[硬件撚]討論硬件知識、砌機LIST、解答問題集中帖(3)

1001 回覆
4 Like 3 Dislike
同性能平成千蚊,咁仲有邊個會買N卡

信仰

咁有無十一奉獻比老黃?
本身用緊Cpu i5-6500 Ram 16gb 2133 Display Card Msi gtx1070 gaming x Motherboard B150M-A 用緊2k mon
宜家玩witcher 3 都行到avg 80 fps 但如果背景開chrome or wallpaper engine 就會跌到得番60 fps 最低會得番40 fps cpu usage 長期100% 如果粒U 升做i7-7700 可唔可以改善呢個情況? sorry 1999
想問下大家機箱風扇有無推介
暫時睇岩Noctua NF-F12 iPPC

早排先壞左把noctua
RMA寄過把新來
想問下Sharkoon BW9000-W 如果用Msi r9 380要拆除中硬碟架,姐係仲放唔放到wd blue 3tb同Intel SSD 600P Series M.2 80mm PCIe NVMe 3.0 x4 256 GB

隻ssd 插底板 你睇番板有冇m.2 slot
隻hdd 放上面5.25
下面兩個架都可以拆哂佢

如果ssd同hdd都放2.5"嗰個架得唔得?
拆5.25嗰個

Intel 600p係M.2介面,插底板
其實細機箱同正常size有咩分別
其實細機箱同正常size有咩分別

size細d

ITX箱既通風,散熱,擴充性正常都唔會有MATX or ATX好

淨係ATX加顯示卡已經贏ITX幾條街,唔洗點諗咩size就住就住

又可以瘋狂加hdd down AV,走線又易,通風加N把風扇真係無得彈
唔好意思,因為最近壞左機,急用電腦,對砌機方面知識基本係0
咁岩上網見到呢個list做緊優惠
想問下咁多位巴打覺得抵唔抵,唔包window ,要+980買win10,+300就可買120gb ssd
大家點睇
學生哥budget 有限
想問下咁多位巴打覺得抵唔抵,唔包window ,要+980買win10,+300就可買120gb ssd
大家點睇

google悠二list把啦

佢d料舊兩代的

牛又唔知咩牌子
大家點睇

佢d料舊兩代的

牛又唔知咩牌子

又係個垃圾I-com
大家點睇

佢d料舊兩代的

牛又唔知咩牌子

又係個垃圾I-com

願聞其詳,點解垃圾
BTW仲有一個list,$5149
大家點睇

佢d料舊兩代的

牛又唔知咩牌子

又係個垃圾I-com

願聞其詳,點解垃圾

呢間野1060都話用gddr5x嫁。。
Intel® Core™ Kabylake i5-7500 3.4GHz 6M Cache 4 Core 4 Thread LGA1151$1550

GALAX GeForce® GTX 1060 OC 6GB GDDR5 GALAX GeForce® GTX 1060 OC 6GB GDDR5$1999

WD Blue WD10EZEX 1TB 7200rpm 64MB 3.5 Inch HDD WD Blue WD10EZEX 1TB 7200rpm 64MB 3.5 Inch HDD$328

KLEVV DDR4 1x8GB Value Series 2133MHz CL15 KLEVV DDR4 1x8GB Value Series 2133MHz CL15$430

Antec NeoEco II Series NEO-ECO2-450 80Plus Bronze 450W PSU Antec NeoEco II Series NEO-ECO2-450 80Plus Bronze 450W PSU$449

MSI H110M PRO-VH MSI H110M PRO-VH$450

總額: $5636
貴你條list dd 但係用1060 6GB
大家點睇

佢d料舊兩代的

牛又唔知咩牌子

又係個垃圾I-com

願聞其詳,點解垃圾

簡單d黎講,佢d list依度又縮果度又縮,用唔得耐,自已上悠二跟自己budget執list,叫terminal hk or其他腦舖執好過啦
組合詳情 精簡模式

CPU
Intel® Core™ Kabylake i7-7700 3.6GHz 8M Cache 4 Core 8 Thread LGA1151
主機板-
MSI B250 GAMING M3 ATX
散熱-
GELID Tranquillo Rev. 4 CPU Cooler 12cm

想問呢條list ok嗎,已有HDD,ram諗唔到用2133定2400 暫時hold起

ssd可以考慮轉m.2 intel 600p 256gb
用2400啦 一條貴50蚊姐
corsair vengeance lpx/gskill value
散熱有需要?成日要full load?

唔係成日full load 有條件想預黎玩下遲d大作

我粒6700 原裝散熱玩黑沙上到9X度
問下咁多位巴絲,z270板終極選擇
Asus rog strix Z270F
Msi z270 gaming m5
Asus ROG MAXIMUS IX HERO
唔要gigabyte,d design好柒
張HERO就貴好q多,大家覺得值唔值得比多700買佢?好似d電容好d?
問下咁多位巴絲,z270板終極選擇
Asus rog strix Z270F
Msi z270 gaming m5
Asus ROG MAXIMUS IX HERO
唔要gigabyte,d design好柒
張HERO就貴好q多,大家覺得值唔值得比多700買佢?好似d電容好d?

X99 strix
巴打,我是來問野的。
想砌部新機,筆直有6000
至少要有1060(3GB),i5 7500,8GB ram,240/256ssd,1TB Hdd
咁小弟我就砌左條list,想問下巴打有無更好的提議?
盡量想唔超6000(唔計砌機果80蚊)
麻煩一眾巴打,thank you

各位呢張list ok嗎?有無咩要改一改佢?
巴打,我是來問野的。
至少要有1060(3GB),i5 7500,8GB ram,240/256ssd,1TB Hdd

RAM 改了 adata, 定還是原本klevv 會比較好?
巴打,我是來問野的。

RAM 改了 adata, 定還是原本klevv 會比較好?

巴打,我改做要i5 7500,16GB ram,1TB Hdd

仲有無可能改到唔超6000(唔計砌機果80蚊),如果可以的話,想1060繼續用6GB版本
拜託巴打
巴打,我是來問野的。
[img]http://i.imgur.com/mRbwmFK.jpg[img]

[img]http://i.imgur.com/CtuHGh6.jpg[img]

巴打,我改做要i5 7500,16GB ram,1TB Hdd

仲有無可能改到唔超6000(唔計砌機果80蚊),如果可以的話,想1060繼續用6GB版本
拜託巴打

你去到咁盡 咪是但執隻兩舊水機箱
咁咪唔過
巴打,我是來問野的。

拜託巴打

冇SSD LOAD GAME會唔會太慢?
H110板. 8GB RAM.
機箱揀啲2-3百.
BTW 6K. 1060應該好難6GB吧?
巴打,我是來問野的。

拜託巴打

冇SSD LOAD GAME會唔會太慢?
H110板. 8GB RAM.
機箱揀啲2-3百.
BTW 6K. 1060應該好難6GB吧?

SSD我個frd話無必要,所以飛走SSD。
Gigabyte GA-H110M-S2H M.ATX呢個反而貴10蚊,都係用返msi果個b150
你去到咁盡 咪是但執隻兩舊水機箱
咁咪唔過

巴打,機箱果我改左做sharkoon既VS4-V
http://www.sharkoon.com/product/1678/16037#desc
呢個機箱對於RX 480散熱,基本上夠唔夠,如果散熱唔太好,改左Sharkoon VG5-W仲夠唔夠?
https://zh-hant.sharkoon.com/product/1759/VG5-W#specs
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞