[硬件撚]討論硬件知識、砌機LIST、解答問題集中帖(3)

1001 回覆
4 Like 3 Dislike
想請問下Budget 7500左右,
唔連mon的話砌唔砌到i7 6700k+N卡1060 6GB?
主要係買俾細佬打機,
佢打開OverWatch TitanFall2想玩BF1(舊機玩唔到
Thank you

用返舊箱應該勉強可以
唔連mon的話砌唔砌到i7 6700k+N卡1060 6GB?
主要係買俾細佬打機,
佢打開OverWatch TitanFall2想玩BF1(舊機玩唔到
Thank you

7700 non k la

其實我唔係咁識,只係想砌部7代新啲可以玩耐啲
咁budget上到8000會唔會好啲
如果8000 budget嘅list大概可以有咩
主要係買俾細佬打機,
Thank you

用返舊箱應該勉強可以

仲想舊機留俾自己用
主要係買俾細佬打機,
Thank you

6700k係6代咋喎

6700k係6代咋喎

Btw 8000應該砌到7700k+1060 但應該冇SSD同光碟機

6700k係6代咋喎

Btw 8000應該砌到7700k+1060 但應該冇SSD同光碟機

係咩
其實應該可以唔要SSD

6700k係6代咋喎

係咩
其實應該可以唔要SSD

不過都唔係太建議啦 咁砌法都係得8GB RAM同埋1060都要用最平嗰隻
今日落腦場砌左部i5 7500配470
見到480貴1060百幾
出1060巴絲可以諗諗轉480

利申我自己用唔太盡張480先平小小出470
想買部電腦,無乜點打機,多數上網睇下韓劇,睇下live,睇下波,原本想買廠機睇中左部AXC 780
5648GITGW10(要$56xx),行i5,有ssb卡(上網爬文話有ssd會耐用d,唔會咁易慢),貪佢有3年上門包零件保養,同埋有重置功能,但係比人話洗唔洗買咁貴,你又唔打機既⋯

所以想問砌機會唔會平好多,砌機既會唔會有重置功能,唔洗自己好似以前咁要洗機先清到d野⋯

同埋想求張砌機list⋯
想買部電腦,無乜點打機,多數上網睇下韓劇,睇下live,睇下波,原本想買廠機睇中左部AXC 780
5648GITGW10(要$56xx),行i5,有ssb卡(上網爬文話有ssd會耐用d,唔會咁易慢),貪佢有3年上門包零件保養,同埋有重置功能,但係比人話洗唔洗買咁貴,你又唔打機既⋯

所以想問砌機會唔會平好多,砌機既會唔會有重置功能,唔洗自己好似以前咁要洗機先清到d野⋯

咩叫重置功能

咩叫重置功能

條友話可以按一個鍵就可以幫部電腦重置,變返做原廠設定喎⋯

想問埋底板買 b75定h67 好
唔該巴打

cpu 係 i7 2600

唔該巴打

b75 仲有全新咩?

唔該巴打

b75 仲有全新咩?

見到 price 仲有人報價
想買部電腦
主要用黎睇片 有時打下lol
預算3000-3500
有無得就咁買機箱配件?
我用緊TT V31,打算買多兩隻hdd,發現可能唔夠位,想買多個hdd架來放hdd。
本身有
Toshiba 2TB*1
DVD RW writer*1
2.5 inch ssd*1
呢排打機打得耐部機就會長響
之後發現就係呢粒speaker係到響
但係除咗響之外咩事都無
打機都好順 有無巴打知有咩問題

ps Gigabyte 底板
主要係買俾細佬打機,
Thank you

睇下第一個post
但係除咗響之外咩事都無

佢響係話你知有事,而話你知既途徑就係用呢粒speaker,你拆左佢梗係唔響,因為無野比佢響,但係個問題仍然存在

你可以check下佢係點響法跟住google下d聲係壞咩
但係除咗響之外咩事都無

佢響係話你知有事,而話你知既途徑就係用呢粒speaker,你拆左佢梗係唔響,因為無野比佢響,但係個問題仍然存在

當無事發生過
但係除咗響之外咩事都無

當無事發生過

我知好on9
不過我上網睇係ram問題
但係我換完之後
打機都係咁響
之前砌機唔小心上網買錯左老母板
買左GA-H110M-A 後尾唔想要m atx
另買左一塊

多左出黎你地會點做?邊度有得放?
之前砌機唔小心上網買錯左老母板
買左GA-H110M-A 後尾唔想要m atx
另買左一塊

多左出黎你地會點做?邊度有得放?

得肥花有得放
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞