[硬件撚]討論硬件知識、砌機LIST、解答問題集中帖(3)

1001 回覆
4 Like 3 Dislike

機身係Lian-Li PC-7F
Windows7 64 bit professional (買左正版)

機身應該用得番
因為之前整機個師傅話塊底板都就黎壞
而依家又有時開唔到機
所以想上黎問定個list

主要用黎photoshop, lightroom, 剪片
極少打機
Budget應該 7000左右

請問除左個機身用得番之外
有咩係可以繼續用?
p.s.個harddisk同2條4gb ram係整機果陣新買

麻煩曬

巴打你幾時整機
如果砌新機你所有ram都唔用得
得hdd同光碟機
同埋你咩火牛 應該都用得返
各位巴打 我想攞張asus gtx1070 strix 8g去保養整 因為成日都卡畫面當打d大作 卡成分鐘先得 所以想問下要唔要整成個月 定換個張新既比我

試左重裝driver同game先
200系出咗
依家H170 / Z170 有無減價?
本身既spec
i7 6700 non-k
gigabyte b1 sniper b7
24gb ram
想換h170
有無咩好推介

點解要換?

我又係nok k不過係想換7700k+atx板,求屌醒

如果用緊skylake I7
今代冇升級嘅價值
除非上x99
但如果你只係一般打機就上x99都晒氣

想upgrade顯示卡玩黑沙,想問下邊張比較抵玩

1060 6GB

不如睇budget決定,我覺得你可以買1070

想全開(連beta)起碼1070
唔使全開其實960都得
當然1060會好過960
乜卡都好入城一定lag到核爆

Windows7 64 bit professional (買左正版)

機身應該用得番
而依家又有時開唔到機

極少打機

有咩係可以繼續用?
p.s.個harddisk同2條4gb ram係整機果陣新買

麻煩曬

巴打你幾時整機
如果砌新機你所有ram都唔用得
得hdd同光碟機
同埋你咩火牛 應該都用得返

火牛會唔會好快壞
依家依個都已經用左7年
corsair gs600 (CMPSU-600G)
唔知火牛係邊個寫法

仲等我整機果陣專登加ram
諗住用得番
依家整完都唔知有無1個月
蠢左
無知一問
i5 7500
i5 4460
性能或各方面相差遠唔遠?
無知一問
i5 7500
i5 4460

本身用緊4460暫時無需要換
無知一問
i5 7500
i5 4460

如果我係新買?
因為見價錢差唔遠

機身應該用得番
而依家又有時開唔到機

極少打機

有咩係可以繼續用?

麻煩曬

購物籃

Intel 4 Cores 8 Threads Core i7-7700 Kaby Lake (3.6GHz,8M Cache,LGA 1151,14nm) CPU BOX 盒裝數量: 價錢: HK$ 2415MSI 微星 Z270A-PRO Z270,DDR4,LGA 1151,USB3.1 Type A/C ATX M/B數量: 價錢: HK$ 885Intel SSD 600p Series M.2 2280 256GB SSDPEKKW256G7X1 PCIe NVMe 3.0 x4 SSD 固態硬碟數量: 價錢: HK$ 680MSI微星 RX470 ARMOR 4G GDDR5 OC 顯示卡(DI-RX470A4)數量: 價錢: HK$ 1430Corsair Vengeance LPX CMK16GX4M2B3000C15 DDR4 3000MHz 16GB Kit (2x8GB) 連黑色散熱片數量: 價錢: HK$ 980WD Blue WD10EZEX 1TB SATA3 6Gb/s /64MB HDD數量: 價錢: HK$ 316ANTEC NE450C-BR NeoEco2 450W 80Plus Bronze 火牛數量: 價錢: HK$ 449總數量: 7總數: HK$ 7155
無知一問
i5 7500
i5 4460

如果我係新買?
因為見價錢差唔遠

新買梗係買新
悠二個$10000砌機list如果塊老母板想換asus
換邊隻好?

asus prim b250-pro

sorry.b250f gaming 先岩

thx
請問下單憑外觀/張label可唔可以分到條ram係1066定1333?
如果可以既話,應該係睇邊度?

同埋呢兩條ram係1066定1333?

感謝

如果我係新買?
因為見價錢差唔遠

新買梗係買新

我個fd同我講因爲7500岩岩出
大部分既程式同硬件都唔太相容
係唔係?
利申:唔多識電腦

如果我係新買?
因為見價錢差唔遠

新買梗係買新

係唔係?

你同你D FD講

請問下單憑外觀/張label可唔可以分到條ram係1066定1333?

[img]https://img.eservice-hk.net/upload/2017/01/11/164607_f66ac29c3049c9eca6aae02109382650.jpmg]

感謝

PC3是指DDR3記憶體, 10600為每秒最大可傳輸10.6GB
DDR3-1066 = PC3-8500
DDR3-1333 = PC3-10600
DDR3-1600 = PC3-12800

感謝

notebook ram黎喎

新買梗係買新

係唔係?

你同你D FD講

幫另一個fd問
如果轉顯卡
有冇咩要注意?
我真係咩都唔識

係唔係?

你同你D FD講

幫另一個fd問
如果轉顯卡
有冇咩要注意(硬件)?
我真係咩都唔識

感謝

notebook ram黎喎

係 因為我想幫部舊macbook換ram,見到有2手好似幾平但我又唔識睇係唔係1066

如果我問錯地方既話我講聲sorry先

咁樣O唔OK 加多條8GB RAM 得唔得?

新買梗係買新

係唔係?

你同你D FD講

幫另一個fd問
如果轉顯卡
有冇咩要注意?
我真係咩都唔識

有,你要答佢顯你老母卡先

係顯示卡

我諗要睇換邊張先,再睇火牛夠唔夠w推,同埋睇size放唔放得落自己個機箱

唔知洗唔洗睇cpu?

補返張圖http://imgur.com/a/zncYc

why not

我睇緊你成6千蚊但砌部1050ti

跟住先見到原來你要買埋windows

why not

我睇緊你成6千蚊但砌部1050ti

跟住先見到原來你要買埋windows

咁我加多條去馬🙏🏻唔該晒

你同你D FD講

幫另一個fd問
如果轉顯卡
有冇咩要注意?
我真係咩都唔識

有,你要答佢顯你老母卡先

係顯示卡

我諗要睇換邊張先,再睇火牛夠唔夠w推,同埋睇size放唔放得落自己個機箱

唔知洗唔洗睇cpu?

Sorry打錯字
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞