[硬件撚]討論硬件知識、砌機LIST、解答問題集中帖(3)

1001 回覆
4 Like 3 Dislike
唔好意思,想再問d野
1. 假設我唔買風扇,可唔可以拆舊腦果d風扇裝上新果部腦度?如果得,d插位會唔會都一樣?
2. 如果我起終端搵人砌埋機,唔買光碟機,諗住用番舊腦果部碟機,本身佢會唔會包埋插碟機果3條線?

風扇用得返,都係3pin or 4pin

你舊機幾舊先? 插光碟機都應該係2條? 1條L頭電線1條sata

風扇

光碟機果3條線

另外主機前面同後面果d usb,耳機插頭正常係咪會有埋

超u超ram就z270

上z270又加幾百
7600k換7700又係加幾百
比我揀7700+h270/b250算

270同250有咩分別 係多D PCIE果D位?
如果淨係7600唔超既話會唔會話拖慢GPU 或者一年幾內就會比唔上新卡果D
thx

我見好少人出7600 多數出7500
冇記錯兩者差成兩舊水但效能好似只差3-5%左右

上z270又加幾百

如果淨係7600唔超既話會唔會話拖慢GPU 或者一年幾內就會比唔上新卡果D
thx

有筆直係唔好諗直上7700 換完用幾年
卡反而3年到換一次 u真係一勞永逸自己諗
熄哂所有風扇都好嘈
係咪姐係個hdd嘈
熄哂所有風扇都好嘈
係咪姐係個hdd嘈

火牛???
熄哂所有風扇都好嘈
係咪姐係個hdd嘈

hdd唔插電試下咪知
其實超少打機,主要係做文書工作 e.g. 用Microsoft word, adobe premiere
仲有無需要加隻SSD ?
如果加左會係咩方面有影響

另外 3TB HDD有無邊隻推介
用開wd blue 但發現3tb得 5400rpm
google睇過Toshiba代理嘅評價好差

淨係要SSD 咁樣砌巴打點睇
budget本身係5000左右 仲有無得執

想問下for打機夠唔夠用?
有無邊樣可以改平啲?
想問下底板用1開2分插,插唔插到5把機箱風扇?
上網睇1開4用火牛拎電果條線淨係行到全速
唔好意思,想再問d野
1. 假設我唔買風扇,可唔可以拆舊腦果d風扇裝上新果部腦度?如果得,d插位會唔會都一樣?
2. 如果我起終端搵人砌埋機,唔買光碟機,諗住用番舊腦果部碟機,本身佢會唔會包埋插碟機果3條線?

你舊機幾舊先? 插光碟機都應該係2條? 1條L頭電線1條sata

風扇
[img]https://holland.pk/sm8gpvmg]
光碟機果3條線
[img]https://holland.pk/f4tqzwimg]

新機機箱有跟風扇架嘛,用返佢咪得,唔洗突登拆舊機風扇or買把新

定係你指cpu風扇? 你cpu唔係k版有跟把原裝intel風扇,正常夠用架啦

你dvd rom拆出黎睇下用咩接頭? 睇落就1條電源+sata

最左2pin咁既野我都唔知咩黎,等其他巴打答
有冇router有ac,5ghz, 筆直500-600推介

上z270又加幾百

thx

有筆直係唔好諗直上7700 換完用幾年
卡反而3年到換一次 u真係一勞永逸自己諗

上7700唔超既話係咪平平地既老母版都夠玩架啦
有冇router有ac,5ghz, 筆直500-600推介

加100上淘寶netgear r6900
[
巴打想問筆直around 5k 打機 咁樣可以點執執佢
有無人知play-asia 132hkd就買到win8 oem key?可直接用落win10,起ptt睇到 http://www.play-asia.com/microsoft-windows-81-pro-3264-bit-oem/13/708oj7
[

比多8舊 顯示卡變1060 6gb
新手一問 最近部電腦成日無啦啦上上下網會斷線 要等幾十秒佢先會自己連返上網 以前一直都冇事 拎去電腦鋪比人check 佢地話係咩南北橋壞左 同個火牛唔夠電 我想問係真係有呢兩回事定係比人呃 整返佢話收我800$... 比錢整好定係直接換底板同火牛好...求各位師兄幫個忙
新手一問 最近部電腦成日無啦啦上上下網會斷線 要等幾十秒佢先會自己連返上網 以前一直都冇事 拎去電腦鋪比人check 佢地話係咩南北橋壞左 同個火牛唔夠電 我想問係真係有呢兩回事定係比人呃 整返佢話收我800$... 比錢整好定係直接換底板同火牛好...求各位師兄幫個忙

同埋佢幫我測過速 話係個上網速度會由正常幾百mb/s跌到落幾mb/s 然後0 所以先會斷線
好少打機,主要文書用&用adobe premiere做簡單影片剪輯,有幾條問題想問

1. 宜家電腦有張r9 380,打算放落新機到 o唔ok?

2. 其實SSD仲諗緊加唔加,宜家想砌部新機係因為每次用pr output條1080p 3hr片都會full load 100% cpu同埋要等成7個鐘 加左會唔會output得快d 定係主要關 cpu事

3. 我呢個case其實加cpu cooler係咪會對部機好d?

暫時諗住咁砌
[

冇咁多筆直
定落i3 6100上張顯卡會好小小 ?
[

冇咁多筆直
定落i3 6100上張顯卡會好小小 ?

咁友佢,keep住而家張list都ok,一係唔好加顯示卡,出左機用住onbroad先

儲多少少就買埋張顯示卡自己後加上去
唔好意思,想再問d野

風扇
[img]https://holland.pk/sm8gpvmg]
光碟機果3條線
[img]https://holland.pk/f4tqzwimg]

新機機箱有跟風扇架嘛,用返佢咪得,唔洗突登拆舊機風扇or買把新

定係你指cpu風扇? 你cpu唔係k版有跟把原裝intel風扇,正常夠用架啦

你dvd rom拆出黎睇下用咩接頭? 睇落就1條電源+sata

最左2pin咁既野我都唔知咩黎,等其他巴打答

OK唔該晒巴打
我就係唔知最左果條乜黎
SPEC 03 upgraded to 400C

知你係邊個

高登定 Telegram

巴打,我都想由spec-03轉過去400c
唔知400c用風冷同spec-03會差幾多,如果熱果少少我就去馬

我加多咗好多風扇
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞