[硬件撚]討論硬件知識、砌機LIST、解答問題集中帖(3)

1001 回覆
4 Like 3 Dislike
悠二巴打整既 "砌機LIST" 、 "硬件一般知識"、"走線心得" 網

http://sites.google.com/site/hardwarelist

搵砌機LIST同埋有普通問題都可以參考呢個網先,如果有特別要求再同其他巴打係度細執
而電腦硬件問題都可以集中係度問
回上個post ,itx無咩推介,揀個靚仔d就算

就黎生日準備出機

上面個list隻intel ssd係安w10用

會再買隻klevv urban u610 裝game software

Windows 會買10 pro USB

巴打幫下眼俾啲意見
屋企隻1tb hdd 冇哂位,想用黎keep 相同data 買隻2tb 定4tb 好? 有冇邊隻model 介紹? 謝~
7700K 2750$
悠二巴打個網入面個$6000 list
CPU Intel CORE I5-6500 (3.2G, 6M Cache, HD Graphic 530) Skylake
Motherboard Gigabyte GA-H110M-S2H M.ATX
RAM KLEVV DDR4 1x8GB Value Series 2133MHz CL15
HDD WD Blue WD10EZEX 1TB 7200rpm 64MB 3.5 Inch HDD
SSD KLEVV URBANE U610 Series 240GB SSD MLC 2.5 Inch SATA III
Display card GALAX GeForce® GTX 1060 OC 6GB GDDR5
Case Antec GX330 Window Gaming ATX Case - Black
PSU Antec NeoEco II 450W NEO-ECO2-450
係terminalhk入面個價要6K3 加多條8gb ram要加多$380
7700K 2750$

即刻轉7700k先
7700K 2750$

即刻轉7700k先

諗諗下都係唔轉
asus果幾塊Z270
邊個抵買D
asus果幾塊Z270
邊個抵買D

巴打買7700? 係到睇板
7700K 2750$

即刻轉7700k先

諗諗下都係唔轉

Skylake 6700k好似都幾多問題,prime95

即刻轉7700k先

諗諗下都係唔轉

Skylake 6700k好似都幾多問題,prime95

如果轉7700k 又要諗轉咩板好

prime95係咩意思?
asus果幾塊Z270
邊個抵買D

巴打買7700? 係到睇板

都係買7700K
搵埋板就新年買
7700K 2750$

即刻轉7700k先

諗諗下都係唔轉

即刻轉7700k先

諗諗下都係唔轉

牙石z270都幾貴
向噤多位巴打求救
我屋企人將部主機由大機箱轉左去細機箱(部機有2年冇用過),啲線全部插好哂,但係開唔到機入唔到bios同window,displaycard、cpu風扇、牛個風扇全部都有轉郁緊;嗶聲就不嬲都冇,用緊大機箱個時開到機都係冇嗶聲。
請問係咪有硬件壞左

再搞唔掂就想搵人上門整,但係驚比人呃

檢查CPU電源同RAM有冇鬆

唔該巴打!成功左!原來冇吉cpu電源

又再求救 部機好開心噤用左兩日之後冇啦啦自動重機,開頭重完機仲入到window,兩三次之後就完全入唔到。打開左個機箱黎睇,ram、電源等等全部重插過都係唔得,部機依家係一開機啲cpu風扇同埋顯示卡都有郁緊,但唔夠3秒就會又熄左再自動重開,之後不停loop;成個過程個mon都冇畫面,bios都入唔到,check左主機板上既電容器唔覺有爆開。試過好似之前求救個陣噤on9冇吉cpu電源,都係開唔到機但係cpu風扇同埋顯示卡就keep住郁,冇自動熄機又重機既情況。
請問巴打係咪主機板壞左?
主機板型號: Asus B75M
我想淨係換張display
Msi geforce gtx 1060 gaming x 6g

但係部電腦係以前砌落 用緊650ti
唔知部機run唔run到1060
教教小弟點睇

又再求救 部機好開心噤用左兩日之後冇啦啦自動重機,開頭重完機仲入到window,兩三次之後就完全入唔到。打開左個機箱黎睇,ram、電源等等全部重插過都係唔得,部機依家係一開機啲cpu風扇同埋顯示卡都有郁緊,但唔夠3秒就會又熄左再自動重開,之後不停loop;成個過程個mon都冇畫面,bios都入唔到,check左主機板上既電容器唔覺有爆開。試過好似之前求救個陣噤on9冇吉cpu電源,都係開唔到機但係cpu風扇同埋顯示卡就keep住郁,冇自動熄機又重機既情況。

CPU或者CPU socket出事,有機會係彎針

唔該巴打,請問冇拆過cpu出黎既情況下係咪都有機會整到彎針? 係咪買過粒cpu就可以?

唔該巴打,請問冇拆過cpu出黎既情況下係咪都有機會整到彎針? 係咪買過粒cpu就可以?

頭先按錯

要買返LGA1155 socket既cpu,應該無全新,要買2手
我想淨係換張display
Msi geforce gtx 1060 gaming x 6g

但係部電腦係以前砌落 用緊650ti
唔知部機run唔run到1060
教教小弟點睇

冇問題

唯一要睇既可能係張卡既size放唔放得落你而家本身個機箱

想問下個list 如何 有無咩可以改?
Total: hkd 6725
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞