野係十年前以上)

2133同2400 打機咪差1-2fps
我用緊3000都冇感覺

部機唔係去到計數 剪大GB數既片跟本冇分別
Youtube有外國癲佬test自己望下 2132vs3000
其實都係差1-3fps
7代基本上你用唔著佢新板既功能換只係晒錢
7代成set 差唔多既野點都比6代貴左3-4百蚊
7代唔計老母板功能基本上係on board display勁左
同堆快左dd打大把

一定買2400
雖然冇乜用

2133同2400 打機咪差1-2fps
我用緊3000都冇感覺

部機唔係去到計數 剪大GB數既片跟本冇分別
Youtube有外國癲佬test自己望下 2132vs3000
其實都係差1-3fps
7代基本上你用唔著佢新板既功能換只係晒錢
7代成set 差唔多既野點都比6代貴左3-4百蚊
7代唔計老母板功能基本上係on board display勁左
埋快左小小打大把
咁多位巴打想問下
跑1070雙卡公版要行幾多火嘅火牛
CPU用緊6500, SSD用緊600p

我6700k msi gaming x 1070 x2 full load 成個system 食550w
Motherboard 搵唔到ssd 可以點算

Spec?
Motherboard 搵唔到ssd 可以點算

新機?win7?
前排買左個新MON DELL 2417H
但唔知點解開機之後, 部電腦LOAD到桌面先會出畫面
期間佢只會出NO SIGNAL 個字眼
但我用舊MON又冇問題,
DISPLAY CARD: MSI GeForce® GTX 1070 SEA HAWK X 8GB GDDR5 Liquid Cooling
終於出左新機 但依家想format左舊hdd裝落新機重新開始 因為驚帶埋啲毒過去 係咪直接去磁碟管理到㩒格式化就得
因為上網睇又要partition 左先
唔多明
Thanks
amd隻rx480抵唔抵屌?
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞