[硬件撚]討論硬件知識、砌機LIST、解答問題集中帖(3)

1001 回覆
4 Like 3 Dislike
ASUS RT-AC88U / NETGEAR R7800
二揀一邊個好
用緊PCCW 1000M
聽講asus firmware好勁但部機好熱 netgear部野新出幾個月散熱好好
兩個牌子都冇用過 仲用緊垃圾dlink
有冇用家講下

不過最好講埋型號

唔該巴打

超級雜牌牛
有pcie6pin就得
用左幾多年 有閒錢最好換下

都至少4年
如果要換, 新手diy 有無可能?

另外暫時Ram 有DDR3 4GB 一條, 如果要張1060 黎玩BF1, 要唔要加多條Ram

唔該巴打

超級雜牌牛
有pcie6pin就得

都至少4年

另外暫時Ram 有DDR3 4GB 一條, 如果要張1060 黎玩BF1, 要唔要加多條Ram

Bf 8-16 ram會好小小 4g應該唔係好頂得順
如果想買ram望清楚你果條係1333定1600

超級雜牌牛
有pcie6pin就得

都至少4年

同埋換牛唔難 分到板 板既cpu位 顯示卡 hhd ssd 既pin
就攪掂
普通5年保 可以選擇
antec neo 2
cm gx550
10年保金牛rm

https://www.youtube.com/shared?ci=_nuUj43sDjs
睇你玩乜game
例如witcher 3 雖然冇test到2400 但估計增長應該唔止1-3fps
2666有時都多成8fps
遲下換新機/賣二手都有用d/值錢d
所以價錢相差唔大嘅話就最好買2400
如果你用緊3000mhz都冇感覺咁就你問題
明明fps差距有成10fps有多
7代support嘅野較多 詳細自己睇 life cycle都會比6代長
而且單計cpu 雖然instructions per clock performance冇升到 但core clock都有提升
簡單d講 俾多3百幾蚊買新野 睇你覺得值唔值
除非budget好緊 如果唔係都係有新買新

2133vs2666 有你既8既 但唔係keep住
講緊不段跳動好小會高8咁多 差唔多長期同步ot多1-3
為左呢小小fps值唔值 cpu 貴100 mb 貴100-300
就自己諗喇
如果出入多3-4百不如比多小小升下粒u or升張VGA好過啦
差別就真係唔止果幾fps 當然cpu既話就睇你隻game食唔食
VGA就差好遠
1050 1050ti 1060 470 480呢幾款好多都係差3-5百蚊
1060 6g 2100左右睇咩牌子 1070最平都係2899

冇留意佢用470gaming x
咁不如加400蚊上1060 6gb
但上左1060仲有budget嘅最好上埋7系
有時嗰幾個fps就係lock60同冇lock60嘅分別

另外上7系嘅巴打最好上埋2400
差十幾二十蚊

唔該唒各位巴打,但其實我配置冇貴400蚊咁多,跟terminal個價,7500貴98,B250M Bazooka貴90,兩條2400ram貴20,加埋都係貴208蚊,咁樣係咪買新不買舊?
另外新一代顯示卡幾時出?我原本都想直上1060,但係唔夠筆直,先揀470,我最快都要3月頭先買,如果等多陣就有新卡,我買張1050頂住先得唔得?
網上價我唔評論
始終佢免費送
同埋準備出既新卡都係高階野
最多影響貴卡既價 等都冇用
但如果成日打機都係建議買1060

都至少4年

同埋換牛唔難 分到板 板既cpu位 顯示卡 hhd ssd 既pin
就攪掂
普通5年保 可以選擇
antec neo 2
cm gx550
10年保金牛rm

感謝巴打講解,新年d 利士錢有用喇

https://www.youtube.com/shared?ci=_nuUj43sDjs
睇你玩乜game
例如witcher 3 雖然冇test到2400 但估計增長應該唔止1-3fps
2666有時都多成8fps
遲下換新機/賣二手都有用d/值錢d
所以價錢相差唔大嘅話就最好買2400
如果你用緊3000mhz都冇感覺咁就你問題
明明fps差距有成10fps有多
7代support嘅野較多 詳細自己睇 life cycle都會比6代長
而且單計cpu 雖然instructions per clock performance冇升到 但core clock都有提升
簡單d講 俾多3百幾蚊買新野 睇你覺得值唔值
除非budget好緊 如果唔係都係有新買新

2133vs2666 有你既8既 但唔係keep住
講緊不段跳動好小會高8咁多 差唔多長期同步ot多1-3
為左呢小小fps值唔值 cpu 貴100 mb 貴100-300
就自己諗喇
如果出入多3-4百不如比多小小升下粒u or升張VGA好過啦
差別就真係唔止果幾fps 當然cpu既話就睇你隻game食唔食
VGA就差好遠
1050 1050ti 1060 470 480呢幾款好多都係差3-5百蚊
1060 6g 2100左右睇咩牌子 1070最平都係2899

冇留意佢用470gaming x
咁不如加400蚊上1060 6gb
但上左1060仲有budget嘅最好上埋7系
有時嗰幾個fps就係lock60同冇lock60嘅分別

另外上7系嘅巴打最好上埋2400
差十幾二十蚊

唔該唒各位巴打,但其實我配置冇貴400蚊咁多,跟terminal個價,7500貴98,B250M Bazooka貴90,兩條2400ram貴20,加埋都係貴208蚊,咁樣係咪買新不買舊?
另外新一代顯示卡幾時出?我原本都想直上1060,但係唔夠筆直,先揀470,我最快都要3月頭先買,如果等多陣就有新卡,我買張1050頂住先得唔得?

如果係差200蚊 咁當然買新
新一代有排 起碼大半年後 放心買1060/470
有冇人知出面7700k 有冇貨
有冇人知出面7700k 有冇貨

放心出去買
240/256gb SSD
想買宜家邊隻抵買
240/256gb SSD
想買宜家邊隻抵買

INTEL 600P
新機已到
想問下巴打絲打
我搵唔到火牛條線駁hdd同DVD writer
係咪應該係呢堆野到搵條用
感謝
新機已到
想問下巴打絲打
感謝

補圖
新機已到
想問下巴打絲打
感謝

補圖

圖中堆線右邊少少
L頭個條
新機已到
想問下巴打絲打
感謝

補圖

圖中堆線右邊少少
L頭個條

補圖

圖中堆線右邊少少
L頭個條

Thx巴打
仲有一條插dvd既係另一堆到抽?

[img]https://na.cx/i/pFWwrimg]補圖

圖中堆線右邊少少
L頭個條

[img]http://i.imgur.com/HkgoTIx]

Thx巴打

應該1條線有幾個紅圈果D頭,夠長咪一條插晒佢

唔夠咪搵另一條紅圈果D頭插

[img]http://i.imgur.com/HkgoTIx]

Thx巴打

Got it
Thanks巴打

但想問下呢個咩原理 點放舊DVD writer入去

Thx巴打

Got it
Thanks巴打

但想問下呢個咩原理 點放舊DVD writer入去

冇野了 㩒揸下搞掂左
好多位都唔敢太力力驚佢爛
SPEC 03 upgraded to 400C
咁多位巴打想問下
跑1070雙卡公版要行幾多火嘅火牛
CPU用緊6500, SSD用緊600p

我6700k msi gaming x 1070 x2 full load 成個system 食550w

即係要預650?
出面電腦鋪話要預1000w

上outervision計下power supply?
而家7系CPU 仲有冇可能裝得番WIN7?
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞