[硬件撚]討論硬件知識、砌機LIST、解答問題集中帖(3)

1001 回覆
4 Like 3 Dislike

買2133Mhz夠用,直上16GB可以省一個ram slot

如果2400同2133價錢相差唔遠
一定買2400
打機(某 d game)有明顯著數
其實你有4條ram slot
一條8gb最盡都32gb 除非你32gb會唔夠用
而且可以dual channels(記得插同顏色ram slot)
雖然冇乜用
不過一條16gb可能平過兩條8gb少少 自己諗
舊機HDD同光碟機只要係行sata就可以用返(多數係 除非你d舊野係十年前以上)

2133同2400 打機咪差1-2fps
我用緊3000都冇感覺

部機唔係去到計數 剪大GB數既片跟本冇分別
Youtube有外國癲佬test自己望下 2132vs3000
其實都係差1-3fps
7代基本上你用唔著佢新板既功能換只係晒錢
7代成set 差唔多既野點都比6代貴左3-4百蚊
7代唔計老母板功能基本上係on board display勁左
埋快左小小打大把

https://www.youtube.com/shared?ci=_nuUj43sDjs
睇你玩乜game
例如witcher 3 雖然冇test到2400 但估計增長應該唔止1-3fps
2666有時都多成8fps
遲下換新機/賣二手都有用d/值錢d
所以價錢相差唔大嘅話就最好買2400
如果你用緊3000mhz都冇感覺咁就你問題
明明fps差距有成10fps有多
7代support嘅野較多 詳細自己睇 life cycle都會比6代長
而且單計cpu 雖然instructions per clock performance冇升到 但core clock都有提升
簡單d講 俾多3百幾蚊買新野 睇你覺得值唔值
除非budget好緊 如果唔係都係有新買新
Kingston為例 中央田2133同2400差15蚊
其他牌字睇到眼都殘 總之價錢相差唔遠就一定2400
自己諗
屌你老母垃圾YouTube app copy link會自爆
小弟想換zotac 1060落部機度打BF1, 宜家用緊張630
火牛我知係500W

請問巴打會唔會唔夠力推?
小弟想換zotac 1060落部機度打BF1, 宜家用緊張630
火牛我知係500W

不過最好講埋型號
有list求評計
有list求評計

想問下5000budget最好可以點砌
砌唔砌到1060

1060有分3gb同6gb
前者砌到 但砌470更好
後者起碼要5千尾

如果5千尾 6gb1060 粒u係咪即係用到i5 如果i5係咪都無所謂 唔該巴打

2133同2400 打機咪差1-2fps
我用緊3000都冇感覺
部機唔係去到計數 剪大GB數既片跟本冇分別
Youtube有外國癲佬test自己望下 2132vs3000
其實都係差1-3fps
7代基本上你用唔著佢新板既功能換只係晒錢
7代成set 差唔多既野點都比6代貴左3-4百蚊
7代唔計老母板功能基本上係on board display勁左
埋快左小小打大把

https://www.youtube.com/shared?ci=_nuUj43sDjs
睇你玩乜game
例如witcher 3 雖然冇test到2400 但估計增長應該唔止1-3fps
7代support嘅野較多 詳細自己睇 life cycle都會比6代長
而且單計cpu 雖然instructions per clock performance冇升到 但core clock都有提升

2133vs2666 有你請既8既 但唔係keep住
講緊不段跳動好小會高8咁多 差唔多長期同步ot多1-3
為左呢小小fps值唔值 cpu 貴100 mb 貴100-300
就自己諗喇
如果出入多3-4百不如比多小小升下粒u or升張VGA好過啦
差別就真係唔止果幾fps 當然cpu既話就睇你隻game食唔食
VGA就差好遠
1050 1050ti 1060 470 480呢幾款好多都係差3-5百蚊
1060 6g 2100左右睇咩牌子 1070最平都係2899

睇你玩乜game

2133vs2666 有你既8既 但唔係keep住
為左呢小小fps值唔值 cpu 貴100 mb 貴100-300
就自己諗喇
如果出入多3-4百不如比多小小升下粒u or升張VGA好過啦
差別就真係唔止果幾fps 當然cpu既話就睇你隻game食唔食
VGA就差好遠
1050 1050ti 1060 470 480呢幾款好多都係差3-5百蚊
1060 6g 2100左右睇咩牌子 1070最平都係2899
終於出左新機 但依家想format左舊hdd裝落新機重新開始 因為驚帶埋啲毒過去 係咪直接去磁碟管理到㩒格式化就得
因為上網睇又要partition 左先
唔多明
Thanks

Pish

睇你玩乜game

2133vs2666 有你既8既 但唔係keep住
就自己諗喇
VGA就差好遠

冇留意佢用470gaming x
咁不如加400蚊上1060 6gb
但上左1060仲有budget嘅最好上埋7系
有時嗰幾個fps就係lock60同冇lock60嘅分別

另外上7系嘅巴打最好上埋2400
差十幾二十蚊
是咁的,咁多位巴打,早幾年考完DSE跟悠二巴打既list砌咗部機。thx 悠二巴打,呢幾年用得好開心

不過呢半年開始,有時打機 lol 同gundam online,或者睇youtube既片部機就會無端端死機。之前無咁密,最近密好多,打一場lol死咗四次。

個情況係畫面hold住無反應,然後個喇叭會有電流聲(唔肯定係唔係 ),唔識形容,總之就係機器運作既聲 。要重新開機。求求各位巴打幫手分析吓係壞咗邊到。
是咁的,咁多位巴打,早幾年考完DSE跟悠二巴打既list砌咗部機。thx 悠二巴打,呢幾年用得好開心

不過呢半年開始,有時打機 lol 同gundam online,或者睇youtube既片部機就會無端端死機。之前無咁密,最近密好多,打一場lol死咗四次。

個情況係畫面hold住無反應,然後個喇叭會有電流聲(唔肯定係唔係 ),唔識形容,總之就係機器運作既聲 。要重新開機。求求各位巴打幫手分析吓係壞咗邊到。

有冇藍mon/過熱
更新下driver之類
再唔係洗機
未必壞hardware

有冇藍mon/過熱
更新下driver之類
再唔係洗機
未必壞hardware

以前會藍mon,依家未必藍,有時會好似前面講咁畫面無反應
driver,顯示卡用amd個software更新到最新,仲有咩都係要更新既? 電腦白痴,求指教
洗機方面,我有window隻碟,但係我無load碟機 ,係唔係要買外置碟機先洗到。
前排買左個新MON DELL 2417H
但唔知點解開機之後, 部電腦LOAD到桌面先會出畫面
期間佢只會出NO SIGNAL 個字眼
但我用舊MON又冇問題,
DISPLAY CARD: MSI GeForce® GTX 1070 SEA HAWK X 8GB GDDR5 Liquid Cooling

之前試過同你差唔多一樣既問題...
但我冇理佢...之後冇幾耐張display就壞左
然後一轉用on board...d開機畫面就出番哂黎
跪求全模牛 隻hcg520開始有聲
DISPLAY CARD: MSI GeForce® GTX 1070 SEA HAWK X 8GB GDDR5 Liquid Cooling

上網SEARCH過又冇相關例子
究竟係乜問題

有冇藍mon/過熱
更新下driver之類
再唔係洗機
未必壞hardware

以前會藍mon,依家未必藍,有時會好似前面講咁畫面無反應
driver,顯示卡用amd個software更新到最新,仲有咩都係要更新既? 電腦白痴,求指教
洗機方面,我有window隻碟,但係我無load碟機 ,係唔係要買外置碟機先洗到。

裝bluescreenview
睇返上次藍mon個 code 再上網查
你咩windows win10乜都唔使搞就有得洗機

上網SEARCH過又冇相關例子
究竟係乜問題

之前試過 換左1070之後 開機之後黑畫面 有畫面已經係登入windows果陣
搞到入唔到bios
換左第二個port就得 DVI-D同HDMI都冇問題
因為舊MON 本身係用開VGA
火牛我知係500W

不過最好講埋型號

唔該巴打

之前翻工買咗部文書機,依家想打機可唔可以換張gtx1060
火牛我知係500W

不過最好講埋型號

唔該巴打

超級雜牌牛
有pcie6pin就得
用左幾多年 有閒錢最好換下
跪求全模牛 隻hcg520開始有聲

達達達達達達達達達
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞