[硬件撚]討論硬件知識、砌機LIST、解答問題集中帖(3)

1001 回覆
4 Like 3 Dislike
想問下換cpu 既話有咩要注意
除左斷電之外

小心彎針

用消毒火酒抹走本身d散熱膏先,同搽過d散熱膏上去,不能太多又不能太少最好岩岩好,唔好掂到皮膚

點解要抹走

你個把是咪燈扇?我都用過一開四,但係條線燒左 查一查發現個4pin插只係供1a電,我過左d,所以.....

你燒邊條4pin
我1把af120 led已經0.4A,以你咁講我連3把都裝唔到

你用fan hub就唔驚,有sata供電

唔知深水埗有冇得買呢,到而家佢仲未發貨
真.性價比咁i3仲有乜野存在價值

巴閉囉 英雄主義 疊馬

夠喇

某電腦奸商:
:你好,我想砌部機,個list呢就Pentium g4560...
:吓?點解會要Pentium架?係人都知i3勁過Pentium架啦!
:但係,網上面個list係咁寫.....
:網上面個list水你架!我砌左幾十年機,聽我講實無錯!
真.性價比咁i3仲有乜野存在價值

巴閉囉 英雄主義 疊馬

夠喇

某電腦奸商:
:你好,我想砌部機,個list呢就Pentium g4560...
:吓?點解會要Pentium架?係人都知i3勁過Pentium架啦!
:但係,網上面個list係咁寫.....
:網上面個list水你架!我砌左幾十年機,聽我講實無錯!

HGST?

Hgst 好似得6之後到10tb
如果同 toshiba 同Wd gold比又點

據說Wd gold係"平版HGST" ,toshiba點同上面兩隻比,都唔同價,btw,有錢就直上HGST,唔洗煩
附上硬碟穩定度報告 http://technews.tw/2015/07/30/hard-drive-reliability-stats-for-q2-2015/
咁唔係既,始終i3 點都勁過g4560少少少

始終頻率高dd

實際遊戲fps會高幾fps咁囉

但講緊一粒i3個價錢係g4560一倍再多d
【討論】Pentium打i3全家? 附贈PTT八卦
https://forum.gamer.com.tw/C.php?bsn=60030&snA=451540
巴哈都有人講緊
除左斷電之外

小心彎針

用消毒火酒抹走本身d散熱膏先,同搽過d散熱膏上去,不能太多又不能太少最好岩岩好,唔好掂到皮膚

點解要抹走

點解唔洗抹走?

散熱膏耐左會乾硬化 唔平均又會影響到個導熱

小心彎針

點解要抹走

點解唔洗抹走?

多數我用纸巾就咁抺
係咪影響不大
除左斷電之外

小心彎針

點解要抹走

點解唔洗抹走?

不過!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!

唔係抺走新cpu上面跟u送果d已預先搽左既散熱膏,係抹走socket上面果d舊散熱膏

小心彎針

點解要抹走

點解唔洗抹走?

多數我用纸巾就咁抺
係咪影響不大

會唔徹底唔乾掙,用左火酒唔洗點用力就抹得走痴住最底果d喇位既散熱膏,不過都好過唔抹既
最後搵t 記買左這個list 好快送貨 夜晚入錢 第二晚送貨 i7焗裝win10

ASUS 24x DVD Writer

WD Blue WD10EZEX 1TB 7200rpm 64MB 3.5 Inch HDD

KLEVV DDR4 1x8GB Value Series 2133MHz CL15x2

Antec NeoEco II Series NEO-ECO2-450 80Plus Bronze 450W PSU

MSI B150M PRO-VDH M.ATX

GELID Tranquillo Rev. 4 CPU Cooler 12cm

KLEVV URBANE U610 Series 240GB SSD MLC 2.5 Inch SATA III SSD

GALAX GeForce® GTX 1060 OC 6GB GDDR5

Fractal Design Define Mini C M.ATX Case - Black 1

Intel® Core™ Kabylake i7-7700 3.6GHz 8M Cache 4 Core 8 Thread LGA1151
【討論】Pentium打i3全家? 附贈PTT八卦
https://forum.gamer.com.tw/C.php?bsn=60030&snA=451540
巴哈都有人講緊

我都有見到係少左

但對一般人黎講.作用不大

如果係Gaming就更加唔太需要理

想問有冇其他好建議
主要打機 唔超頻

同想問下win10買唔買好 好貴
最後搵t 記買左這個list 好快送貨 夜晚入錢 第二晚送貨 i7焗裝win10

ASUS 24x DVD Writer

Intel® Core™ Kabylake i7-7700 3.6GHz 8M Cache 4 Core 8 Thread LGA1151

WIN10 根本冇問題

想問有冇其他好建議
主要打機 唔超頻

Why not i7700+b250m?

Ssd得120,唔裝game?
cut ram做8gb, ssd上240/256gb仲好

據說Wd gold係"平版HGST" ,toshiba點同上面兩隻比,都唔同價,btw,有錢就直上HGST,唔洗煩
附上硬碟穩定度報告 http://technews.tw/2015/07/30/hard-drive-reliability-stats-for-q2-2015/

唔該晒

呢d report 睇下笑下算

想問有冇其他好建議
主要打機 唔超頻

我見i7貴好多 7600k上網睇又幾好
Ssd諗住淨裝window
B250m 洗唔洗gaming pro
CPU
Intel Core Kabylake i7-7700 3.6GHz 8M Cache 4 Core 8 Thread LGA1151 $2420

CPU COOLER
Antec H1200 Pro 240mm一體式水冷 $500

主機板
MSI B250M PRO-VDH M.ATX $680

顯示卡
GALAX GeForceR GTX 1060 OC 6GB GDDR5 $1999

RAM
GEIL EVO FORZA DDR4 1x16GB 16GB 2400MHz C16 KIT $750

火牛
Antec NeoEco II Series NEO-ECO2-450 80Plus Bronze 450W PSU $449

HDD
WD Blue WD10EZEX 1TB 7200rpm 64MB 3.5 Inch HDD $328

SSD
Intel SSD 600P Series M.2 80mm PCIe NVMe 3.0 x4 256 GB $700

機箱
NZXT S340 ATX Case - Black + Red $570

total:$8396

Ram用上個個定係用Corsair Red Vengeance 2x8Gb 2400MHz好?

其他野有冇野要執? 唔該大家

幾樣野就差唔多成皮

想問有冇其他好建議
主要打機 唔超頻

k版無跟散熱器,你圍返條數又咪一樣
7700 + B250
SSD 上256GB, 你都唔想係hdd load game架

7700 + B250
SSD 上256GB, 你都唔想係hdd load game架

板唔洗gaming? 我見得msi先有pro gaming

7700 + B250

板唔洗gaming? 我見得msi先有pro gaming

啲底板其實差唔多 除咗你想睇底枚燈打飛機
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞